Finanční krize se na nás valí ze všech stran, a tak se čím dál více rodin dostává do problémů – kde vzít peníze na živobytí a ještě na zaplacení hypotéky či další půjčky, když je žena doma s dítětem a manžel přijde o práci, nebo málo vydělá? Díky finanční nouzi jsou tak mnohdy ženy nucené jít do práce dřív, než by chtěly. Ovšem co s malým dítětem, které do školky ještě nevezmou, když babička chybí? Dát ho do jeslí.

Vyplatí se to?

Jesle, které byly v minulém režimu běžným zařízením, se však po revoluci dočkaly hromadného rušení pro nezájem. A tak jich po celé republice zbylo necelých padesát. Umístit dítě do jeslí, tak může představovat neřešitelný problém. Je tu ovšem i další, neméně podstatný fakt – finance. Vyplatí se vám po finanční stránce vůbec vrátit do zaměstnání a nechat dítě v jeslích? Odpověď je jednoduchá – záleží na výši vašeho platu. Pobyt v jeslích totiž opravdu není zadarmo a měsíčně vás vyjde na několik tisíc korun.

Počítejte s pár tisícovkami

Cena, jakou za jesle zaplatíte, závisí na mnoha faktorech – pokud se jedná o městské jesle, záleží, zda máte v dané části trvalé bydliště. Jestli ano, bude vás to stát mnohem méně (např. v MČ Praha 5 je denní sazba pro bydlící/ nebydlící 350 Kč, resp. 550 Kč). Dalším neméně důležitým faktorem je, zda pobíráte rodičovský příspěvek. Pokud ano, zaplatíte většinou naopak více. K částce za denní pobyt je potřeba ještě připočíst náklady na jídlo, které se pohybují kolem tisíce korun za měsíc. Vyšší ceny pak bývají v soukromých jeslích.

Zaplatíte i podle příjmu

Některé jesle zřizované městem určují poplatky podle toho, jaká je výše rodinných příjmů. Například v Brně, kde najdete troje jesle, zaplatíte za pobyt dítěte od 800 do 4 500 Kč za měsíc. Záleží na tom, do jakého násobku životního minima se vejdete. Zatímco rodina s příjmy do 1,5 násobku zaplatí oněch zmíněných 800, rodina s příjmy nad trojnásobek minima musí sáhnout do kapsy pro 4 500 Kč. K tomu je třeba připočíst stravné, které je 27 Kč na den. Celkem tedy zaplatíte (v případě nejdražší varianty) přes 5 200 Kč.

Kafe.cz zjistilo: Kolik vás vyjdou jesle?

Praha

Dětský koutek Pohádka

Místo: Praha 4
Pro koho: pro děti od 18 měsíců
Dětský koutek Pohádka je ideální pro rodiče, kteří potřebují dítě pohlídat dopoledne. Je v provozu od 8 do 12 hodin. Zkušený personál se dětem neustále věnuje a motivuje k činnostem odpovídajícím jejich věku (orientace v prostoru, rozvoj drobné motoriky, říkanky, písničky apod.).
Cena: od 2 400 Kč (2x týdně) do 5 000 Kč (5x týdně)
Více informací: www.volny.cz/pohadka-dk/jesle.html

Mladá Boleslav

Jesle Pohádka

Místo: Mladá Boleslav
Pro koho: pro děti od 6 měsíců do čtyř let
Jesle Pohádka jsou určeny už půlročním dětem. Nabízí hlídání v dopoledních i odpoledních hodinách, vždy dle potřeb maminky. Jesle spolupracují s dětským lékařem, který dohlíží na vývoj a výživu dětí.
Cena: 7 300 Kč při pravidelné měsíční docházce včetně jídla
Více informací: www.ms-jesle-pohadka.cz/

Ostrava

Soukromé jesle Bumbrlik

Místo: Ostrava
Pro koho: pro děti od 1 do 3 let
Soukromé jesle Bumbrlik jsou určeny až pro 20 dětí, vždy na pět dětí připadá jedna sestra. Děti se učí samostatnosti, chodí na procházky, věnují se tělesné, hudební, výtvarné, pracovní i mravní výchově.
Cena: 6 500 Kč včetně stravy
Více informací: www.bumbrlik.cz