Diskutujte: Chodíte do práce ráda, nebo spíš naopak?

Přečtěte si osm tipů, jak být v práci šťastná, které sestavil jeden americký pracovní server. Ale určitě platí i u nás…

Myslete pozitivně

Snadno se to říká, ale hůř dělá. I když svou práci zrovna nemilujete, vězte, že se na ní dá určitě najít něco pozitivního – milí kolegové, dobrá pracovní doba, příjemné prostředí, anebo slušný plat. Zkuste zapřemýšlet, co je na vaší práci nejlepší. Hledejte pozitiva, ne negativa. Jinak v práci nebudete šťastná nikdy.

Těšte se na něco, co máte ráda

Každý den byste se měla na něco těšit, samozřejmě na to, co máte ráda. Pokud máte protivnou kolegyni, na kterou to určitě nebude, zkuste si třeba koupit kvalitní kávu a těšit se, že si ráno uvaříte voňavý nápoj, než zasednete do kanceláře. Anebo si pořiďte květinu, jakou máte ráda a starejte se o ni. Důležité je na něco se těšit.

Nezapomeňte se rozvíjet

Řada lidí je v práci nespokojená proto, že jim vedení neumožní dále se rozvíjet. Vězte ale, že jediný člověk, kdo má v rukou váš vývoj a profesní růst, jste vy sama. Čtěte odbornou literaturu, učte se ve volných chvílích jazyky a jakmile si budete jistá, že máte na víc, možná si najdete i adekvátní práci.

Nebuďte pasivní

Spousta zaměstnanců si stěžuje, že jsou velmi špatně informováni, co se v jejich společnosti děje, jaké jsou výsledky jejich projektů, co dělají kolegové či jakých firma dosahuje úspěchů. Vězte ale, že když budete pasivně čekat, až vám to někdy přijde říct, asi se ani nedočkáte. Zkuste být aktivní, sama pátrat po informacích a ptát se.

Řekněte si o odměnu

Máte pocit, že se můžete rozkrájet, udělat vše na 250 % a stejně odměnu nikdy neuvidíte? Odborníci radí – řekněte si o ni. Pokud jste si jistá, že vaše práce za to stojí, že jste udělala něco nad rámec svých povinností či výjimečně dobře, zajděte za šéfem a zahrňte ho fakty. Když budete o svých úspěších mlčet, možná se k uším nadřízeného ani nedostanou a odměna vás mine zcela určitě.

Negativní hoďte za hlavu

V práci nebudete šťastná, pokud si budete připouštět negativní myšlenky. Zkuste je hodit za hlavu, anebo alespoň co nejvíce omezit. Máte-li ve svém okolí negativně naladěné spolupracovníky, pokuste se jim co nejvíce vyhýbat, protože zajisté zapůsobí na vaši psychiku. Záporné myšlení vede spíše k depresím…

Najděte si v práci spřízněnou duši

Do práce se budete více těšit, pokud si zde najdete někoho, s kým si budete moct zajít na oběd a popovídat o všedních starostech. Zkuste si zde najít kamarádku či kamaráda a uvidíte, že hned budete mít ze svého zaměstnání lepší dojem. Jen dejte pozor – nikdy není dobré svěřovat se se vším. Mohlo by se to obrátit proti vám.

Když vše selže, hledejte jinde

Nepomohl vám žádný z předchozích tipů? Pak je tu jediné řešení – podívejte se po jiné práci. Hledání nového zaměstnání (samozřejmě mimo pracovní dobu) vám prý určitě zvedne náladu a vyloudí úsměv na tváři…