Je vaše strava pestrá a vyvážená? Je adekvátní vaší konstituci, fyzické zátěži? To vám pomůže zjistit internetový jídelníček na portále www.plusprovas.cz. A nejen to. Vyzkoušíte-li ho, stane se vaším praktickým pomocníkem. Můžete s ním stále pracovat, chcete-li zhubnout, přibrat anebo si jen udržet váhu.

Na základě vámi zadaných údajů a vybraných denních jídel vám tento internetový nástroj vyhodnotí, zda je množství energie a jednotlivých živin ve vašem jídelníčku v pořádku a jestli máte správně nastavený stravovací režim. Internetový jídelníček vám spočítá, jaké množství energie a jednotlivých živin (jako jsou tuky, bílkoviny nebo sacharidy) jste během daného dne přijali. Program také vyhodnotí, zda jsou pro vás množství energie a jednotlivých živin adekvátní, a zhodnotí vaše stravovací návyky.

Co se dozvíte ve vyhodnocení?

Program vám jednak vyhodnotí váš denní energetický příjem, zjistíte, kolik energie, kterou získáváte z potravin a nápojů, váš organismus potřebuje. Přijímáte-li energie více, než tělo potřebuje, přibíráte na váze. V opačném případě se hmotnost snižuje. Získáte tedy doporučení, zda energii přidat či ubrat. Program vám řekne i to, jak jste na tom s jednotlivými živinami, zda přidat či ubrat bílkoviny, sacharidy nebo tuky. Je-li například množství bílkovin, které jsou základní stavební jednotkou všech našich tkání a mají i další velice důležité funkce v lidském těle, ve vašem jídelníčku nedostatečné, získáte konkrétní doporučení, jak je doplnit. V tom případě např. formou libového masa, ryb, vajec a mléčných výrobků.

Stejně důležité je i vyhodnocení příjmu nenasycených mastných kyselin, vlákniny, ale také některých minerálních látek, jako jsou sodík, vápník a železo, jejichž nedostatek či nadbytek mohou být i příčinou různých onemocnění. Důležitý je také příjem ovoce a zeleniny. Program vám také nabídne nejvhodnější rozvržení jídel.

Široká nabídka možností

Program vám nenabídne jednu variantu snídaně, ale hned několik. V nabídce si najde své každý – milovník mléčných výrobků, sladké snídaně, šunky, stejně tak je to se svačinami, obědem či večeří. Varianty jsou pestré, takže pomocí programu můžete jídelníček kombinovat několik dnů i týdnů. Spolehnout se můžete na vyváženost živin nejen v rámci jednoho jídla, ale v rámci celého dne. Díky praktickému používání programu se záhy naučíte sestavit si správný jídelníček z vámi dostupných a oblíbených potravin sami, tak abyste přijímali optimální množství energie ve vhodné skladbě živin. Důležitá je samozřejmě pravidelnost, ale také pestrost, jídlo by mělo tělu dodat vše, co pro správný „chod“ potřebuje.
Vyzkoušejte na www.plusprovas.cz/jidelnicek/o-sobe.

Odborníci na výživu on-line

Kromě tohoto unikátního praktického programu jsou na www.plusprovas.cz k dispozici on-line poradci na výživu. Na ně se můžete prakticky kdykoli obracet se svými dotazy a oni se vám budou snažit v co nejkratší době odpovědět. Těmito specialisty jsou dětská lékařka Jana Fabianová, která poradí s výživou dětí, nutriční specialista Petr Menšík, který má dlouhodobé zkušenosti z oblasti zdravého životního stylu a výroby potravin, a Iva Málková, specialistka na prevenci obezity a hubnutí u dospělých i dětí.

Více o partnerském programu PLUS PRO VÁS OD NESTLÉ

Společnost Nestlé Česko, s. r. o., připravila pro své věrné zákazníky unikátní partnerský program PLUS PRO VÁS OD NESTLÉ. Tento program je postaven na základním principu partnerství, a to na společném dialogu. Tím se chce odlišit od jiných podobných programů a přinést svým zákazníkům zajímavé podněty a informace. Prostorem, ve kterém se budeme potkávat, je již zmiňovaný internetový potrál www.plusprovas.cz.

Cílem programu je nejen usnadnit vám orientaci v často diskutovaných tématech o zdravém životním stylu, ale zapojit vás do dění, a proto se těšíme i na vaše názory, komentáře i osobní zkušenosti v této oblasti. Najdete zde spoustu zajímavých informací, nápadů, tipů, doporučení a komentářů, ale i názory a posudky předních specialistů a odborníků v různých oblastech. Více o programu zde.