Bez víry

Vánoce jsou křesťanské svátky a věřících je v dalekém Japonsku velice málo. I tak jsou nesmírně oblíbené a místní si je uzpůsobili k obrazu svému. Vánoce podobné těm našim se v Japonsku začaly dodržovat až po druhé světové válce, kdy místní kulturu ovlivňovala přítomnost spojenců. Nesouvisí tedy s vírou a náboženstvím, ale jsou oslavou lásky, romantiky, respektu, zábavy a společně stráveného času. Štědrý večer připomíná spíš Den svatého Valentýna.

Hysterie

Japonci rádi nakupují po celý rok, ale to, co se děje v období Vánoc, nemá nikde jinde na světě konkurenci. Obchody jsou plné kýčovitých dekorací a doplňků, všude plno světelných reklam a ozdob, ulicemi se potácí stovky falešných Santa Clausů, kteří jsou připraveni splnit i ta nejsmělejší přání. Kolem Štědrého dne vyrukuje většina obchodníků se slevovými akcemi a lidé berou obchody útokem. Běžně se u stromku sejde i stovka dárků, většina z nich si ale o kvalitě a smysluplném využití může nechat zdát.

Menu

Japonská slavnostní tabule se neobejde bez tradičních lahůdek jako je sushi a mořské plody, ale Vánoce jsou spojené i se slavným fastfoodem. Kyblík napěchovaný kuřecími stripsy a pikantní omáčkou patří k dnes už tradičnímu jídlu, které si Japonci neodpustí. O nezdravé menu je takový zájem, že se vyplatí udělat rezervaci do fronty nebo dovážku domů minimálně tři měsíce předem. Na Štědrý den se nedostane na každého.

Zábava

Vánoce v Japonsku přejí lásce, a tak se ulicemi rušných měst procházejí zamilované páry. Rodiny s dětmi vyráží za nákupy nebo do slavného tokijského Disneylandu. Hry, postavy z pohádek a ohňostroje lákají každý rok statisíce návštěvníků.

Téměř na každém kroku provází lidi vánoční hudba. Zapomeňte ale na tradiční koledy, v Japonsku se do úmoru hraje Óda na radost od Ludwiga van Beethovena s německým textem.

Datum

Den před Štědrým dnem je státní svátek, protože se slavily císařovy narozeniny. I když byl letos korunován Akihitův syn Naruhito, který se narodil až 23. února, pravděpodobně zůstane prosincový den tím, kdy se národ sklání a uctívá.