Jak udělat fantastický dort

Jak udělat fantastický dort

Do českých domácností se opět vrací pečení. Není to tak dlouho, kdy se díky přijatelným cenám domácích pekáren začal ve velkém péct domácí chléb. V poslední době zažívá návrat i sladké pečení.

Upéct dortový korpus z piškotového těsta není až tak složité a zvládne ho téměř každý. Dort ale dělá dortem až jeho konečná úprava – potažení a zdobení. Někdy dorty vypadají spíš jako umělecké dílo a je skoro škoda je rozkrájet a sníst…

Dorty už nejsou jen kulaté, pečou se čtvercové i v různých jiných tvarech. Stejné je to i s polevami a zdobení. Doby, kdy na povrchu byla většinou jen čokoláda a uvnitř máslový krém, jsou také pryč. Marcipán, fondán a cukrářské potahovací i modelovací hmoty umožňují ve spojení s různými pomůckami vytvořit v podstatě cokoliv. Mnoho takových dortů najdete třeba na největších internetových gastrostránkách www.milujivareni.cz a podle receptů a návodů je určitě zvládnete také.  

Pečením korpusu to vždy začíná…

Bez korpusu dort ovšem nevytvoříte. Většinou se používá poměrně jednoduché piškotové těsto, ale i zde je potřeba dodržet několik základních pravidel. Musíte počítat například s tím, že každá mouka má jinou nasákavost, ale třeba i s velikostí vajíček. V receptech se počítá s vejci průměrně velkými, ale pokud jsou malá, musíte na každé tři jedno přidat. Když budete mít vajíčka pro změnu větší, neubírejte, ale klidně je ponechte v předepsaném počtu – piškot pak bude jemnější.

V případě, že se rozhodnete udělat piškotové těsto s ořechy, kakaem, kávou nebo třeba kokosem, musíte ubrat tolik mouky, kolik přidáte jiné ingredience. Sypké suroviny totiž vždy musí být k počtu vajíček v určitém poměru.

Základní recept na piškotové těsto

Suroviny
•    6 vajec
•    24 dkg cukru krupice
•    12 dkg hladké mouky
•    12 dkg polohrubé mouky
•    3 lžíce oleje 
•    3 lžíce vlažné vody
•    špetka soli

Postup
Vejce rozklepněte a oddělte bílky od žloutků. Bílky se špetkou soli šlehejte v misce a když se začne vytvářet sníh, přidejte cukr a sníh vyšlehejte do tuha. Pak do sněhu přidejte žloutky a za stálého šlehání postupně přidávejte olej a vodu. Do směsi pak vařečkou opatrně vmíchejte mouku.
Formu důkladně vymazejte a vysypte moukou, případně vyložte pečicím papírem. V troubě, předehřáté na středné teplotu, se korpus se upeče za 20 až 30 minut.

Doba pečení
Doba pečení je závislá na typu trouby a síle korpusu. Korpus se může péct celý a v takovém případě pečení při teplotě 150 °Celsia trvá přibližně 45 minut. Mohou se ale péct i samostatné nižší pláty, z kterých se pak dort sestaví. Jejich upečení v teplotě 180 °C trvá asi 15 minut. 

Pokud chcete názornou ukázku, pak se podívejte na videonávod k pečení dortového korpusu.

Konečná podoba dortu

Finální podoba dortu záleží na vaší fantazii a třeba i příležitosti, pro kterou je určený, ale i surovinách. Pokud chcete použít třeba marcipán, můžete si ho vyrobit sami, ovšem mnohem výhodnější je koupit marcipán hotový. V nabídce ho má například e-shop www.ozdobdort.cz a mimo marcipán tam objevíte celou řadu dalších úžasných možností, s kterými si uděláte opravdu fantastický dort. Můžete vybírat třeba i z jiných druhů potahovacích hmot, ale také velmi kvalitní čokoládu nebo různé ozdobné sypání a další jedlé dekorace. V této chvíli máte navíc možnost ušetřit - e-shop vrací z každého nákupu 200 Kč zpět!

Plnění a potahování

Upečený a vychladlý korpus rozkrojte na požadovaný počet dílů. Na spodní plát rozetřete část krému a přiklopte ho další částí. Tak pokračujte, dokud krémem nenaplníte a nesložíte celý dort. Protože určitě chcete, aby horní část byla rovná, použijte na ni spodní část upečeného korpusu! Naplněný dort nakonec potřete slabou vrstvou krému a dejte na 15 až 30 minut do chladničky.

Pak nastává další etapa. Dort můžete pokrýt další vrstvou krému, ale třeba také čokoládou nebo marcipánem. Dokonale hladký dort s krémovým nebo čokoládovým povrchem vytvoříte mírně zahřátým nožem. Marcipán a jiné potahovací hmoty rozválíte a pak přenesete na připravený korpus.

Zdobení

Možností, jak ozdobit dort, je mnoho. Nejjednodušší je dát na jeho povrch třeba ovoce a z krému pomocí zdobicího sáčku a různých nástavců vytvořit různé vlnky nebo jiné ornamenty podle své fantazie. Z marcipánu, fondánu a dalších modelovacích hmot ale můžete vyrobit mnoho trojrozměrných prvků od jednoduchých lístečků, srdíček nebo kytiček až po různé mašle, figurky a další dekorace.

Rychleji, snadněji a levněji!

Většina krémů, marcipán a další potřeby na zdobení dortů se dají vyrobit doma, je to ale poměrně zdlouhavé i drahé a výsledek nemusí být dokonalý. I profesionální cukráři  v současnosti používají různé připravené produkty, které svojí kvalitou předstihnou ty z domácí výroby. Na www.ozdobdort.cz je jich na výběr velké množství a všechny jsou od předních světových výrobců.

Pozor! V této chvíli můžete navíc využít možnost časově omezené slevy – e-shop vrací z každého nákupu 200 Kč zpět!

čtenářů si právě čte tento článek