Nechte se přesvědčit, že malování není žádná složitá činnost, s kterou byste si neporadila. Odměnou vám bude pocit z dobře odvedené práce, útulný interiér dle vašich představ a nakonec i ušetřené peníze za profesionálního malíře.

Kdy začít?

Na správný moment k malování není potřeba dlouho čekat. Pustit se do práce můžete v podstatě kdykoliv. Přestože malování interiérů není nic složitého a svépomocí jej zvládne i úplný začátečník, vyplatí se tuto proceduru alespoň trochu předem naplánovat. Výhodnější je malovat za teplého počasí, kdy barvy lépe schnou. Dále platí, že lépe se maluje za denního světla – odstín barvy je pod umělým osvětlením jiný, proto se vyplatí počkat na víkend nebo volné dny.

Co si připravit

Na malování si musíme nejen vyhradit dostatek času, ale také nachystat všechny potřebné pomůcky. Kromě barev to budou především:

  • štětce / válečky,
  • nádobka na barvu (v případě použití válečků také mřížka na otření),
  • zakrývací fólie a maskovací páska (na ochranu nábytku apod.),
  • hadr, štafle.

Bude-li nutné stěny před malováním upravit, je třeba ještě přikoupit:

  • malířskou škrabku,
  • penetrační prostředek,
  • sádru / stěrkovací hmotu,
  • ocelové hladítko (k uhlazení sádry / stěrkovací hmoty),
  • brusný papír a odstraňovač skvrn.

Hodit se vám bude též staré oblečení a boty, u kterých vám nebude vadit, že je při malování ušpiníte.

Výběr barvy

Zatímco dřív se zdi malovaly víceméně pouze bíle, dnes je možné popustit uzdu své fantazii a vybírat z neuvěřitelně široké škály barev, kterými lze interiér zkrášlit. Například v hobbymarketech OBI vám dle přání namíchají barvu přímo na míru – vybírat zde můžete z více než 12 000 odstínů!

KAFE.cz zjistilo:

Nejjednodušeji lze barvy rozdělit na studené (zelená, modrá, fialová), teplé (žlutá, oranžová, červená, hnědá) a neutrální (bílá, šedá, černá).

  • Studené barvy na nás působí uklidňujícím dojmem a v interiérech pomáhají vytvářet iluzi většího prostoru.
  • Naopak teplá žlutá, oranžová nebo červená jsou barvy aktivní, stimulují naši psychickou a fyzickou aktivitu, podporují komunikaci.
  • Hnědá, která je s nimi ve skupině, pak pomáhá navodit dojem útulnosti.
  • Stěny v odstínech těchto čtyř teplých barev činí prostor zdánlivě menším.

Malujeme: Postup práce

Aby se nám v dané místnosti malovalo co nejlépe a nic se nám nepletlo pod nohy, vystěhujeme z pokoje alespoň malé a středně velké kusy nábytku. Ty zbylé pak sesuneme doprostřed pokoje a obalíme zakrývací fólií, kterou připevníme tzv. maskovací páskou. Pokud to jde, vyneseme z místnosti před malováním i koberec. Je-li k podlaze pevně přidělán, opět ho co nejlépe a nejdůkladněji přikryjme fólií.

Místnosti vždy začínáme malovat od stropů, vůbec nejlepší je ale začít s nátěrem hran a míst kolem oken, zásuvek, za topením a dalších obtížněji přístupných míst.

První vrstva barvy může být řidší – lépe se tak propojí s podkladem, druhá vrstva je především vrstvou krycí, proto by měla být hustější. Druhou vrstvu na tu první nanášíme až po zaschnutí. Dobu schnutí vždy najdeme na etiketě konkrétní barvy.

Pokud malujeme válečkem, můžeme první vrstvu barvy nanášet křížem krážem, u té druhé už musíme být přesnější a postupovat v pruzích kladených lehce přes sebe a směrem nahoru a dolů. V případě malířské štětky pracujeme již od začátku tak, že stěny natíráme odshora směrem dolů, opět tahy nahoru a dolů.