„S partnerem čekáme za měsíc první dítě a oba se strašně těšíme. Je tu jen jediný problém, který mě ale hodně trápí – nemůžeme se shodnout na jménu pro miminko. Čekáme holčičku a můj muž zásadně trvá na Antonii po babičce. Pro mě je toto jméno zcela nepřijatelné, chtěla bych Lucinku nebo Zuzanku, ale to se zase nelíbí jemu. Nevím, co udělat a jak ho přesvědčit,“ napsala nám čtenářka Hanka (29).

Mohlo by vás také zajímat: Vy a těhotenství: Mýty, kterými se nenechte stresovat

Jméno podle módy: Má to cenu?

Vybrat to správné jméno pro miminko může být mnohdy pořádný oříšek. Jde totiž o něco, co ho bude provázet po celý život, a tak pokud vyberete jména po praprarodičích a děti pojmenujete Hildegarda a Kleofáš, může se stát, že se jim budou jejich vrstevníci spíš posmívat. Rodinní příslušníci jsou však často hlavním zdrojem inspirace, co se jména budoucího potomka týká. V některých rodinách jde dokonce o tradici, a tak jsou všichni kluci Josefové a děvčata Marie.

Jména podle televize

Dětská jména často podléhají různým módním vlnám, oblíbeným filmům, hercům, seriálům… Proto se také v jednu chvíli objeví desítky Kevinů anebo Esmerald. Protože ale dítě nese jméno celý život, je třeba dobře zvážit, zda je pro něj to pravé – módní vlna odezní a Esmeralda Nováková bude budit spíše uštěpačný úsměv na rtech než obdiv okolí.

Vybíráme jméno: Na co si dát pozor?

Co je tedy nutné při výběru jména hlavně zvážit? Především zda chcete ryze české, anebo cizokrajnější jméno, a hlavně – jak bude znít s příjmením a jak budete dítěti říkat.

Berte v úvahu, že k typicky českým příjmením nevypadá cizí jméno většinou dobře a že Malcolm Novotný bude znít přinejmenším divně. Naopak k cizokrajným příjmením zase nebude české jméno dvakrát ideální (např. Božena Revai). Pokud máte dlouhé příjmení, měli byste dát přednost kratšímu jménu (lépe zní Eva Jeronýmová, než Magdaléna Jeronýmová), v případě krátkého příjmení si naopak delší jméno dovolit můžete (např. Alexandr Vlk). Pozor také na výslovnost, některá jména a příjmení se špatně vyslovují společně (např. Jindřich Chlupatý), zvlášť pokud začínají a končí stejnou hláskou.

KAFE.cz zjistilo:

Nejoblíbenější jména v České republice v roce 2013

  • Děvčata: Eliška, Tereza, Adéla, Anna, Natálie, Karolína, Nela, Barbora, Sofie, Veronika
  • Chlapci: Jakub, Jan, Tomáš, Matyáš, Adam, David, Lukáš, Filip, Ondřej, Matěj