Dospívající dívčiny zveřejňují svoje deníčky, mladíci píšou třeba o sportu nebo filmech, starší své politické názory. Někdo prezentuje své básně či povídky. Pokud jste nezačali, nabízíme návod, jak na to.

Co je vlastně blog?

Slovo blog je zkratkou slov „blend“ a „log“ a česky bychom to nejspíše přeložili jako internetová všehochuť – zkrátka zápisky na internetu o různých věcech.

Co budu psát?

Nejprve si ujasněte, čím se chcete proslavit. Nebo třeba jen zaujmout. Co nabízíte potenciálním čtenářům svého blogu.

  • Budete psát o svých dětech?
  • Domácích zvířátkách?
  • Zážitky z cestování?
  • Zápisy snů?
  • Politické názory?
  • Filmové recenze?

Tomu musíte podřídit strukturu blogu, vybrat si jednotlivé rubriky.

Tip KAFE.cz

Dejme tomu, že budete psát o dětech. Blog pak může mít strukturu podle data nebo podle významných událostí (návštěvy u babičky, cesta na Island, první den ve školce apod.). Jestliže filmové recenze, pak asi budou rubriky tvořit jednotlivé žánry – krimi, sci-fi, komedie atd.

Jak psát blog?

Než začnete blogovat, tedy dávat příspěvky na webové stránky, sepište si je nejdříve ve Wordu nebo OpenOffice. A zapněte si kontrolu pravopisu. Dnes skutečně píše každý, ale věřte, že číst text s mnoha hrubkami unaví hodně čtenářů pravopisu znalých.

Nejvíce zabírají samozřejmě bulvární texty a nadpisy. Když nazvete článek Politik xy měl sex s nezletilou, budou vám na něj chodit tisícovky lidí. Ale pamatujte, že články vypovídají i něco o vás. Časem vás lidé vezmou jen jako bulvárního pisálka, u něhož nenajdou žádné další hodnoty, a půjdou na méně navštěvovaný, ale vtipněji psaný blog o kytičkách.

Styl je rovněž důležitý. Ruku na srdce – čtete rádi nezáživné dlouhé odstavce plné moralizování? Nebo lehké, vtipné postřehy? Podobně pište i vy pro druhé. Nemusí jít o legraci za každou cenu, ale dovednost udělat si třeba srandu i sami ze sebe.

Jazyková vsuvka autora KAFE.cz

Slova blog a web nebudu v následujícím textu nijak rozlišovat, neboť to není v kontextu článku nutné. Zásady platí v podstatě jak pro množinu (web), tak i její podmnožinu (blog) stejné.

Jak si založit blog?

Jestliže nemáte vlastní doménu a nevládnete potřebnými znalostmi, abyste si na SQL databázi nainstalovali nějaký PHP skript a CMS zdarma (ta cizí slova jsou ve větě schválně), využijte standardních možností.

Můžete si založit blog na prestižních zpravodajských internetových médiích – a také tady na Kafe.cz. Mají tu výhodu, že v určité chvíli bude upoutávka na váš nový příspěvek na hlavní stránce.

Pak si také můžete založit blog sami. Třeba v podstatě nejjednodušší možností jsou eStránky. Jednoduchý průvodce vám umožní vybrat si vzhled stránek, barvu, obrázky, rubriky, pak už stačí jen vkládat své texty i fotografie, které se skoro vzápětí objeví na internetu.

Jak o sobě dát vědět?

Máte vlastní blog, píšete tam texty a teď chcete, aby si je někdo přečetl a třeba i napsal komentář.

  • Prvním krokem je možnost zaspamovat a poslat e-mail všem svým známým a kamarádům z adresáře, s názvem Jukněte na můj nový blog, a samozřejmě s odkazem na stránky.
  • Druhým krokem je registrace blogu v nejznámějších internetových vyhledávačích – Googlu, Seznamu, Altavistě, Centru nebo Atlasu. Určitě si zadejte stránku do Toplistu, budete mít i přehled o tom, kolik lidí si váš blog chodí číst.

Když budete mít štěstí, budete mít hodně čtenářů a podobně jako slavný Ostravak Ostravski třeba své texty vydáte i knižně.

Tipy KAFE.cz

  • Pokud možno si u blogu aktivujte RSS – technická podpora vám jistě ráda sdělí podrobnosti.
  • Svůj blog můžete propagovat i na sociálních sítích – třeba Facebooku nebo Twitteru.

Jak blogersky nezemřít

Spousta lidí se z nadšení vrhne na psaní svých blogů a zasype čtenáře každý den novými články. Někdy se třeba i zaměří na originální téma, jemuž se mnoho lidí nevěnuje, a tak získá docela věrné čtenáře.

Jenže pak nadšení začne vyhasínat. Postupně klesne frekvence na jeden článek týdně, pak měsíčně a nakonec blog umře.

Rada KAFE.cz

Abyste byli úspěšní, dbejte na pravidelnost. Nemusíte psát každý den, ale aspoň jednou týdně by se nějaká novinka nebo aktualita měla na vašem blogu objevit. Aby měli lidé důvod na váš blog chodit.

Tip Kafe.cz

Pro partnerský projekt eStránky teď můžete hlasovat v Křišťálové lupě – třeba zde v kategorii Publikační platformy. Děkujeme za podporu.