Na okna se hodí chrániče

V domě, kde bydlí starší lidé nebo děti, se vyplatí instalovat na okna chrániče s mechanismem, který je v případě požáru dokáže rychle uvolnit. V okolí okna neumisťujte žádný nábytek.

Léky patří do lékárničky

Léky na předpis skladujte v originálních nádobách s nálepkami. Pokud máte děti, dbejte na to, aby byly veškeré léky a vitaminy z jejich dosahu.

Antiskluzové podložky do koupelny

V koupelně používejte drsné rohožky a antiskluzové pásky. S malými dětmi raději v koupelně zůstávejte. Teplota vody by měla mít maximálně 49 stupňů Celsia.

Zkontrolujte kamna

V kamnech či krbech palte pouze tvrdé, sezónní dřevo. Před zatopením otevřete přívod sekundárního vzduchu. Ověřte, zda nejsou dveře od kamen povolené.

Na schodech musí být vidět

Dbejte na to, aby byly schody dobře osvětleny a aby na nich nebyly žádné předměty. Zkontrolujte také, zda koberec na schodech není příliš volný. Používejte zábradlí.

Podlaha má být suchá

Udržujte podlahu čistou a suchou. Jen tak zabráníte nepříjemnému uklouznutí a pádu.

Nevzdalujte se od sporáku

Pokud vaříte, zůstávejte u sporáku. Držáky u hrnců dejte pokud možno dovnitř. Utěrky či sáčky mějte alespoň metr od sporáku.

Sporák nepoužívejte k vytápění

Nikdy nepoužívejte sporák k tomu, abyste si vytopili byt. Plynový gril, gril na dřevěné uhlí nebo přenosný elektrický generátor nikdy nepoužívejte doma či v uzavřené garáži.

Na štafle jen v neklouzavé obuvi

Pokud používáte štafle či žebřík, vždy se přesvědčte, zda je povrch rovný. Raději si pořiďte štafle, které se dají uzamknout, nehrozí tak, že se roztáhnou. Ujistěte se, že jsou schůdky suché a použijte neklouzavou obuv.

Nešetřete na kouřových alarmech

Nainstalujte kouřové alarmy do každého patra vašeho domu nedaleko místa, kde je postel. Pokud kouříte, používejte hluboké popelníky a zapalovače nenechávejte v dosahu dětí. Zápalky skladujte v ohnivzdorné nádobě.