Diskutujte: Jaké máte auto? Vybírala jste si ho sama? Koho jste požádala o radu?

Pokud se mě, milé ženy, ptáte, na co si dát pozor při výběru auta, musím v prvé řadě odpovědět – na partnera. Potažmo na milence, přítele, ale asi bych tam pro jistotu zahrnul i tatínka, bratra a vůbec všechna mužská individua, která se ve vašem okolí vyskytují.

V okamžiku, kdy světu sdělíte, že si hodláte pořídit auto, stane se neuvěřitelná věc. Každý muž bez výjimky se změní. Na ústech se mu rozehraje sebevědomý úsměv, chytne vás kolem ramen a přidělí vám roli malého dítka. Důvod? Dámy, muž vás v tu chvíli vnímá jako zranitelnou, absolutně nechápající, neorientující se bezbrannou bytost, pro kterou je automobil něco jako temná hmota ve vesmíru.

  • Muž automaticky předpokládá, že slova: motor, válce, spojka, výkon nebo zrychlení považujete za nadávky. Jediné slovo ve spojitosti s auty, které ženě přísluší, je, dle něj, barva.

Muž se zkrátka nominuje do pozice chodící encyklopedie, znalce všech značek, bude tím nejzkušenějším řidičem, který dopředu najezdil, co vy jste nacouvala, a začne chrlit miliony únavných a ve své podstatě bezcenných rad. A vy máte problém!

Takže jak postupovat při výběru auta?

  • Za prvé, ať vás ani nenapadne s mužem polemizovat!! Je potřeba si uvědomit, že jakýkoliv muž je při výběru auta první překážkou, kterou je třeba eliminovat. A že musíte postupovat fikaně.
  • Rozhodně neprozraďte, nad kterými auty uvažujete. Neměla by šanci, i kdyby to byla ta nejlepší auta na světě za nejlepší cenu.
  • Doporučuji nechat ho radit a vypovídat. Jednak se unaví, ale hlavně, vy získáte výhodu znalosti protivníka. Jen ho povzbuzujte, ať vám řekne, která auta jsou dobrá a proč. Jen vyzvídejte, proč je tamto super a jiné vrak.
  • Ideálně do diskuze zapojte dalšího muže, který je po ruce. Garantuji vám, že to přeroste ve slušně rozjetou debatu, hraničící s hádkou, neboť co muž, to jiný názor. Rázem se nebude řešit vaše auto, ale malé či větší ego diskutujících pánů tvorstva. Vy však pouze poslouchejte a snažte se v duchu promítnout auta, která jste si vysnila. Už v této první fázi na 90 % odhadnete, jaké mají šance.
  • Debata nebude trvat dlouho. Každý „kalašnikov“ má zásobník jen na určitý počet patron. I vašim mužům proto dojdou znalosti a argumenty. Důležité v této fázi bylo, že se vystříleli mezi sebou a nemířili na vás.

10 bodů, které musíte mít na paměti v souvislosti s vaším partnerem a vaším budoucím autem:

  1. Každý muž si myslí, že je skvělý milenec a dokonalý řidič. Kdyby chtěl, může z fleku jezdit ve Formuli 1. Moje rada zní - podle prvního odhadnete druhé.
  2. Muži rádi zaníceně mluví o různých automobilech, ale nikdy v nich neseděli. Je to tedy to stejné, jako byste vy vykládala o horninách na Marsu a složení Jupiterových prstenců. Jako relevantní proto berte pouze ty názory, za nimiž je reálná zkušenost s autem. Ne vyčtená z diskuze na internetu.
  3. Nejhorší jsou muži, kteří papouškují názory nějakého kamaráda nebo souseda s tím, že „Franta říkal...“ . Vy musíte vědět, že Franta nikdy nepřizná, že si koupil blbý auto, a i kdyby to byla největší srágora všech dob, bude ji chválit.
  4. Pro muže staršího data narození jsou moderní auta povětšinou něco jako „španělská vesnice“. Pokud daný muž neumí ovládat chytrý telefon, a vede i tak chytré řeči, berte jeho názory s velikou rezervou.
  5. Dříve narozená generace má konzervativní názory a často propaguje značku vozu, která je aktuálně úplně „out“ – „To víš za mejch mladejch let...“ je nejhorší věta, kterou v rámci aut můžete slyšet.
  6. Muži preferují na autech jiné hodnoty než ženy. Kdyby bylo po jejich, prohání se po silnicích samé BATMOBILY. Pro většinu žen je auto spíš bodyguard, od kterého se vyžaduje především ochrana. Jediné, před čím muži kapitulují, je bezpečnost dětí v automobilu.
  7. Většina mužů ráda používá ve vztahu s auty odborné termíny. Průzkumy ale dokázaly, že víc jak polovina z nich ani neví, jak fungují ty nejzákladnější systémy – třeba ABS. Debaty na toto téma pouštějte jedním uchem tam a druhým ven. Víc se naučíte se svým budoucím autem na polygonu.
  8. Nikdy si nenechte od žádného muže nabulíkovat „zaručený tip ke koupi.“ Vozy za podezřele málo peněz jsou stejně podezřelé jako jejich cena.
  9. Pokud v rámci debaty zazněly značky konkrétních aut, měla byste vědět, že s auty je to jako se ženami. Někteří muži preferují černovlásky, jiní blondýny, někdo sní o intelektuálce, jiný o domácím typu. Stejně tak se liší mužské názory na konkrétní typy a značky auta. Poučení pro vás zní: To, co se jim líbí, nemusí být dobré, a naopak.
  10. Nikdy, opakuji NIKDY, nesmíte přijmout jimi přidělenou roli, že jste špatná řidička. Nikdo se jako dokonalý řidič nerodí a platí, že řemeslo dělá mistra. Čím víc budete jezdit, tím budete lepší řidič a je jedno jakým autem. Svoje řidičské zkušenosti limitujte ve výběru auta pouze jeho výkonem. Silný vůz v rukou jakéhokoliv nezkušeného řidiče nebo řidičky je nebezpečný.

((bean:1:11))