Podle hlavního hygienika ČR bychom měli před konzumací ovoce a zeleniny dodržovat několik důležitých zásad. Hlavní je, vždy vše pečlivě omýt pod studenou tekoucí vodou. Z okurek je nutné odstranit slupku, obecně vše vždy buď oloupat či řádně tepelně upravit. Při přípravě zeleninového salátu je vhodné použít jiné kuchyňské nádobí a nástroje než na hotová jídla.

Mohlo by vás také zajímat: Zásady správného praní oblečení. Znáte je? nebo Prach a roztoči: Zatočte s nimi

Jak vybírat a nakupovat ovoce a zeleninu

  1. Nenakupujte u obchodníků, kteří nabízejí všechno – od petržele a brambor přes jahody a hroznové víno až po kiwi nebo mango. Dá se předpokládat, že to prodavač všechno nevypěstoval doma, ale koupil někde ve velkoskladu.
  2. Plně zralé ovoce (a stejně tak zelenina) voní. Barva může klamat. Například když utrhnete načervenalé jahody, po čase ještě mírně dozrají a chytí červenější barvu, ale nikdy už nenaberou chuť a vůni.
  3. Chcete-li koupit kvalitní ovoce a zeleninu, orientujte se na sezonní produkty. Pokud neodoláte paprice v prosinci nebo jahodám v lednu, počítejte s tím, že budou nevýrazné chuti.
  4. Kupujte zeleninu s natí, samozřejmě nesmí být zvadlá.
  5. Pamatujte si, že ne vždy jsou ty největší a nejhezčí kusy i chuťově nejlepší. S dostatečným množstvím umělého hnojiva se dá totiž přímo kouzlit...
  6. Kvalitní zeleninu koupíte na trhu většinou v sobotu ráno. Většina trhovců je totiž „stará škola“. Budíček brzy ráno, natrhat zeleninu, ovoce, případně naložit do auta lísky připravené předchozí den, a hurá do města na trh.
  7. Nedejte se obalamutit výmluvným prodavačem. Obvykle má dlouhou praxi v prodejní technice. A tak se vám může lehce stát, že nakoupíte i to, co jste nechtěli, nebo u toho prodejce, jehož zboží se vám moc nelíbilo. Nebojte se proto říct: děkuji, ještě se tu porozhlédnu.