Netradiční způsoby zavařování, které ale zvládne i začátečník

Zdroj: shutterstock
Prohlédněte si všechny fotografie (6)

Chystáte se zavařovat? Pak určitě nezaškodí vyzkoušet kromě klasických marmelád, kompotů a čalamád i něco netradičního. Třeba dobroty ve skle s příchutí alkoholu, lahodná želé nebo ovoce či zeleninu v pikantních nálevech. Vybrali jsme pro vás sedm zajímavých receptů, které v pohodě zvládne i začátečník.

Ananasová marmeláda 

SUROVINY (5 SKLENIČEK PO 200 G)

600 g ananasu 

3 dl citronové šťávy 

1 dl whisky 

1 balíček (25 g)

Gelfixu Super 

350 g cukru

NÁVOD

Ananas, citronovou šťávu a whisky dáme do hrnce. Odměřené množství cukru smícháme s Gelfixem Super a vmícháme do směsi, kterou za stálého míchání přivedeme k varu. Necháme minimálně 3 minuty vařit a stále mícháme. Hrnec stáhneme z ohně. Z povrchu sebereme pěnu a marmeládu ihned naplníme do skleniček. Skleničky uzavřeme víčkem, obrátíme dnem vzhůru a necháme 5 minut stát.

DOBA: 60 MINUT

Želé z hroznového vína s mátou

SUROVINY (6 skleniček po 2 dl)

1,4 l šťávy z hroznového vína

kůra a šťáva ze 2 citronů 

2 lžičky nasekaných lístků máty 

500 g cukru

NÁVOD

Kuličky vína vylisujeme (a) odměříme 1,4 l šťávy. Citrony omyjeme horkou vodou (a) vymačkáme. Lístky máty nasekáme najemno. Oba druhy šťávy (a) kůru smícháme v hrnci s cukrem. Tuto směs přivedeme k varu, necháme 3 minuty vařit (a) přitom ji neustále mícháme. Hrnec stáhneme z ohně. Vmícháme mátu. Želé ihned nalijeme až po okraj do skleniček. Skleničky uzavřeme víčkem, obrátíme (a) necháme asi 5 minut na víčku stát.

DOBA: 30 MINUT

Kořeněné meruňky

SUROVINY (3 skleničky po 3 dl)

750 g meruněk

nálev: 1,5 dl vinného octa 

2 dl vody 

375 g cukru 

2 lžičky soli 

1 bobkový list 

1 tyčinka skořice 

lžička semínek koriandru 

8 hřebíčků 

lžička nového koření 

cukr na zavařování

NÁVOD

Meruňky vypeckujeme. Vinný ocet smícháme s vodou, cukrem, solí, bobkovým listem, skořicí, koriandrem, hřebíčkem a novým kořením a vše přivedeme k varu. Vmícháme cukr na zavařování a nálev nalijeme do skleniček naplněných meruňkami a uzavřeme víčkem. Skleničky obrátíme dnem vzhůru a necháme 5 minut stát.

DOBA: 25 MINUT 

Dýně na sladkokyselo 

SUROVINY (7 skleniček po 5 dl) 

4 kg dýně

1,25 dl octa 

1,25 dl vody na kg dýně

NÁLEV:

650 g cukru 

5 dl octa 

5 dl vody 

4 hřebíčky 

20 g zrnek pepře

4 bobkové listy

2 stroužky česneku

4 chilli papričky 

cukr na zavařování

NÁVOD

Dužinu dýně nakrájíme na kostičky. Na nálev přivedeme k varu cukr s octem, vodou, kořením a česnekem.

V této směsi vždy 5 minut povaříme várku dýně (a) kostičky nasypeme do skleniček. Tekutinu necháme ještě jednou vzkypět (a) vmícháme zavařovací cukr. Nálev přecedíme (a) ihned nalijeme do skleniček s dýní.

DOBA: 60 MINUT

Maďarský zeleninový salát

SUROVINY (7 skleniček po 7 dl) 

1 kg zelených paprik 

1 kg rajčat 

hlávka bílého zelí 

1 cibule 

1 feferonka 

Na nálev:

1 l vinného octa

1,5 l vody 

150 g cukru

4 lžičky soli 

3 lžíce zrnek černého pepře 

cukr na zavařování

NÁVOD

Papriky nakrájíme na proužky, rajčata na čtvrtky. Zelí nastrouháme, cibule nakrájíme na kolečka.

Feferonky pokrájíme na kolečka.

Vše promícháme a napěchujeme do skleniček. Na nálev přivedeme k varu ocet s vodou, cukrem, solí a zrnky pepře a vše necháme vařit. Nálevem zeleninu zalijeme a skleničky uzavřeme víčkem a necháme asi 5 minut.

DOBA: 60 MINUT

Fenyklové želé s pepřem

SUROVINY (5 skleniček po 2 dl)

5 dl šťávy z fenyklu 

1 dl pomerančové šťávy

1 dl citronové šťávy 

2 lžíce zrnek zeleného pepře 

1 dl bílého vína 

balíček kyseliny citronové 

balíček želírovacího cukru 

sůl a pepř

NÁVOD

Fenykl rozkrájíme na kousky.

Vylisovanou šťávu odměříme na 5 dl. Pomeranče (a) citrony vylisujeme (a) z každého ovoce odměříme po 1 dl šťávy. V hrnci promícháme želírovací cukr se šťávou (a) vínem, kyselinou citronovou (a) zrnky pepře. Vše přivedeme k varu. Želé nalijeme do skleniček. Skleničky uzavřeme, obrátíme (a) necháme 5 minut na víčku stát.

DOBA: 30 MINUT

Meruňková marmeláda s banány

SUROVINY (7 skleniček po 2 dl)

1 kg meruněk

500 g banánů 

1 balíček (5 g) kyseliny citronové 

1 balíček (500 g) želírovacího cukru

NÁVOD

Meruňky omyjeme, vypeckujeme, nakrájíme na kostičky a odvážíme 1 kg. Banány oloupeme, rozkrájíme na kousky a odvážíme 500 g. Ovoce promícháme v hrnci s kyselinou citronovou a želírovacím cukrem. Směs přivedeme k varu, necháme 3 minuty vařit a nepřestáváme míchat. Hrnec stáhneme z ohně. Marmeládou ihned naplníme skleničky. Uzavřeme je víčkem, obrátíme dnem vzhůru a necháme 5 minut na víčku stát.

DOBA: 60 MINUT

Další články

čtenářů si právě čte tento článek


Akční letáky