Jablečné dezerty, na kterých si pochutnají všichni!

Jablečné dezerty jsou vděčné! Jablka máme zvlášť na podzim doma všichni a hlavně snad všem chutnají.

Honzíkův koláč s citronovým krémem

Co budete potřebovat: 1 balení listového těsta, 5 velkých jablek, 6 plátků toastového chleba, 3 lžíce cukru krystal, citronová šťáva z 1 citronu, 1 vanilkový lusk, hladkou mouku, 2 lžíce másla, žloutek na potření; na krém: 200 ml husté zakysané smetany (creme fraîche), 185 g moučkového cukru, 160 g mletých mandlí, 135 g másla, 2 vejce, šťáva a kůra z citronu, 10 g kukuřičné mouky, 10 g vanilkového pudinku, 1 lžíce hnědého rumu; na doplnění: 1 lžíce meruňkového džemu, citronová kůra

Postup:

1. Nejdříve připravíme krém. Změklé máslo utřeme v míse na hladký krém a postupně do něj přidáme nastrouhanou kůru a šťávu z citronu.

2. V další míse smícháme cukr, kukuřičnou mouku, pudinkový prášek a mleté mandle. Směs přimícháme do máslového krému a dobře promícháme. Postupně vmícháme vejce a nakonec rum a creme fraiche. Mísu s krémem zakryjeme fólií a krém necháme v chladničce hodinu odležet.

3. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a pokapeme je polovinou citronové šťávy. Do hrnce nalijeme asi tři čtvrtě litru vody, přidáme cukr, dřeň vyškrábanou nožem z rozkrojeného vanilkového lusku a zbytek citronové šťávy a přivedeme do varu. Vložíme jablka (měla by být zcela ponořená), hrnec odstavíme z ohně a jablka necháme ve vodě vychladnout.

4. Listové těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát a vykrojíme z něj kruh větší, než je forma. Těsto přeneseme do formy a přebytečné okraje odřízneme. Na dno rozetřeme dvě třetiny krému, na který položíme plátky toastového chleba a zalijeme je zbytkem krému. Navrch rozložíme odkapané plátky jablek a potřeme je rozpuštěným máslem. Okraje těsta potřeme rozšlehaným žloutkem, koláč vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 30 - 40 minut dozlatova (podle velikosti koláče).

5. Meruňkový džem rozehřejeme s trochou vody a přecedíme přes cedník. Potřeme jím povrch hotového koláče, ozdobíme ho trochou nastrouhané kůry a necháme zcela vychladnout.

Nepřehlédněte


čtenářů si právě čte tento článek