Krok první: Dezinfekce

Nejlepší je prevence, ale co když už se plíseň objevila? Pokud jde jen o důsledek vyšší koncentrace vlhkosti ve vzduchu a plíseň nezasahuje velké místo, můžete ji odstranit svépomocí bezchlorovým protiplísňovým prostředkem. Jeho velkou výhodou je, že nezapáchá, nevyběluje potřísněné tkaniny či barevné plochy a nezpůsobuje alergické reakce. Účinně působí nejen v interiéru, ale také v exteriéru – lze jej tedy použít i na různé porézní stavební materiály jako zdi, omítky, beton, dřevo, střechy z eternitu apod. Prvním krokem při likvidaci plísní v interiéru i exteriéru je desinfekce nástřikem, při níž usmrtíte plísně.

Pozor! Plíseň se před aplikací neodstraňuje, aby se do okolí nerozptýlily zdraví škodlivé vý-trusy. Dezinfekce míst napadených plísněmi se provádí za mokra.

Tipy Kafe.cz

Krok druhý: Drhnutí stěn

Po použití přípravku a době působení cca 60 minut následuje mechanická očista napadeného místa. Tu provádíme za mokra, pomocí vlhké tkaniny nasycené dezinfekčním přípravkem, abychom nerozprašovali a nevdechovali nebezpečné mikroskopické částečky plísní. Mechanické očištění musíme provést do maximální hloubky. Při silném napadení plísní je nutno postup opakovat.

Pokud jsou napadeny rozsáhlejší prostory, celou místnost vystříkáme tak, aby jemný aerosol prosytil jak napadené plochy, tak celý prostor. Pokoj pak necháme 24 hodin uzavřen a až pak odvětráme. Celý postup je potřeba zopakovat za dva až tři měsíce podle toho, jak máme v místnosti vhodné podmínky pro opětovný růst plísní.

Tip: Při výběru preventivního prostředku berte ohled také na to, na jaký materiál jej budete nanášet.

Tipy Kafe.cz