Zatímco drobné oděrky či řezné rány se poměrně rychle zacelí, při práci hrozí také nebezpečí nepříjemných poranění očí. Proto je potřeba při práci na zahrádce oči chránit.

KAFE.cz zjistilo:

  • Jarní a letní práce jsou spojeny s prostřihem, sázením, přihnojováním - nic příjemného pro oči.
  • K poranění očí často dochází mechanicky, ale i chemicky.
  • Jednoduchá pomůcka - kvalitní ochranné brýle přitom mohou většině poranění zabránit nebo alespoň omezit případné následky.
  • Okolí a povrch oka bývají často poraněny ostrými okraji rostlin nebo odlétajícími úlomky (například při drcení odpadu).
  • Stejně nepříjemný může být prach či poletující zrnka zeminy v oku.
  • Ještě závažnější je pak zcela jistě zasažení očí např. chemickým postřikem, při míchání hnojiv nebo prostředků na hudební hmyzu.

"Dojde-li k takové situaci, je třeba urychleně oči vypláchnout pod tekoucí vodou a podle stupně závažnosti okamžitě navštívit oční pohotovost,“ říká specialista z oboru oftalmologie MUDr. Petr Novák z nemocnice Na Homolce a Refrakčního centra Praha.

Tip KAFE.cz

Dr. Novák dále poukazuje na to, že je třeba seznámit se s tím, zda rostliny, s nimiž zacházíme, jsou či nejsou toxické. V žádném případě pak není dobré si potřísněnýma rukama utírat tvář nebo mnout si oči.

Nebezpečí může hrozit i při zastřihování rostlin – nebezpečím není jen odlétnutí třísky či trnu do oka, ale i možnost poleptání rostlinnými šťávami. Neopatrnost při takové činnosti může znamenat nejen několik týdnů pracovní neschopnosti, ale také nebezpečí trvalých následků, jež je nutné řešit operací.