1. Pravidelné nátěry

Dřevo je živý materiál, který značně reaguje na okolní podmínky. Proto mají dřevěné ploty kratší životnost než ohrazení z jiných materiálů. Laťky nového plotu je nutné ošetřit impregnací a fungicidními napouštědly proti houbám a plísním, které je ochrání před výkyvy počasí i škůdci.

Základem je mořidlo nebo fungicidní napouštědlo, které zvýrazní přilnavost svrchních barev, laků nebo nátěrů různých odstínů. Samotné nátěry je vhodné provádět ve 2 až 3 tenkých vrstvách.

Natřít plot vodou ředitelnou, nebo syntetickou barvou?

Správně aplikované současné barvy vyživují dřevo a podporují jeho odolnost, takže plot je díky nim hezký a ochráněný před všemi nepříznivými vlivy.

Obecně platí, že s vodou ředitelnými barvami je práce jednodušší, proto se doporučují i začátečníkům. Nevyžadují totiž škodlivá ředidla. Rovněž pracovní pomůcky znečištěné od těchto barev lze lépe vyčistit, i odstranit případné skvrny. Před použitím vodou ředitelných barev je třeba povrch dřevěného plotu perfektně očistit a odmastit.

Syntetické nátěry jsou lepší z hlediska přilnavosti k podkladu a napraví i některé jeho vady.

Nátěr je dobré obnovovat pravidelně pro delší životnost, případně kompletně přetřít po 3-5 letech.

2. Technické řešení

Majitelům plotů se osvědčily laťky seříznuté kolmo zajišťující lepší odtékání vody, která by bez tohoto řešení narušovala strukturu dřeva. Rovněž kontrola technického stavu plotu několikrát do roka zamezí vážnějším poškozením. Vyplatí se ihned opravit i malá poškození.

3. Okolní podmínky

Stromy a keře rostoucí okolo dřevěného plotu mohou být příčinou jeho zkázy, neboť se z nich na plot dostávají různí škůdci, ale i vlhkost a plísně. Rozumným opatřením je proto omezit vegetaci okolo dřevěného plotu na minimum. Díky řádné péči založené především na kvalitních nátěrech vám bude dřevěný plot dobře sloužit mnoho let.