Několik dní před výplatou se vám stane, že se rozbije auto, sporák nebo nemáte dostatek peněz na zaplacení splátky. Peníze nutně potřebujete a sáhnete po rychlé půjčce před výplatou. Kdy se vám tento krok vyplatí a kdy vás naopak potrápí?

Pročtěte si podmínky a výhody nebankovních společností a zjistěte, jestli jsou pro vás vhodné. Vždy totiž záleží na vaší konkrétní situaci.

Výhody a podmínky rychlých půjček

Půjčka, kterou dostanete okamžitě

Výhodou u tohoto typu půjček je, že ji dostanete téměř okamžitě. Dejte si ale pozor na úrok, který bývá vyšší než u běžných bankovních půjček. Někdy hodnota jejich RPSN (roční procentní sazba nákladů) dosahuje několika stovek procent.

Čím kratší dobu splácení zvolíte, tím větší tato sazba je. Je však přepočítaná na rok, takže ve výsledku za rychlejší vrácení zaplatíte menší obnos.

Jsou dostupné téměř všem

Předností půjček do 5 000 Kč bývá ve většině případů poskytnutí bez nahlížení do registru dlužníků. Tyto půjčky mají vysokou míru schválení, až přes 90 %. Řadu z nich si zvládnete vyřídit od počítače v jakýkoli čas.

Obvykle rychlou půjčku před výplatou dostanete také bez potřeby ručitele, takže jediným dokladem, který potřebujete, je občanský průkaz a druhý průkaz totožnosti, jako je řidičský průkaz nebo cestovní pas.

Můžete si půjčit i vyšší částky, například až 15 000 Kč. Na tyto se ale vztahují už jiné podmínky, i když například doložení příjmu nebývá nutné.

Mají krátkou dobu splatnosti

Většinu rychlých půjček dostanete nejčastěji při 30 denní lhůtě splatnosti. Existují společnosti poskytující dobu několik měsíců nebo dokonce 1 až 4 let, ale to je spíše výjimka.

Kromě uvážení možnosti splatit celou částku v této době si můžete promyslet, jestli vám to za to vůbec stojí. Můžete se vám to zdát děsivé, ale je třeba druhy půjček rozlišovat. Jsou půjčky z banky dlouhodobé, u kterých má smysl roční procentní sazbu nákladů počítat. Zatímco u půjčky na měsíc nebo 14 dní počítání ročních nákladů ztrácí smysl a v podstatě tak jde jen o náklady společnosti, která rychlou půjčku poskytuje.

Vždy vybírejte pečlivě

Konkurence poskytovatelů u rychlých půjček je veliká, proto raději obětujte pár minut vyhledání zkušeností ostatních lidí a srovnání nejvýhodnějšího úroku při férových podmínkách. Někdy půjčky obsahují i skryté poplatky a sankce, kvůli kterým nakonec půjčku zaplatíte jednou nebo vícekrát tolik, než jste si půjčili.

Při první půjčce některé společnosti nabízí dokonce půjčení zdarma, kdy nezaplatíte žádný úrok ani poplatky.

Nestaňte se problémovým klientem a vše bude v pořádku

Nejlepším způsobem, jak se vyhnout jakýmkoliv potížím, je nebrat si žádnou půjčku. Toto je ale samozřejmě téměř nemožné. Málokdo má našetřeno tolik finančních prostředků, aby v případě nenadálých výdajů mohl vše vyřešit sám. Co tedy udělat pro to, abyste nebyli problémovým klientem?

Myslete na své závazky a nezapomínejte platit splátky včas. Pokud nastane situace, kdy se z nějakého vážného důvodu s placením opozdíte, určitě to dopředu oznamte své finanční instituci, a pokuste se domluvit na dalším postupu. S takovým přístupem klienta jsou většinou společnosti ochotné o problému jednat.

Vždy záleží na vaší situaci

Vyplatí se vám tedy sáhnout po rychlé nebankovní půjčce? Záleží na vaší situaci. Pokud jsou pro vás podmínky půjčky výhodné a pomohla by vám rychlá finanční pomoc, nevadí vám krátkodobá splatnost a chcete ji sjednat on-line, pak je pro vás vhodným řešením.