Mnoho otců neplatí alimenty, a to i přes soudní nařízení. Matky samoživitelky pak sotva vychází se svými příjmy a velmi často nemají na pokrytí školních obědů nebo nového oblečení pro děti.

Mějte domácí rozpočet pod kontrolou

Mít příjmy a výdaje pod kontrolou je velmi důležité. Říkáte si, že víte o tom, kde a za co utrácíte? Zkuste si všechny své měsíční výdaje napsat a možná vás překvapí, že by se dalo na některých položkách ještě ušetřit.

- Změňte drahého dodavatele energií.
- Přejděte k levnějšímu mobilnímu operátorovi.
- Nakupujte v akcích a ve slevách.

Jestliže nevycházíte kvůli nevýhodné půjčce, snižte si měsíční splátku, a to díky refinancování půjček. Převedením drahé půjčky ke konkurenci ulevíte vašemu domácímu rozpočtu.

Na půjčky zapomeňte, ty, které máte, zlevněte

Topíte se kvůli chybějícím alimentům v dluzích? Ať počítáte, jak počítáte, nevycházíte s penězi? Pak je důležité vyvarovat se především jakýmkoliv půjčkám. Ty vám možná vyřeší aktuální finanční problém, ale do budoucna rozhodně nepomohou. Snažte se chybějící peníze raději řešit dávkami státní sociální podpory.

Jestliže už půjčku máte a ne jednu a nezvládáte jejich splácení, pak přijde vhod konsolidace. Konsolidací sloučíte více úvěrů do jednoho a získáte nejen nižší měsíční splátku.

Ať už nyní řešíte konsolidaci, refinancování nebo sjednávání úvěru, vždy se vyplatí porovnávat více nabídek a vybrat si tu nejlevnější. S tím vám pomůže srovnávač půjčka.co.

O pomoc zažádejte stát

Jestliže se vlastní otec o děti nestará, pomůže stát. Samoživitelky nemají nárok pouze na čerpání mateřského a rodičovského příspěvku, zažádat mohou také:

- o porodné ve výši 13 000 Kč, které se vyplácí tehdy, jsou-li příjmy nižší než 2,7násobek životního minima,
- o přídavky na děti v rozmezí 500 až 700 Kč, které náleží ženám, jejichž příjmy nedosahují ani 2,4násobek životního minima,
- o příspěvek a doplatek na bydlení,
- o příspěvek na živobytí,
- o mimořádnou okamžitou pomoc, kterou mohou maminky využít například na zaplacení léků a vyřízení ztracených dokladů.

Školní obědy mohou být zdarma i pro vaše děti

Měsíčně školní obědy pro jedno dítě stojí zhruba 500 Kč, částka to rozhodně není zanedbatelná. Některé rodiny tak nemají na zaplacení školních obědů, naštěstí tu je projekt Obědy pro děti, který za pomoci dárců a Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy pomáhá rodinám ve finanční nouzi zaplatit školní obědy. Potřebujete-li i vy pomoc se zaplacením školních obědů, obraťte se na svou školu.