Pro čtyřicátnice
Případné nedostatky začínají být viditelnější a přibývá vrásek. Také pokožka začíná více vysychat.
Co jíst: Klasické mléko nahraďte sójovým a dopřejte si také sójové fazole a tofu. Vytvářejí estrogen zvaný izoflavin, který podporuje tvorbu kolagenu a olejů – ty udržují pleť svěží. Denně jezte potraviny bohaté na selen jako para ořechy, celozrnný chléb, korýše, pšeničné klíčky a slunečnicová semínka. Selen dodá tělu antioxidant, který chrání pokožku před vlivem slunečního záření. V kombinaci s vitaminem E navíc brání vysychání pokožky. Tento vitamin současně napomáhá rychlejšímu hojení pokožky.

Čeho se vyvarovat: Rozhodně nevynechávejte jídla. Jezte pravidelně. Nepravidelnost vede k následnému přejídání a hromadění tuku.

Fitness: V tomto věku je třeba, abyste byla aktivnější než v minulosti. Vstupujete totiž do období perimenopauzy, které předchází menopauze. Klesá hladina estrogenu, v oblasti břicha a zadečku se usazuje více tuku, který se tak současně dostává blíže srdci.

KAFE.cz zjistilo:
Co je to perimenopauza?
Perimenopauza je období kolem menopauzy. Termínem menopauza se označuje poslední spontánní menstruace v životě ženy. Perimenopauza je tedy období, které menopauze předchází a kdy se již projevují výpadky funkce vaječníků (tj. asi 1 až 2 roky) a období jednoho roku po menopauze. (Tak je totiž menopauza jako poslední menstruace definována. Poslední menstruace je taková, za kterou se po dobu jednoho roku žádné další krvácení neobjevilo.)

Tip KAFE.cz:
Ideální je aerobik
Doporučujeme lehčí aerobik 45 až 60 minut třikrát až pětkrát týdně. Na posílení kostí je nejlepší běh anebo chůze. Současně s tělem budete posilovat i mysl, protože aerobik po čtyřicítce odstraňuje vedle nadváhy i stres.

Posilování: Silové cviky jsou teď mnohem důležitější než před 20 lety. Cvičte s činkami třikrát týdně, ale pokaždé ve třech fázích, kdy budete postupně zvyšovat zátěž – tím předejdete případným zraněním.

Cviky: Tvarujte a posilujte břicho a pas. Lehněte si na žíněnku obličejem nahoru, nohama kolmo k žíněnce a s lehkou činkou v každé ruce. Pravou ruku natáhněte ve směru levého chodidla, počítejte do dvou a pak se vraťte do původní polohy. Potom udělejte totéž opačně, tj. levou rukou k pravému chodidlu. Opakujte desetkrát.

Pro padesátnice
Pokožka stále více vysychá, přibývá vrásek a na těle se objevují skvrny a žilky. Hydrataci buněčných stěn pokožky prospívají potraviny, které obsahují nenasycené mastné kyseliny Omega-3 – jde o olejovité ryby jako losos nebo makrela.

Co jíst: Důležité jsou také potraviny s obsahem stopových minerálů, mědi, jako korýši, celozrnný chléb, tmavé těstoviny, luštěniny a ořechy. Měď je nezbytná pro tvorbu melaninu, pigmentu, který absorbuje sluneční UV záření a dodává pleti její přirozenou barvu. Nedostatek melaninu vede v tomto věku ke tvorbě skvrn. Další pro tělo důležitou látkou je křemík, který vytvářejí porézní buňky mezi kolagenem a elastinem. Tím udržuje pokožku svěží a napnutou. Křemík získáte z potravin, jako jsou zelené fazolky, ovesná kaše nebo meloun.

Tip KAFE.cz:
Heřmánkový čaj vás zbaví stresu a bude se vám po něm dobře spát. Nedostatek spánku je vedle působení slunečního zářením hlavní příčinou předčasného stárnutí.

Čeho se vyvarovat: Dortíků a sušenek. Vedou ke kolísání hladiny cukru, což ničí kolagen a způsobuje více vrásek.

Fitness: Vaše tělo prochází dramatickými změnami, a proto je důležité, abyste si osvojila fitness režim, který vám bude nejvíce vyhovovat.

Tip KAFE.cz:
Pro dobré zdraví a udržení nízké váhy jsou dobré lehčí, ale delší aktivity, jako chůze nebo plavání, stačí 30 až 60 minut denně. Pokud chcete zhubnout, prodlužte dobu na 90 minut.

Posilování: Zaměřte se na udržení dobré rovnováhy těla, pohybu a rychlých reflexů. Svaly i kosti posílí zahradničení, pilates nebo jóga.

Cviky: Tvarujte a posilujte ramena, ruce, záda a zadek. Postavte se mírně rozkročena s rukama složenýma po stranách těla. Jděte do podřepu, záda udržujte vzpřímená, v bocích se lehce nakloňte dopředu a ruce zvedněte na úroveň ramen, dlaněmi dolů. Pak dejte ruce kolem boků pomalu za záda, dlaněmi nahoru. Opakujte šestkrát až osmkrát.