Podle hlavního hygienika ČR bychom měli před konzumací ovoce a zeleniny dodržovat několik důležitých zásad. Hlavní je, vždy vše pečlivě omýt pod studenou tekoucí vodou. Z okurek je nutné odstranit slupku, obecně vše vždy buď oloupat či řádně tepelně upravit. Při přípravě zeleninového salátu je vhodné použít jiné kuchyňské nádobí a nástroje než na hotová jídla.
Mohlo by vás také zajímat: Zásady správného praní oblečení. Znáte je? nebo Prach a roztoči: Zatočte s nimi
Jak vybírat a nakupovat ovoce a zeleninu
- Nenakupujte u obchodníků, kteří nabízejí všechno – od petržele a brambor přes jahody a hroznové víno až po kiwi nebo mango. Dá se předpokládat, že to prodavač všechno nevypěstoval doma, ale koupil někde ve velkoskladu.
- Plně zralé ovoce (a stejně tak zelenina) voní. Barva může klamat. Například když utrhnete načervenalé jahody, po čase ještě mírně dozrají a chytí červenější barvu, ale nikdy už nenaberou chuť a vůni.
- Chcete-li koupit kvalitní ovoce a zeleninu, orientujte se na sezonní produkty. Pokud neodoláte paprice v prosinci nebo jahodám v lednu, počítejte s tím, že budou nevýrazné chuti.
- Kupujte zeleninu s natí, samozřejmě nesmí být zvadlá.
- Pamatujte si, že ne vždy jsou ty největší a nejhezčí kusy i chuťově nejlepší. S dostatečným množstvím umělého hnojiva se dá totiž přímo kouzlit...
- Kvalitní zeleninu koupíte na trhu většinou v sobotu ráno. Většina trhovců je totiž „stará škola“. Budíček brzy ráno, natrhat zeleninu, ovoce, případně naložit do auta lísky připravené předchozí den, a hurá do města na trh.
- Nedejte se obalamutit výmluvným prodavačem. Obvykle má dlouhou praxi v prodejní technice. A tak se vám může lehce stát, že nakoupíte i to, co jste nechtěli, nebo u toho prodejce, jehož zboží se vám moc nelíbilo. Nebojte se proto říct: děkuji, ještě se tu porozhlédnu.