Čtěte také nový on-line magazín Dolomity www.suedtirol.info/magazindolomity

Děti vítány, to by si na své cedule mohla napsat provincie Jižní Tyrolsko, začínající hned za rakouskou hranicí u Brennerské dálnice. „Bambini“ znamenají pro Italy vše. „Jsou číslo jedna v rámci rodiny,“ doplňuje Ladislav Janků, lyžařský instruktor, který v Jižním Tyrolsku působí už mnoho let.
A navíc zde se skipasem Dolomiti Superski lyžují děti do osmi let zdarma (v doprovodu dospělého).

Dalším jihotyrolským trumfem je počasí. Podle meteorologů zde slunce svítí 300 dnů v roce. „Na rozdíl od mnoha jiných míst, která se podobnou statistikou chlubí, to skutečně platí,“ říká Alena Zárybnická, kterou známe z obrazovek České televize, kde moderuje Předpověď počasí.

Rodiny s dětmi v Jižním Tyrolsku ocení i výbornou kuchyni. Kombinace rakousko-uherské s moderní středomořskou kuchyní znamená mimo jiné jídla, která mají děti rády. Špagety, pizzu, bílé klobásky či lasagne by mohly jíst každý den. Tady je pět tipů, kam se vypravit.

Seiser Alm: top středisko pro rodiny

V Seiser Almu/Alpe di Siusi, kde se lyžuje na 60 km tratí, hrají děti prim. Na vysokohorské alpské pastvině jsou totiž mírné sjezdovky. Nechybějí jim bezpečnostní zábrany, restauracím dětská menu. Kopce hlídají dřevěné čarodějnice, u každé z nich je napsán i pohádkový příběh. Děti mohou vyzkoušet několik slalomů různých obtížností, měřenou sjezdovou trať i snowpark s U-rampou, který je nejlepší v Itálii. Německý ADAC Seiser Alm pravidelně řadí mezi nejlepší rezorty pro rodinnou dovolenou.
www.seiseralm.it

Kronplatz: pro starší děti

116 kilometrů sjezdovek, trocha kultury a měřené slalomové tratě – to nabízí nejmodernější jihotyrolské lyžařské středisko Kronplatz. Na vrcholu letos v létě otevřeli muzeum slavného horolezce Reinholda Messnera, jehož tématem je dobývání hor. Zaujme malé i velké.

Dalšími zajímavými muzei jsou Nature park house v nedalekých městečcích St.Vigil/San Vigilio a Sand in Taufers/Campo Tures. Tady se děti dozvědí spoustu užitečných informací o přírodě, vodních zdrojích i Dolomitech.

Na Kronplatzu mají měřené tratě, kde může soutěžit celá rodina. Jsou tu dva snowparky (nedaleko sjezdovek Belveder a Korer), pro nejmenší pak dětské hřiště Kids’ Safety Park na dojezdu lanovky Olang 2. Nejmenší vozí na sjezdovku veselá lanovka a vláček. Teenageři mohou chatovat s přáteli v lanovce Alpen Connecting, která má wifi připojení.
www.kronplatz.com

Sextner Dolomiten v Hochpustertalu: na sáňky a za soby

V údolí Hochpustertal/Alta Pusteria loni vznikl propojením středisek Helm a Rotwand nový areál Sextner Dolomiten se 45 km tratí. Pod sjezdovkou Helm lyžaře překvapí pohled na živé soby. To je místní zvláštnost, každý čtvrtek od 14 hodin je mohou děti krmit…
V údolních městečkách Sexten/Sesto, Innichen/San Candido a Toblach/Dobbiaco je šest sáňkařských drah.
www.hochpustertal.info

Eisacktal: nejdelší sáňkařské dráhy a koupání

Pět menších rezortů ležících v kulise 2500metrových vrcholů v údolí – to je údolí Eisacktal/Valle Isarco. Střediska jako Gitschberg - Jochtal, Rosskopf/Monte Cavallo, Ratschings, Plose, Ladurns nabízejí celkem 140 kilometrů sjezdovek a bohatou zábavu pro rodiny s dětmi. Na Plose mají snowpark a jednu z nejdelších sáňkařských drah v Alpách – měří kolem deseti km a vede z vrcholu až k údolní lanovce. Podobnou délkou se pyšní i dráha na Rosskopfu. Po lyžování se vydejte na procházku do Brixenu/Bressanone a stavte se vykoupat v akvaparku Acquarena (najdete ho v centru města) www.acquarena.com. Akvapark má i Sterzing/Vipiteno u rezortu Rosskopf.
www.eisacktal.com

Eggental: snowpark i túry po stopách skřítků

Obereggen a Carezza – dvě lyžařská střediska ležící u Bolzana – se mohou pyšnit jednou z nejkrásnějších scenérií v Alpách. V Obereggenu se 48 kilometry sjezdovek nechybí vynikající snowpark s U-rampou ani večerní lyžování na 1,5 km dlouhé trati Oberholz. Malým dětem se dostane té nejlepší péče v Dětském světě - mají tam dva - Bruno a Yeti. Carezza (41 km sjezdovek) je další z rezortů, kde jsou rodiny s dětmi obzvlášť vítány. Na webu najdete seznam ubytování pro rodiny s dětmi. Mají tu také velký areál pro malé začátečníky – Kinderland. Až vás lyžování omrzí, vydejte se do Bolzana – třeba do Archeologického muzea - prohlédnout si pravěkého muže Ötziho. (www.iceman.it).
www.eggental.com

Svěřte děti odborníkům

Třeba redakci českého časopisu SNOW. Ta totiž v Seiser Almu každoročně na jaře pořádá Piccolo Kid Camp. Zatímco si rodiče lyžují svým tempem, děti trénují pod vedením zkušených profesionálů. Jezdí se v brankách i ve vajíčku, v terénu i ve snowparku, který je považován za nejlepší v Itálii. Roztomilá prťata na svahu hravě zvládnou sjíždět boule a hupy, troufnou si dokonce i do U-rampy.
www.snowkid.cz

Více informací najdete na:

www.suedtirol.info

www.facebook.com/jiznityrolsko

Tady najdete zajímavé tipy na ubytování:

www.suedtirol.info/prazdniny

Čtěte také nový on-line magazín Dolomity www.suedtirol.info/magazindolomity