Zvolte správné období

Malování v zimě? Jistě, jde to, ale lepší je počkat na teplejší počasí. Je totiž potřeba dostatečně větrat, což v době, kdy je venku pod nulou, není ideální. Pokud malujete sama, počkejte na slunečný den a zásadně pracujte za denního světla. V umělém osvětlení vše může být zkreslené a barvy nemusejí vypadat tak, jak jste si představovala.

Tip KAFE.cz: Na malování bytu se obvykle doporučuje venkovní teplota mezi 10 a 30 stupni. Čím je však teplota nižší, tím je většinou vyšší vlhkost vzduchu a barva déle schne.

Kolik dáte za malování, když si najmete firmu

  • Pokud malování svěříte odborné firmě, musíte počítat s částkou cca od 20 do 60 Kč/m2 dle druhu barvy.
  • Máte-li na zdi tapety, musíte počítat s výdajem 10 až 20 Kč/m2 za jejich odstranění.
  • Dalších cca 20 Kč/m2 si připlatíte za škrábání původní barvy.
  • Máte-li na zdech plíseň, nikotinové skvrny či zateklé mapy, počítejte s vyšší částkou, 100 až 300 Kč/m2.

Dobrá příprava je základ

Pořiďte si vše, co budete potřebovat (barvy, štětce, válečky apod.), ovšem než se do malování pustíte, místnost dobře připravte. Záclony a závěsy sundejte, nábytek odtáhněte (či si nechejte odtáhnout) od stěn a vše dobře přikryjte, a to včetně podlahy. Nezapomeňte na osvětlení – i to raději zabalte do igelitu! Vše, co je možné, ze stěn sundejte (včetně krytů zásuvek). Abyste neměla barevné i rámy dveří a oken, pořiďte si na ně speciální krycí pásky, které po malování jednoduše odstraníte.

Pryč se starou malbou

Když máte vše připravené, je čas dát se do práce. Starou omítku je třeba odstranit, aby nová vrstva dobře držela a byla rovnoměrná. V zásadě máte dvě možnosti. Rychlejší je ji oškrábat (to ale může zanechat rýhy, navíc pokud trpíte alergií na prach, není to zrovna ideální), nebo omýt houbou, a to vlažnou vodou se saponátem.

Začněte stropem

Malování vždy začínejte stropem. Doporučuje se barvu nanášet v širokých pruzích a vždy ve směru dopadajícího světla, aby nebyly vidět případné šmouhy. I když barvu nanášíte válečkem, nezapomeňte na štětec. Nejdříve jím přetřete rohy místnosti a přechody. Hrany budou mnohem přesnější, než kdybyste pracovala jen válečkem. Barva by ale neměla zaschnout, aby byl přechod dokonalý. Na váleček můžete použít dlouhou násadu, nebudete tak muset pracovat na žebříku.

Tip KAFE.cz: Pokud chcete místnost opticky zvýšit, vyberte si světlé barvy stropu. Tmavé se na strop hodí jen v místnostech s vysokými stropy, kde je opticky potřebujeme snížit.

Hurá na stěny

Postupujte od oken ke dveřím. A to proto, aby na již vymalované stěny nedopadal stín. Nátěry je třeba provést minimálně dva (pokud je podklad světlý). Než začnete s tím druhým, nechejte barvu zaschnout. Při teplotě přes 20 °C jsou potřeba minimálně čtyři hodiny. Pokud nejste zkušená malířka, nanášejte barvu válečkem. Je to rychlejší a dobře to vypadá. Pro rohy a těžko přístupná místa ale bude třeba použít štětec. Barvu nanášejte svisle – pozor, aby nevznikla bílá místa mezi jednotlivými pruhy. Ty je třeba vždy hned přetřít. První vrstvu nemusíte nanášet rovnoměrně, jde to i křížem, nepravidelně (důležité je překrýt celou stěnu). Naopak druhý nátěr musí být pravidelný.

Tip KAFE.cz: Odstín zaschlé barvy na stěně bude vždy jiný než ten, který máte namíchaný ve kbelíku. Abyste nebyla nepříjemně překvapená, vyzkoušejte ji na malém kousku stěny a nechejte zaschnout.

Zaschnutí a závěrečný úklid

Jakmile máte druhý nátěr, je třeba barvu nechat dobře zaschnout. Doba závisí na použité barvě i okolních podmínkách, minimálně se doporučuje šest hodin. Důležité je dostatečné větrání místnosti. Nezapomeňte, že dost času vám zabere i závěrečný úklid. Pokud jste zvládla vymalování sama, můžete si na něj najmout úklidovou firmu. V opačném případě počítejte s dalším časem navíc.