Begonie je tropická rostlina a mrazy u nás nepřežije. V zemi má hlízy, které je třeba na zimu vyndavat, ale jinak je to rostlina, jejíž pěstování zvládne i amatér. Ve své domovině roste při zemi pod keři a stromy, takže i u nás vyžaduje spíš zastíněnější stanoviště, ale jsou i druhy slunomilné. A také má ráda pořádnou zálivku. Je to rostlina, která obsahuje v listech i květech hodně vody, takže je to pochopitelné.

Pan Bégon ji nikdy neviděl

Původ jména rostliny má svou hezkou historii. Jmenuje se po Michelovi Bégonovi, který byl intendantem na dvoře Ludvíka XIV. Bégon opakovaně organizoval cesty na Antily, v jejichž posádce byl i františkánský mnich Charles Plumier. Svět vděčí tomuto muži, který byl již po první cestě jmenován královským botanikem, za více než stovku nově objevených rostlin. V roce 1690, kdy se Plumier vracel z cesty, na níž objevil begonie, byl Bégon již trvale ve Francii a nikam se neplavil. Nikdy rostliny nesoucí jeho jméno nespatřil, protože se potopila loď, která vezla hlízy a do Evropy tenkrát dojely jen Plumierovy skici. Begonie byla údajně první rostlina pojmenovaná po nějakém slovutném muži. Později třeba následovala magnolie, fuchsie lobelka, bouganvilie a další.

Kterou jíst

Mezi všemi begoniemi je nejvhodnější k jídlu květ begonie ledovky. Je to ta, která je nejmenší a vedle svých vyšlechtěných plnokvětých sestřiček vypadá jako divoce rostoucí rostlina. Begonia semperflorens, jak se jmenuje latinsky, má květy od bílé přes oranžovou až skoro do červené. Do pokrmů se většinou hodí spíš ty barevné. Bílé květy mají jednak nevýraznou barvu, jednak mají větší sklony k tomu, aby na okraji zhnědly.

Kam s nimi

Květy begonie mají svěží kyselou chuť s lehkým zemitým podtónem. Jsou křupavé a někdo v nich cítí také rybízové noty. Svým chuťovým výrazem jsou podobné netřesku. Je to jedna z mála květin, které se dají zakomponovat do slaných i sladkých pokrmů. Rostlina rozhodně není vhodná k vaření. Můžeme ji přidávat do různých ovocných nebo zeleninových salátů, protože vydrží i mechanické míchání a působení zálivek. Můžeme s ní zacházet podobně jako s nějakou jemnější zeleninou.

RECEPT: Barevné máslo
Ingredience: 150 g másla, hrst jedlých květin (begonie, macešky, měsíčky…), svazeček aromatických bylinek (pažitka, bazalka, máta, šalotka…)
Postup: Máslo necháme změknout. Bylinky nasekáme na drobno. Květy opatrně nasekáme, aby nám nevznikla kaše - nakrájíme, a pokud jsou malé, necháme vcelku. Vidličkou zapracujeme květy a bylinky do másla, vytvarujeme váleček a uložíme do chladna.

Podáváme ke grilovanému masu nebo rybám.