Stačí znát výšku rodičů

Vše, co potřebujete vědět, je výška matky a otce dítěte. Výsledek, který vám vyjde, můžete považovat za poměrně věrohodný – k výpočtu jej používají i dětští lékaři a jeho pravděpodobnost je celých 95 %!

Jak výšku spočítat?

Jak tedy spočítáte výšku vašeho potomka? K výšce rodiče, který je stejného pohlaví jako dítě, připočtete výšku druhého rodiče, kterou ale zvýšíte (v případě chlapců), anebo snížíte (u děvčat) o 13 cm. Součet potom vydělíte dvěma a máte to. Vezměme si tedy náš modelový pár. Manželé Jiří (192 cm) a Linda (162 cm) čekají chlapce. Sečteme tedy výšku Jiřího a Lindy, kterou však zvýšíme o 13 cm, tedy: 192 + (162+13) = 367. Výsledek vydělíme dvěma, vyjde nám tedy 183,5 cm. A to je předpokládaná výška jejich syna. Aby byla přesná na 95 %, je od tohoto čísla potřeba odečíst a přičíst k němu 8,5 cm. Právě tak získáte rozmezí, v němž se bude výška jeho syna pohybovat. V našem případě je to tedy 175 až 192 cm.

Sledujte percentilový graf

K výpočtu výšky vašeho potomka můžete využít i tzv. percentilových grafů, které vymezují pásma obvyklé tělesné výšky od narození až po dospělost. Je dobré je sledovat, protože pokud z nich dítě růstem nějak vybočuje, je vhodné provést vyšetření, aby se předešlo možným problémům růstem. A kde graf najdete? Třeba v očkovacím průkazu! Samozřejmě je k dispozici i na internetu, např. na www.rustovyhormon.cz/percentilove-grafy-k-tisku.

Kafe.cz zjistilo:

  • Podle nejnovějších výzkumů je výška dítěte závislá na genech a pohlaví, a to ze 70 %. Zbývajících 30 % ovlivňují vnější faktory, jako je výživa a fyzická aktivita.
  • Druhorozené děti bývají většinou vyšší než prvorozené.
  • Pokud matka v těhotenství kouřila, bývá vzrůst dítěte většinou menší.
  • I když sport je zdraví prospěšný, u dětí, které se mu věnují vrcholově, může docházet ke zpomalení růstu.
  • Jak ukazují výzkumy, je průměrná výška mužů v České republice 180 cm, u žen je to 167 cm.