Budu na ni dlouho vzpomínat stejně jako moje konto, které likvidace následků úmrtí zeštíhlila do rozměrů anorektické modelky.

Už na chodbě mě něco varovalo, že asi není vše úplně v pořádku. Dva centimetry vody na chodbě nejsou u nás v domě obvyklé a pohled, jak se zlořečená tekutina valí z pod mých dveří, mi klidu nepřidal. Když jsem na popáté odemkla a otevřela dveře, myslela jsem, že jsem se ocitla v reklamě na jeden známý přípravek na změkčování vody. Prý aby k tomu nedošlo. Voda všude, mokré zdi, skříňky v předsíni, kde z nedostatku místa pračka stojí, rozmáčené.

Pračka už řekla své. Poslední zbytky vody mi vyplivla do klína, když jsem ji otevřela. Mrcha pomstychtivá. Tak hezky jsem se o ni starala. Pár hodin strávených na kolenou vytíráním toho nadělení jak v bytě, tak na chodbě už bylo jen třešničkou na dortu. Nějak jsem neměla asi sílu začít se vztekat.

Když po týdnu dorazil opravář, řekl, že ji sice opravit může, ale nová pračka mě vyjde levněji. Sice mám k věcem, které mám dlouho, láskyplný, téměř mateřský vztah. Ale po tom, co tahle mrcha předvedla, ji už doma nechci mít ani minutu. Pořídím si novu, hezčí, úspornou. A spolu s ní novou podlahu, nábytek a vymalování. Heč!

Nerudovská otázka: Kam s ní?

A jelikož staré musí ustoupit novému, povíme si, jak zlikvidovat staré spotřebiče. Jak asi jako uvědomělá žena víte, do běžného odpadu rozhodně ne. Jaké jsou vaše možnosti? Neděste se. Zas takový problém to není, pokud víte.

Již od roku 2005 platí vyhláška, podle níž při nákupu výrobku přispíváte zároveň i na jeho likvidaci, říká se tomu PHE. Jde o malé částky – od šesti korun u malých přístrojů, jako mobilní telefony, po 65 Kč například u velkých, pod 216 Kč, které připlatíte u ledničky. Zároveň mají prodejci povinnost od zákazníků odebírat stará zařízení. Takže pokud si jdete koupit třeba nový fén, ten starý vezměte s sebou a v obchodě jej odevzdejte.

Také jste si určitě všimly schránek na baterie, které stojí v obchodech a v poslední době k nim přibily ještě nové sběrné nádoby, do kterých lze vkládat (nikoli házet!, aby se nerozbily) vysloužilé úsporné zářivky a trubicové zářivky do délky 40 cm.

Už patří ke standardním službám většiny prodejců, že vám přivezou a namontují nový výrobek a zároveň s tím odvezou ten starý. Ale vždy se na tyto možnosti informujte v daném obchodě.

Také můžete nepotřebné lednice, pračky, televizory či počítače dovést do některého ze sběrných dvorů. Seznam míst můžete najít na stránkách neziskových organizací Elektrowin (www.elektrowin.cz) nebo Rema Systém (http://www.remasystem.cz).

Pamatujte na to, že nejde jen o to, že nebudete více zatěžovat životní prostředí jedovatými látkami a těžkými kovy, které v přístrojích jsou a když je hodíme do popelnice skončí někde na skládce. Specializované firmy z použitých výrobků znovu vytěží zlato, stříbro, palladiun, měď či kobalt. A jde o tuny těchto vzácných kovů.