Aby dítě mohlo batoh pohodlně nosit a neutrpělo přitom zdravotní újmu, musíte vybrat správnou velikost. „Tu poznáte podle toho, že batoh dole ani nahoře nepřesahuje přes záda dítěte. Měl by pohodlně sedět, napadat ze zad, ani se po nich příliš posouvat. A rozhodně nesmí nikde tlačit,“ radí Kateřina Princová ze serveru specializovaného na dětskou výbavu a sport www.skibi.cz.

Rovněž věnujte pozornost anatomickému provedení. Dětské školní batohy s obrázky, které se prodávají v hračkářstvích, nemají většinou anatomickou ergonomii vůbec vyřešenu, raději se zaměřte na kolekce značkových výrobců.

Velmi důležité je u dětských batohů provedení ramenních popruhů. Ty by měly být stavitelné, aby se batoh mohl přizpůsobit dítěti také během jeho dalšího růstu a měl by vždy tvořit rovnoměrný oblouk. V ideálním případě by měl být batoh vybaven rovněž stavitelným popruhem prsním a bederním. Dětský batoh by měl mít minimálně prsní pás. Ten zajistí, že nebude dítěti ze zad padat a nebude se posouvat do nežádoucích pozic.

Velikost batohu se uvádí v litrech a číslo uvádí, kolik litrů se do batohu vejde. „Při výběru tedy zvažte, co všechno dítě bude nosit, a vyberte takový batoh, aby se mu tam všechno vešlo. Přihlížet přitom samozřejmě musíte k výšce a hmotnosti zavazadla,“ doporučuje Karel Studnička ze Ski a Bike Centra Radotín s tím, že ta by u dětí neměla být těžší než 12 – 15 % jejich tělesné hmotnosti (u dospělého by neměla přesáhnout 25 %). „U malých dětí se do hmotnostního limitu obvykle vejde pitíčko, svačina, mikina na převlečení a lehčí hračka. Samozřejmě je důležité, aby byl lehký samotný batoh, protože čím těžší bude, tím méně do něj budete moci dát.“

Nepodceňujte detaily!

Při výběru batohu si všímejte praktických detailů. Dítě ocení dostatek samostatných kapsiček, do nichž si bude moci roztřídit drobnosti a mít je tak rychle po ruce. S tím souvisí i dobře organizovaný vnitřní prostor a vnější síťka na láhev s pitím nebo třeba na jablko.

Pro větší bezpečnost se na dětské batůžky aplikují různé reflexní prvky, které zvýší viditelnost dítěte za horších světelných podmínek.

Pozornost věnujte také zipům, jejichž kvalita do značné míry ovlivňuje životnost batohu. Dobré je, když jsou značkové, například YKK, měly by hladce chodit, aby s nimi dítě mohlo manipulovat.

Mnoho starostí vám i dítěti ušetří batoh, který bude alespoň částečně odolný proti dešti. Některé mají ve zvláštní kapse připevněnou pláštěnku, která se rozvine a ochrání celý batoh i jeho obsah.

Jak vybrat batoh či aktovku bez stresů

1. Děti v předškolním věku se neumějí radovat z něčeho, co bude za půl roku.
Pokud je to jen trochu možné, zařiďte, ať se aktovka nestane dárkem k narozeninám, které jsou dlouhou dobu před prvním školním dnem. „Pokud aktovka jen tak nečinně stojí v koutě a dítě se s ní nemůže pochlubit, přestane z ní mít radost. Když ale ví, že už za týden dva s ní na zádech může hrdě vykročit do školy, je to úplně jiné. Můžete zkusit také jednoduchý trik. Pokud přeci jenom dítě aktovku dostane výrazně dříve, můžete ji po určitě době uložit do skříně. Opravdu bude stačit, když ji nebude mít denně na očích,“ radí čtyřnásobná matka Štěpánka Štrougalová z Baby Clubu Juklík.

2. Aktovku bude nosit dítě, a proto by si ji mělo vybírat samo.
Jednodušší je, když před samotným nákupem uděláte malý rodičovský průzkum trhu a s dítětem pak už tašku vyberete na internetu nebo zajdete do dvou tří obchodů. Stanovte si maximálně čtyři body, které aktovka musí splňovat, a opravdu závěrečný výběr nechte na dítěti.

3. Každé dítě svoji lásku k pohádkovým či filmovým hrdinům mění velmi rychle.
Při nástupu do školy už může být motiv dříve darované aktovky „zastaralý“. Možná vás to překvapí, ale toto je pádný důvod, proč s koupí aktovky nespěchat.

Jak nosit aktovku, aby záda nebolela

„Dbejte na to, aby ji dítě nosilo na obou ramenou. Těžší věci určitě dávejte co nejblíže k zádům. A lahev s pitím? Můžete na cestu do školy zabalit prázdnou lahev a vodu si dítě může dolít až ve škole. Případně může mít v lahvi pouze sirup, který si rovněž doleje vodou ve škole,“ přidává jednu vyzkoušenou vychytávku Štěpánka Štrougalová.

Prosíme o laskavé ponechání zdroje informací www.skibi.cz a www.juklik.cz