Léto patří mezi nejoblíbenější část roku. Do jisté míry za to může i počasí, které nás nenutí navlékat několik vrstev oblečení a nevypadáme jako cibule. Nedílnou součástí letního šatníku jsou bílé plátěnky, které se hodí nejen k džínovým šortkám, ale i letním šatům. Bohužel za sezonu dostanou pořádně zabrat a zbavit je veškeré špíny je často nadlidský úkol. Nemusí být záležitostí jednoho roku, stačí znát pár chytrých tipů, jak je vrátit do původního stavu a vrátit je na výsluní.

Investice

Tkaničkám už zářivě bílou barvu zřejmě nikdy nevrátíte, máte tak dvě možnosti. Do misky s teplou vodou přidejte mýdlo a šňůrky na pár hodiny jednoduše namočte. Je ale možné, že na očistnou kůru nezareagují a vám nezbyde nic jiného, než si koupit nové.

Plátno

Na samotné boty bez tkaniček už používejte zásadně studenou vodu, abyste se barevné části bot nerozpili do bílého plátna a situaci jste ještě nezhoršili. Pod tekoucí vodou nebo v přípraveném lavoru boty důkladně namočte a nechte chvíli odležet.

Mezitím si připravte pastu z jedlé sody a octa. Vyvarujte se použití kovových nástrojů a dobře promíchejte. Řídkou a lehce pěnivou směs nanášejte ideálně zubním kartáčkem na boty a jemně vmasírovávejte. Nesoustřeďte se jen na znečištěná místa. Sice jsou nejviditelnější, ale po praní by vynikla místa, která se špínou zasažená nezdála být, ale nakonec by působila ušmudlaně a práce by přišla vniveč. Ke konci je znovu nastavte pod silný proud vody.

V pračce nastavte jemný režim ve studené vodě a nepoužívejte chlorované prostředky ani bělidla. Abyste zabránili přílišnému hluku z bubnu, zabalte je do utěrky nebo textilního sáčku. I samo sušení má pravidla. Nejlépe se plátěnkám povede na přímém slunci, které je ještě o trošku víc vybělí. V sušičce na prádlo by mohlo dojít k tvarovým deformacím.

Podrážka

Mají-li vaše boty pryžovou podešev, bude čištění probíhat nadvakrát. Z gumových částí se špína dostává jen těžko, přesto to není beznadějné.

  • směs vody a mýdla bez parfemace a silných chemikálií je naprostý základ
  • olej na panty WD-40 si poradí se špínou i odsátím vlhkosti
  • odlakovač na nehty s acetonem je na tento typ povrchu velmi účinný
  • citronová šťáva není pomocník jen v domácnosti, na pryž je ideální
  • vmasírujte vazelínu, nechte 5 minut působit a zlehka otřete
  • 100% líh je na zažranou špínu přeborník, vyvarujte se ale styku s plátnem
  • bělicí zubní pasty může být při lehkém znečištění nápomocná