Nikdy jsem nebyla štíhlá jako proutek. Ostatně baculatost máme v rodině - máma je jako kulička a babička byla taky.

Dočasná dieta má krátkodobý efekt

  • Kamila na vlastní kůži poznala, že „zaručené“ diety vedou do slepé uličky. Váha jde po nich skutečně dočasně dolů, avšak brzy zase vyskočí, a to i „s úroky“. Je to typický jo-jo efekt. Je všeobecně známé, že dělat tyto pokusy s vlastním tělem vždy nakonec vede ještě k větší obezitě.
  • Štíhlost není nedosažitelná. Jen je třeba, aby „baculák“ postupně změnil nejen jídelníček, nýbrž celkový životní styl, včetně pohybových aktivit a „přeladění“ psychiky.
  • Nejdůležitější je pro každého objevit takový redukční styl, který by mu vyhovoval jako dobře padnoucí šaty. Vychází se z původního stravovacího způsobu, jenž se pozvolna upravuje, až se stane plnohodnotným redukčním režimem. Je nutné si přitom vést podrobné záznamy o všem, co člověk za celý den sní a vypije. Jen tak získá přesnou informaci, kolik jídla může zkonzumovat, aby nutil tělo do spalování tukových zásob. Dá to samozřejmě více práce a přemýšlení než ony „zaručené“ diety, ovšem je efektivní a přináší i možnost vybrat si z možných potravin. Pak mu redukční jídelníček chutná a nemusí ho ani v budoucnu příliš měnit.
  • Pro Kamilu by byly nejlepší skupinové programy snižování váhy, kde se účastníci motivují navzájem. Tam by se také nemusela stydět cvičit. Měla by navázat kontakt s některým z redukčních klubů, které u nás již mnoho let úspěšně fungují (kontakty na všechny jsou dostupné na internetu). Nabízejí systematické odborné vedení formou internetových, docházkových či korespondenčních programů, společných cvičení i relaxačně redukčních pobytů. Programy na hubnutí tam vytvářejí lékaři, psychologové a odborní cvičitelé.