Světlo vzbuzuje aktivitu. Všimněte si, že krátké zimní dny unavují. Tma vás obírá o energii, klidně byste strávila v posteli celý den. Jakmile vstoupíte do dobře osvětlené místnosti, jakoby vám život skočil zpátky do těla. Množství světla a lidské biorytmy spolu velmi úzce souvisejí.

Každá místnost – jiné světlo

Každá místnost vyžaduje jiný typ i styl osvětlení. V pokojích, kde jste nechala volné větší plochy stěn a vymalovala je světlými odstíny barev, můžete díky odrazu světla ubrat na umělém osvětlení. Ne každá místnost musí mít nutně jeden hlavní lustr. Nebojte se bodových svítidel, žárovek vbudovaných do falešných trámů nebo do vitrín se sklem. Nezapomínejte také na to, že nevhodně umístěné světlo může způsobovat stíny na místech, které byste naopak potřebovala mít osvětlená!

Obývací pokoj

Jde o místnost, kde spíše diskutujete, sledujete televizi, někdy se věnujete četbě nebo ručním pracím. Hlavní světlo může být klidně tlumené. Případně s regulací intenzity – takzvaným stmívačem. Neměla byste ale zapomenout na stojací lampu, kterou rozsvítíte při sledování televize. Nikdy by totiž neměla být zapnutá pouze obrazovka, jejíž světlo by vytvářelo až přílišný kontrast s okolní tmou. To je pro oči velmi namáhavé a zrak se může zhoršovat.

Kuchyně

Nad jídelním stolem by mělo být dominantní svítidlo. Chcete přece vidět, co jíte! U stolu se schází celá rodina, často sem usadíte i známé a přátele. Hlavním světlem to ale zdaleka nekončí. Kromě lustru byste měla pamatovat také na dvě až tři menší zářivky nebo bodová svítidla nad pracovními plochami. Používáte tu nože, krájíte různé suroviny nadrobno, a to vyžaduje opravdu dobrou viditelnost.

Ložnice

Noční stolek s lampičkou je samozřejmostí. Světlo by mělo být dostatečně intenzivní, aby se při něm dalo dobře číst, zároveň by ale nemělo být příliš rušivé. Často se totiž může stát, že když si chcete číst, váš partner zrovna touží po spánku. Nebo naopak. Nezapomínejte ani na hlavní světlo, které rozzáří celou místnost. V šatních skříních tak nebudete muset hledat kousky oblečení s baterkou. Ještě lepší variantou je přímé osvětlení zabudované ve skříni. Hodí se hlavně do velkých a prostorných vestavěných skříní.

Chodby a schodiště

Pořádné osvětlení je nutností. Neprahnete přece po tom, abyste se na potemnělých chodbách nebo neosvětlených schodech přizabila. Pro jednoduchou noční orientaci se na chodbách hodí malé noční lampičky, takzvané světlušky.

Pracovna

Vsaďte na vícekloubovou lampu, u které si můžete libovolně nastavit jak výšku, tak úhel osvětlení. Kontrast mezi osvětlenou plochou a okolním prostředím by neměl být příliš výrazný, i to totiž oči unavuje. Při práci na počítači si rozsviťte ještě alespoň malou lampičku. Pokud nezvládáte psát na klávesnici bez kontroly zraku, dbejte také na to, aby i ona byla dobře osvětlená.

Dětský pokoj

Když dítě obývá pokoj samo, vše je jednodušší. Stačí jedno hlavní světlo, při kterém si může hrát na koberci, díky kterému se podívá do všech poliček a zákoutí pokojíku. Malá lampička u postele zajistí, že i kdyby se dítě v noci probudilo a bálo se tmy, prostě si rozsvítí. Nezbytné je i osvětlení stolu, kde si dítě kreslí, či píše domácí úkoly. Jestliže v pokojíku bydlí dětí víc, každé by mělo mít svoji vlastní lampičku u postele. Pro menší děti se navíc hodí světlušky, které celou noc svítí mdlým světýlkem, ale i tak zajistí pocit bezpečí. Pamatujte také na to, že děti nepotřebují velkou intenzitu osvětlení.