Ananasová marmeláda
SUROVINY (5 SKLENIČEK PO 200 G)
600 g ananasu
3 dl citronové šťávy
1 dl whisky
1 balíček (25 g)
Gelfixu Super
350 g cukru
NÁVOD
Ananas, citronovou šťávu a whisky dáme do hrnce. Odměřené množství cukru smícháme s Gelfixem Super a vmícháme do směsi, kterou za stálého míchání přivedeme k varu. Necháme minimálně 3 minuty vařit a stále mícháme. Hrnec stáhneme z ohně. Z povrchu sebereme pěnu a marmeládu ihned naplníme do skleniček. Skleničky uzavřeme víčkem, obrátíme dnem vzhůru a necháme 5 minut stát.
DOBA: 60 MINUT
Želé z hroznového vína s mátou
SUROVINY (6 skleniček po 2 dl)
1,4 l šťávy z hroznového vína
kůra a šťáva ze 2 citronů
2 lžičky nasekaných lístků máty
500 g cukru
NÁVOD
Kuličky vína vylisujeme (a) odměříme 1,4 l šťávy. Citrony omyjeme horkou vodou (a) vymačkáme. Lístky máty nasekáme najemno. Oba druhy šťávy (a) kůru smícháme v hrnci s cukrem. Tuto směs přivedeme k varu, necháme 3 minuty vařit (a) přitom ji neustále mícháme. Hrnec stáhneme z ohně. Vmícháme mátu. Želé ihned nalijeme až po okraj do skleniček. Skleničky uzavřeme víčkem, obrátíme (a) necháme asi 5 minut na víčku stát.
DOBA: 30 MINUT
Kořeněné meruňky
SUROVINY (3 skleničky po 3 dl)
750 g meruněk
nálev: 1,5 dl vinného octa
2 dl vody
375 g cukru
2 lžičky soli
1 bobkový list
1 tyčinka skořice
lžička semínek koriandru
8 hřebíčků
lžička nového koření
cukr na zavařování
NÁVOD
Meruňky vypeckujeme. Vinný ocet smícháme s vodou, cukrem, solí, bobkovým listem, skořicí, koriandrem, hřebíčkem a novým kořením a vše přivedeme k varu. Vmícháme cukr na zavařování a nálev nalijeme do skleniček naplněných meruňkami a uzavřeme víčkem. Skleničky obrátíme dnem vzhůru a necháme 5 minut stát.
DOBA: 25 MINUT
Dýně na sladkokyselo
SUROVINY (7 skleniček po 5 dl)
4 kg dýně
1,25 dl octa
1,25 dl vody na kg dýně
NÁLEV:
650 g cukru
5 dl octa
5 dl vody
4 hřebíčky
20 g zrnek pepře
4 bobkové listy
2 stroužky česneku
4 chilli papričky
cukr na zavařování
NÁVOD
Dužinu dýně nakrájíme na kostičky. Na nálev přivedeme k varu cukr s octem, vodou, kořením a česnekem.
V této směsi vždy 5 minut povaříme várku dýně (a) kostičky nasypeme do skleniček. Tekutinu necháme ještě jednou vzkypět (a) vmícháme zavařovací cukr. Nálev přecedíme (a) ihned nalijeme do skleniček s dýní.
DOBA: 60 MINUT
Maďarský zeleninový salát
SUROVINY (7 skleniček po 7 dl)
1 kg zelených paprik
1 kg rajčat
hlávka bílého zelí
1 cibule
1 feferonka
Na nálev:
1 l vinného octa
1,5 l vody
150 g cukru
4 lžičky soli
3 lžíce zrnek černého pepře
cukr na zavařování
NÁVOD
Papriky nakrájíme na proužky, rajčata na čtvrtky. Zelí nastrouháme, cibule nakrájíme na kolečka.
Feferonky pokrájíme na kolečka.
Vše promícháme a napěchujeme do skleniček. Na nálev přivedeme k varu ocet s vodou, cukrem, solí a zrnky pepře a vše necháme vařit. Nálevem zeleninu zalijeme a skleničky uzavřeme víčkem a necháme asi 5 minut.
DOBA: 60 MINUT
Fenyklové želé s pepřem
SUROVINY (5 skleniček po 2 dl)
5 dl šťávy z fenyklu
1 dl pomerančové šťávy
1 dl citronové šťávy
2 lžíce zrnek zeleného pepře
1 dl bílého vína
balíček kyseliny citronové
balíček želírovacího cukru
sůl a pepř
NÁVOD
Fenykl rozkrájíme na kousky.
Vylisovanou šťávu odměříme na 5 dl. Pomeranče (a) citrony vylisujeme (a) z každého ovoce odměříme po 1 dl šťávy. V hrnci promícháme želírovací cukr se šťávou (a) vínem, kyselinou citronovou (a) zrnky pepře. Vše přivedeme k varu. Želé nalijeme do skleniček. Skleničky uzavřeme, obrátíme (a) necháme 5 minut na víčku stát.
DOBA: 30 MINUT
Meruňková marmeláda s banány
SUROVINY (7 skleniček po 2 dl)
1 kg meruněk
500 g banánů
1 balíček (5 g) kyseliny citronové
1 balíček (500 g) želírovacího cukru
NÁVOD
Meruňky omyjeme, vypeckujeme, nakrájíme na kostičky a odvážíme 1 kg. Banány oloupeme, rozkrájíme na kousky a odvážíme 500 g. Ovoce promícháme v hrnci s kyselinou citronovou a želírovacím cukrem. Směs přivedeme k varu, necháme 3 minuty vařit a nepřestáváme míchat. Hrnec stáhneme z ohně. Marmeládou ihned naplníme skleničky. Uzavřeme je víčkem, obrátíme dnem vzhůru a necháme 5 minut na víčku stát.
DOBA: 60 MINUT