Značka zárukou kvality

Nůž na zeleninu, na maso, na pečivo, na dorty, na sýry, vykosťovací nůž… Že jich tolik doma ani nemáte? Nevadí, vystačíte si i s jedním, se dvěma univerzálními. Podstatné však je, aby byly kvalitní. Nejdůležitější jsou vlastnosti oceli – ty rozhodují o životnosti nože, ale i o tom, zda bude práce s ním bezpečná. Výrobky z kvalitní nerezové kované oceli nepatří zrovna mezi levné, nicméně takovýto nůž vám vydrží velmi dlouho i bez broušení.

Nože na grilování: Pozor na laciný aušus!

Ne vždy však platí pravidlo, že čím vyšší cena, tím lepší nože – vyplatí se spoléhat na renomované značky, pozor si ale určitě dejte na levné napodobeniny, prodávané podomními obchodníky a dealery. Za kopii značkového nože, která má cenu pár korun, zaplatíte podstatně více. S pocitem, že jste výhodně nakoupila dobré náčiní, které vydrží dlouhá léta, kupujete nekvalitní aušus. Nejdéle vydrží bez známek používání a ostré jako břitva nože pro profesionály. Pokud však nevaříte denně, zvažte, zda je až několikatisícová investice skutečně potřebná.

Pět tipů pro výběr správného nože:

  • Z hlediska hygieny jsou nejvýhodnější celokovové nože beze spár; v těch jinak často zůstávají nepatrné zbytky potravin a dochází k množení bakterií. Celokovové nože také působí velmi efektně.
  • Při zpracování syrového masa, třeba na grilování, určitě využijete dva typy nožů – dranžírovací s masivní, širokou čepelí na porcování a vykosťovací s velmi úzkou čepelí, kterou lze snadno oddělit maso od kosti. Na krájení, anebo konzumaci grilovaného steaku oceníte steakový nůž.
  • Čištění a vykrajování zeleniny vám půjde od ruky s pomocí nože s krátkou, praktickou čepelí, jejíž ostří může být případně zahnuté pro ještě snazší manipulaci.
  • Při výběru sledujte také údaje o tom, zda lze výrobek mýt v myčce. Pokud to není na obalu výslovně uvedeno, myjte nože v ruce. Opatrná buďte i při jejich skladování; odborníci doporučují ukládat každý kus zvlášť – zabraňujete tak ztupení ostří.
  • Nůž vybírejte mimo jiné také podle toho, jak vám padne do ruky. Tvar a velikost rukojeti jsou důležité kvůli bezpečnosti – čím lépe vám nůž sedne, tím nižší je riziko, že vám při práci vyklouzne a pořežete se.

Konkrétní tipy nožů pro vaši domácnost

Steakový nůž 13 cm, Tescoma
K přípravě i konzumaci hotových grilovaných steaků můžete použít tento speciální nůž. Ukrojit s ním šťavnaté maso bude totiž hračka.
Cena: 99 Kč (Tescomastore.cz)

Vykosťovací nůž Mikov, 12 cm
České nože vysoké kvality a za přijatelnou cenu nabízí firma Mikov. Tento speciální vykosťovací nůž na maso je z nerez oceli a má dřevěnou rukojeť.
Cena: 427 Kč (Mikov.cz)

Steakový nůž 12 cm, Victorinox
Kvalita ze Švýcarska – to jsou nože značky Victorinox, které se vyrábějí z molybdenové oceli. Tento steakový nůž je ideální k porcování masa, lze jej ale využít i jako nůž univerzální.
Cena: 931 Kč (Koridor.cz)

Kuchařská sada nožů Solingen
Nože značky Solingen byly vždy vyhlášené svou kvalitou. Vznikají z jednoho kusu chrom-molybdenové oceli ve 40ti pracovních krocích – od kování, přes tvrzení až k broušení a montování. Vše, co budete ke zpracování masa potřebovat a co uplatníte i při grilování, najdete v této sadě, která obsahuje nůž kuchařský, vykosťovací, špikovací, kuchyňskou vidličku a ocílku.
Cena: 5 313 Kč (Kvalitninoze.cz)