Ananasová marmeláda

SUROVINY (5 SKLENIČEK PO 200 G)

600 g ananasu

3 dl citronové šťávy

1 dl whisky

1 balíček (25 g)

Gelfixu Super

350 g cukru

NÁVOD

Ananas, citronovou šťávu a whisky dáme do hrnce. Odměřené množství cukru smícháme s Gelfixem Super a vmícháme do směsi, kterou za stálého míchání přivedeme k varu. Necháme minimálně 3 minuty vařit a stále mícháme. Hrnec stáhneme z ohně. Z povrchu sebereme pěnu a marmeládu ihned naplníme do skleniček. Skleničky uzavřeme víčkem, obrátíme dnem vzhůru a necháme 5 minut stát.

DOBA: 60 MINUT

Želé z hroznového vína s mátou

SUROVINY (6 skleniček po 2 dl)

1,4 l šťávy z hroznového vína

kůra a šťáva ze 2 citronů

2 lžičky nasekaných lístků máty

500 g cukru

NÁVOD

Kuličky vína vylisujeme (a) odměříme 1,4 l šťávy. Citrony omyjeme horkou vodou (a) vymačkáme. Lístky máty nasekáme najemno. Oba druhy šťávy (a) kůru smícháme v hrnci s cukrem. Tuto směs přivedeme k varu, necháme 3 minuty vařit (a) přitom ji neustále mícháme. Hrnec stáhneme z ohně. Vmícháme mátu. Želé ihned nalijeme až po okraj do skleniček. Skleničky uzavřeme víčkem, obrátíme (a) necháme asi 5 minut na víčku stát.

DOBA: 30 MINUT

Kořeněné meruňky

SUROVINY (3 skleničky po 3 dl)

750 g meruněk

nálev: 1,5 dl vinného octa

2 dl vody

375 g cukru

2 lžičky soli

1 bobkový list

1 tyčinka skořice

lžička semínek koriandru

8 hřebíčků

lžička nového koření

cukr na zavařování

NÁVOD

Meruňky vypeckujeme. Vinný ocet smícháme s vodou, cukrem, solí, bobkovým listem, skořicí, koriandrem, hřebíčkem a novým kořením a vše přivedeme k varu. Vmícháme cukr na zavařování a nálev nalijeme do skleniček naplněných meruňkami a uzavřeme víčkem. Skleničky obrátíme dnem vzhůru a necháme 5 minut stát.

DOBA: 25 MINUT

Dýně na sladkokyselo

SUROVINY (7 skleniček po 5 dl)

4 kg dýně

1,25 dl octa

1,25 dl vody na kg dýně

NÁLEV:

650 g cukru

5 dl octa

5 dl vody

4 hřebíčky

20 g zrnek pepře

4 bobkové listy

2 stroužky česneku

4 chilli papričky

cukr na zavařování

NÁVOD

Dužinu dýně nakrájíme na kostičky. Na nálev přivedeme k varu cukr s octem, vodou, kořením a česnekem.

V této směsi vždy 5 minut povaříme várku dýně (a) kostičky nasypeme do skleniček. Tekutinu necháme ještě jednou vzkypět (a) vmícháme zavařovací cukr. Nálev přecedíme (a) ihned nalijeme do skleniček s dýní.

DOBA: 60 MINUT

Maďarský zeleninový salát

SUROVINY (7 skleniček po 7 dl)

1 kg zelených paprik

1 kg rajčat

hlávka bílého zelí

1 cibule

1 feferonka

Na nálev:

1 l vinného octa

1,5 l vody

150 g cukru

4 lžičky soli

3 lžíce zrnek černého pepře

cukr na zavařování

NÁVOD

Papriky nakrájíme na proužky, rajčata na čtvrtky. Zelí nastrouháme, cibule nakrájíme na kolečka.

Feferonky pokrájíme na kolečka.

Vše promícháme a napěchujeme do skleniček. Na nálev přivedeme k varu ocet s vodou, cukrem, solí a zrnky pepře a vše necháme vařit. Nálevem zeleninu zalijeme a skleničky uzavřeme víčkem a necháme asi 5 minut.

DOBA: 60 MINUT

Fenyklové želé s pepřem

SUROVINY (5 skleniček po 2 dl)

5 dl šťávy z fenyklu

1 dl pomerančové šťávy

1 dl citronové šťávy

2 lžíce zrnek zeleného pepře

1 dl bílého vína

balíček kyseliny citronové

balíček želírovacího cukru

sůl a pepř

NÁVOD

Fenykl rozkrájíme na kousky.

Vylisovanou šťávu odměříme na 5 dl. Pomeranče (a) citrony vylisujeme (a) z každého ovoce odměříme po 1 dl šťávy. V hrnci promícháme želírovací cukr se šťávou (a) vínem, kyselinou citronovou (a) zrnky pepře. Vše přivedeme k varu. Želé nalijeme do skleniček. Skleničky uzavřeme, obrátíme (a) necháme 5 minut na víčku stát.

DOBA: 30 MINUT

Meruňková marmeláda s banány

SUROVINY (7 skleniček po 2 dl)

1 kg meruněk

500 g banánů

1 balíček (5 g) kyseliny citronové

1 balíček (500 g) želírovacího cukru

NÁVOD

Meruňky omyjeme, vypeckujeme, nakrájíme na kostičky a odvážíme 1 kg. Banány oloupeme, rozkrájíme na kousky a odvážíme 500 g. Ovoce promícháme v hrnci s kyselinou citronovou a želírovacím cukrem. Směs přivedeme k varu, necháme 3 minuty vařit a nepřestáváme míchat. Hrnec stáhneme z ohně. Marmeládou ihned naplníme skleničky. Uzavřeme je víčkem, obrátíme dnem vzhůru a necháme 5 minut na víčku stát.

DOBA: 60 MINUT