Nutná výbava školáka se liší podle stupně vzdělání. Starší děti mají jiné potřeby než nervózní prvňák. S prvňáčkem je to ale pro rodiče nejtěžší – ještě neví, do čeho jdou, a změna z dítěte na školáka není jen v aktovce a penálu, ale i v pokojíčku. Nutně totiž potřebuje psací stůl, lampičku a kvalitní židli. A to je jenom začátek. Co následuje?

Nutná výbava pro školáčka

Jde-li vaše dítě do první třídy, pak jste už určitě pocítili ten vítr v peněžence. Některé průzkumy dokonce tvrdí, že náklady rostou rok od roku a letos za výbavu pražská rodina utratí v průměru 8 tisíc korun včetně nějakých kroužků, obědů a dopravy do školy. To je ale opravdu to nejvyšší číslo, běžně se dá kompletní výbava pořídit do 3 000 Kč.

Seznamy, co děti potřebují, jsou pro každou školu různé. Jiné mohou být pro první třídy i v rámci jedné školy – tam jde zase o potřeby a fantazii daného učitele. Proto je vždy lepší řešit konkrétní potřeby s vlastní školou. Kompletní seznamy dostali rodiče prvňáčků už několik měsíců před začátkem školy, nebo si je mohli stáhnout na oficiálních školních webových stránkách. My vám teď ale pro jistotu nabízíme univerzální seznam, podle kterého si můžete zkontrolovat, jestli vám něco nechybí.

Ceny, které uvádíme, jsou pouze orientační a průměrné – mohou se lišit kraj od kraje, věci se dají levněji pořídit třeba na různých slevových portálech a slevové akce mají i jednotliví výrobci.

Co pořídit:

Aktovka – ceny kvalitních aktovek se pohybují od 1 000 Kč výše. Lze je ale určitě zakoupit v akcích levněji. Spíše ale počítejte s cenou okolo 1 200-1 300 Kč. Výběr vám může ulehčit náš článek Vyberte správnou aktovku.

Penál – většina rodičů se shoduje, že nejvýhodnějším je ten dvoupatrový, který nezabere v aktovce tolik místa jako jednopatrový širší nebo třípatrový. Důležité je pak vybavení penálu, tady bude nejlepší, pokud koupíte prázdný penál a naplníte si ho sami – v první třídě je potřeba:
měkká trojhranná tužka č. 2 cca 3 ks
nelámavé trojhranné pastelky 12 barev (některé školy dovolují i fixy)
plnicí ergonomické pero
ořezávátko se zásobníkem
guma a pravítko dlouhé 20 cm

Celkem se částka může vyšplhat na 500 - 600 Kč

Sáček s přezůvkami 500 Kč

Sáček na tělocvik – v něm jsou důležité:
tenisky na cvičení venku
cvičky do tělocvičny
tepláková souprava a tričko

Celkem souprava vychází na 1 000 Kč

Výtvarný kufřík – do něj pořiďte:
vodové barvy, voskovky, tempery
plastelínu
kelímek na vodu
igelitový ubrus na lavici, podložku
hadřík, zástěru/staré tričko
2-3 ks plochých štětců a kulaté štětce různých velikostí
modelovací podložku
ostré nůžky s kulatou špičkou a tyčové lepidlo

Výbava na výtvarnou výchovu vychází na 400 – 500 Kč

A nakonec - desky na písmenka, papírové hodiny, učebnice, sešity, písanky – to vše se dá pořídit kolem 500 Kč

Starší děti toho tolik nepotřebují

Výdaje pro děti, které jdou do vyšších tříd, už nejsou tak hrozné. Většinu mají z loňska a tak je spíše potřeba si s nimi sednout a podívat, co je potřeba dokoupit a co se ještě využije z minulého školního roku. Většina větších výdajů se týká školní družiny, jídelny, příspěvků do rodičovského sdružení a největší položkou zůstávají i nadále kroužky.

SRPŠ (příspěvky na školu, výbavu třídy, materiály na výuku – 300 – 600 Kč (liší se podle školy)
Jízdé MHD – 230 Kč/měsíc
Obědy a svačiny – 800 Kč/měsíc
Výlety a škola v přírodě – cca 2 000 Kč/rok/6 dní v ČR
Kulturní vyžití (divadla, muzea apod.) – 250 Kč/rok
Exkurze – 300 Kč za výlet
Družina – 150 – 250 Kč/měsíc
Kroužky – 500 – 2 000 Kč/měsíc/záleží na tom, jaký a kolik kroužků dítě navštěvuje

Mohlo by vás také zajímat: 6 tipů, jak zvládnout úkoly bez stresu

Školák už má nárok na kapesné

Doteď bylo vaše dítě závislé na vás a ani neočekávalo, že byste mu dávali peníze, které by mohlo utratit čistě jen za svoje potřeby a chutě. Jenže to se s příchodem školy změní. Děti po vzoru ostatních spolužáků začínají mluvit o kapesném. Někdo dítěti rovnou pořizuje účet s platební kartou, kde má dítě nastavený limit. Taková varianta se ale hodí spíše pro děti, které se intenzivně věnují sportu nebo nějakému koníčku, díky kterému odjíždějí od rodičů. Vhodnější a starší variantou je pravidelné kapesné, což je vlastně i dobrý výchovný prostředek, protože se dítě naučí s vlastními finančními zdroji pracovat a zodpovídat si za ně. Průzkumy pak ukazují, že děti na prvním stupni dostávají od 100 do 400 korun měsíčně.