Školní rok vysokoškoláků přitom začne co nevidět! Jak si při studiu přivydělat a na čem ušetřit?

Studentský život už dávno není synonymem bezstarostné pohody. Zejména vysokoškoláci se musejí pěkně otáčet, aby vyžili s kapesným od rodičů či s výdělky z brigád. Vedle učebnic a skript platí čím dál víc za ubytování na kolejích a stravování v menzách. Když se navíc chtějí jít bavit, musejí hodně přemýšlet, co si mohou dovolit.

Brigáda pro každého

Každá koruna dobrá. Aby se tvrdě vydělané peníze hned nerozkutálely, lepší než nárazové možnosti na přivydělání, je dlouhodobá brigáda. Jakmile zjistíte, jak moc vytížení školou budete, není nic jednoduššího, než pár hodin v týdnu strávit v práci. Jak si ale najít brigádu, která vám přesně sedne, bude vás bavit a ještě naplní vaše finanční požadavky? Buď se do hledání vrhnete sami, nebo využijete zprostředkovatelských agentur.

Proč jít do agentury?

Hledání brigád přes agenturu má své výhody – stačí se zaregistrovat, donést potvrzení o studiu, občanský průkaz a hned můžete vybírat. Práci si pak klidně rezervujete online, nebo po telefonu. Když se vám nebude zamlouvat, skončíte a zkusíte jinou. Agenturní nabídka se každý den obměňuje. Za zprostředkování práce si ale agentura strhává poměrně vysokou částku od zaměstnavatele, a tak vaše mzda nikdy nebude převratně vysoká.

Najít si práci sám?

Sednout k internetu a prohledávat pracovní nabídky zabere hodně času, obcházet potenciální zaměstnavatele ještě víc. Pokud ale neberete cokoliv, nebo se zajímáte o práci v oboru, který studujete, je to určitě ta nejlepší cesta. Sedět za pokladnou v hypermarketu může uspokojovat studenty prvních ročníků (a to jen možná), ale čtvrťáky těžko.

Tip Kafe.cz:

Kde hledat brigády?

www.super-brigady.cz
www.e-brigady.cz
www.hyperstudent.cz/brigady.php

Kafe.cz zjistilo:

Co byste měli vědět?

Dohoda o provedení práce

Dohodu o provedení práce uzavírá zaměstnavatel s fyzickou osobou na přesně stanovený druh práce, a to maximálně na 150 hodin ročně, tedy 12,5 hodiny měsíčně. Výše odměny ale omezena není a tento typ dohody navíc – na rozdíl od dohody o pracovní činnosti – nepodléhá odvodům, musíte však počítat s 15 % daní. Takových dohod můžete mít uzavřeno víc u různých zaměstnavatelů.

Dohoda o pracovní činnosti

Dohodu o pracovní činnosti lze s fyzickou osobou uzavřít, i když předpokládaný rozsah práce nepřesahuje 150 hodin. Na jejím základě nelze vykonávat práci v rozsahu překračujícím v průměru polovinu stanovené týdenní pracovní doby (tzn. práce může být sjednána maximálně na poloviční pracovní úvazek). Dohodu je zaměstnavatel povinen uzavřít písemně, jinak je neplatná. Sociální a zdravotní pojištění odvádí zaměstnavatel, bude stejně jako daně odečteno z měsíční výplaty

Tip Kafe.cz:

Co zkusit získat stipendium?

Ne každý ví, že na vysoké škole si lze přilepšit i jinak. Prospěchová stipendia jsou sice podmíněna slušnými studijními výsledky, ale o další typy stipendií se můžete ucházet i bez nich!

1. Prospěchová stipendia

Každá vysoká škola si stanovuje jasná pravidla pro získání tohoto typu stipendií. Vesměs ale platí, že čím lepšího studijního průměru dosáhnete, tím vyšší šanci na finanční příspěvek od školy máte. Pokud nepatříte zrovna k premiantům ročníku a školou sotva prolézáte, prospěchové stipendium může být skvělou motivací.

2. Sociální stipendia

Student, který žádá o podporu od školy ze sociálních důvodů, musí splňovat přísné a jasně stanovené podmínky. Na stipendium lze uplatňovat nárok, pokud není student výdělečně činný a příjem jeho rodiny za uplynulý rok nepřesáhl 1,1 násobek životního minima. Nárok prokazuje své vysoké škole tím, že k žádosti o stipendium přiloží písemné oznámení o přídavku na dítě vydané úřadem státní sociální podpory.

3. Ubytovací stipendia

Univerzity přispívají na bydlení studentům prezenční formy studia, kteří musejí do školy dojíždět z velké vzdálenosti. Vzhledem k čím dál vyšším poplatkům za ubytování na vysokoškolských kolejích se stipendium hodí. Přesné podmínky pro udělení stipendia vám sdělí na konkrétní univerzitě.

Kafe.cz zjistilo:

Ušetřit můžete i na učebnicích!

Vybavená knihovna patří už dávno ke standardu každé vysoké školy. Ale pravidlo, že tam najdete přesně to, co hledáte, rozhodně neplatí. Knihy, nebo skripta, které právě akutně potřebujete, jsou vždycky jak naschvál rozpůjčované a termín zkoušky se blíží. Shánět učebnice na poslední chvíli se tak nemusí vyplatit.

Jak na to?

Pokud nepohrdnete knihou z druhé ruky, omrkněte nástěnky, projděte antikvariáty a webové stránky bazarů odborné literatury. Nad několikanásobně levnějšími učebnicemi zajásají zejména studenti lékařských a právnických oborů, kteří za knihy vydají peněz nejvíc.

Bazary učebnic online:

www.knihy.bazos.cz
www.skripta.lf1.cuni.cz/offer/index.php
www.ucebnice-studium.hyperinzerce.cz/ucebnice-vysoka-skola
www.bazarucebnic.cz