Rozhodně neplatí, že jakmile se vám narodí miminko musí jít většina vašich sportovních aktivit stranou. I když se zdá, že nic jiného než domácnost, péči o dítě a partnera se především v prvních měsících po porodu nedá stihnout, nezoufejte. Zařadit do nabitého programu pohyb může být mnohem jednodušší než si myslíte. Místo, abyste se stále vymlouvala na nedostatek času a děti, zkuste své potomky do svého sportovního programu zařadit a třeba s nimi cvičení i trochu zintensivnit.

Chůze

Jednou z prvních aktivit, se kterou můžete začít i velmi brzy po porodu, je obyčejná chůze. Nejprve volte kratší a nenáročné trasy a postupně přidávejte na délce i rychlosti. S miminkem v kočárku nebo později i v šátku nebo dětském nosítku. Tím chůzi přidáte na intenzitě a během hodinové procházky spálíte pěkných pár kalorií. Jakmile budete mít za sebou šestinedělí, zkuste i chůzi do kopce nebo do schodů (opatrně!). Pokud máte možnost nosítka střídat, dělejte to. V každém případě se snažte držet při nošení dětí zpevněné břišní svaly, narovnaná záda a neprohýbat bedra.

S kočárkem na brusle

Pokud máte to štěstí a vašemu děťátku se líbí v kočárku, využijte toho. Skoro s každým typem kočárku můžete běhat a pokud je navíc vybavený i ruční brzdou, můžete se s ním pustit i do in-line bruslení. Volte trasy, které nejsou přeplněné a nehrozí na nich srážka s cyklistou. Rychlost přizpůsobte své kondici a zkušenostem. Na prvním místě musí být bezpečnost vašeho miminka a teprve pak množství uběhnutých nebo ujetých kilometrů.

Kolo: Výlet s vozíčkem

Ani jízdu na kole si nemusíte s miminkem a malými dětmi odpírat a to dokonce i v případě, že ještě nesedí a nemohou jezdit v dětské sedačce. V poslední době si velkou oblibu získaly sportovní vozíky s možností připojení za kolo (nebo dokonce i na lyže apod.). Jsou vybavené bezpečnostními pásy, síťkou proti hmyzu i reflexní vlaječkou, aby byly dobře viditelné. Pro malá miminka se do nich vkládají ještě speciální podložky, díky kterým se jim leží skutečně pohodlně.

Tanec s miminkem u srdce

Jste-li spíše umělecky zaměřená, najděte si kurz tancování (většinou to jsou orientální tance) s dětmi. Lekce je sestavená tak, že se část hodiny tančí s dětmi v šátku nebo náručí a část lekce maminka sama a děťátko odpočívá na podložce vedle ní. Tancování s miminky prohlubuje vztah mezi maminkou a dítětem a zároveň může pomoci rychlejšímu návratu do formy po porodu.

Cvičení s kočárkem

Potřebujete po porodu zhubnout a zároveň zpevnit svaly ochablé těhotenstvím? Nejvhodnější bude kombinace aerobní a posilovací aktivity. Lekce založené na střídání těchto dvou typů činnosti probíhají pod vedením zkušené lektorky a kromě běhu s kočárkem při nich vyzkoušíte i posilování s pomůckami, ale i samotnými dětmi, prvky z atletiky, strečinku a pilates. Velkou výhodou těchto lekcí je, že od jara do podzimu probíhají venku a vy tak spojíte příjemné z užitečným – pobyt na čerstvém vzduchu, intenzivní trénink celého těla, a to vše za přítomnosti vašeho drobečka.

Proč cvičit s dětmi

  • Nemusíte řešit hlídání a vydávat peníze za chůvu. Sportovat s dítětem můžete téměř kdykoliv během dne a večer si vyšetřit jen pro sebe a partnera. Předejdete také pocitům stereotypu a osamění, který některé maminky na rodičovské dovolené mají. Vyplavené endorfiny vám dodají lepší náladu.
  • Váš potomek si již odmalička upevňuje zdravé návyky a lásku k pohybu, při společném cvičení se rozvíjí jeho motorický vývoj
  • Pokud sportování nebo cvičení proložíte i krátkými hrami, říkankami a interaktivním cvičením, posílíte přirozené pouto mezi vámi a děťátkem, navíc je to jedinečná příležitost jak smysluplně strávit volný čas vás obou
  • Kromě dobré kondice získáte také nové maminky-kamarádky se stejně starými dětmi. Můžete se s nimi podělit o vaše rodičovské zkušenosti i starosti.
  • Jakmile vaše děťátko jen trochu povyroste a bude mít větší zájem o okolí, můžete společné sportování propojit i s návštěvou místního hřiště v parku, kde se vaše dítě seznámí s ostatními dětmi. Při hře děti získávají první zkušenosti s budováním sociálních rolí a učí se hrát si spolu a pomáhat si.

Autorka vede sportovní programu FITMAMI pro maminky s miminky a malými dětmi.