Italové jsou požitkáři a o tom to je

Pokud si chcete dobré jídlo užít, je příjemný interiér základ, navodí atmosféru a prohloubí zážitek z chutí servírovaných dobrot. Nesmí tak chybět to správné prostředí, na kterém si v Aldente dáváme záležet. Dřevěný nábytek, červenobílé, kostkované ubrusy nebo třeba šicí stroj a obsluha, která přímo za vámi krájí pravý italský chléb.

Italové si umí dělat čas

Užít si jídlo vyžaduje volný čas, společnost rodiny a přátel. „Přijdou-li k nám Italové, začínají předkrmem antipasti, pokračují poloviční porcí těstovin, pak následuje maso nebo ryba a na závěr samozřejmě ještě dezert,“ říká o tradiční italské hostině Giovanni Andrea Bernardini, šéfkuchař restaurace Aldente, která se zaměřuje na výrobu vlastních čerstvých těstovin. Menu tady ale jde napříč celou italskou kuchyní s jedinou výjimkou pizzy. Naopak nechybí speciality z čerstvých ryb, hovězího a vepřového masa přímo z Toskánska. „Těstoviny jsou v Itálii číslo jedna. Nejoblíbenější jsou spaghetti s mořskými plody, s bazalkovým pestem nebo carbonara. Vyrábíme si ale i další druhy včetně plněné pasty nebo bramborových noků,“ dodává Giovanni.

Bez vína by to nebyla ta pravá Itálie

Vinotéka v moderní trattorii nesmí chybět, je umístěna ve spodní části provozovny a najdete v ní více než 250 druhů vín z nejrůznějších částí Itálie. Jednotlivá vína vybírali z rozdílných italských regionů sommeliéři Filip Folprecht a Marek Žídek, kteří se snažili, aby co nejlépe ladila s chutěmi jednotlivých jídel, která se v restauraci ALDENTE vaří podle původních receptur. Pochutnat si u nás můžete například na medailemi oceněném šumivém vínu Ferrari Perlé, Sori Tildin Angelo Gaja 1998 nebo také Brunello di Montalcino Poggio Salvi 1979. Ke steaku z hovězí svíčkové, který šéfkuchař Giovanni Andrea Bernardini servíruje se sicilskou caponatou, doporučujeme perfektně se hodící Brunello di Montalcio Pian delle Vigne DOCG, jež je chloubou toskánského vinařství Antinori.

Děti vítány

O víkendu se tu vaše děti mohou seznámit s výrobou těstovin a samy si vyrobit svoje vlastní těstoviny pod dohledem našich kuchařů, s tím, že mají na výběr ze čtyř druhů omáček - alla bolognese, al pomodoro, al formaggioa con burro e parmigiano. Toto vše je pro naše malé strávníky zcela zdarma, zatímco vy v klidu jíte. Aldente je prostě neokázalé, milé, profesionální.

Naši dodavatelé

Sýry
Přímo od “I Formaggidella Famiglia Busti”, značky, která garantuje pravost, původ i stejná kritéria výroby jako za jejich předků. Alessandro a Remo byli pastýři z hor Garfagnana, kteří započali svou činnost v říjnu 1955 v Acciaiolo, v těsné blízkosti dnešní mlékárny. V současnosti Stefano Busti, dědic této cenné tradice, spravuje rodinný podnik spolu se svým synem Marcem a jeho dcerou Benedettou. www.caseificiobusti.it

Řeznictví
Říká se, že jde o nejstarší řeznický obchod (macelleria) v Itálii. Obchod byl založen v roce 1729 v GioBatta. Spolu s čerstvým masem Falorni prodává jemnou řadu salámů, parmskou šunku a jiné připravené maso. Více na www.al-dente.cz

Buonapetito, Aldente!