Honzíkův koláč s citronovým krémem

Co budete potřebovat: 1 balení listového těsta, 5 velkých jablek, 6 plátků toastového chleba, 3 lžíce cukru krystal, citronová šťáva z 1 citronu, 1 vanilkový lusk, hladkou mouku, 2 lžíce másla, žloutek na potření; na krém: 200 ml husté zakysané smetany (creme fraîche), 185 g moučkového cukru, 160 g mletých mandlí, 135 g másla, 2 vejce, šťáva a kůra z citronu, 10 g kukuřičné mouky, 10 g vanilkového pudinku, 1 lžíce hnědého rumu; na doplnění: 1 lžíce meruňkového džemu, citronová kůra

Postup:

1. Nejdříve připravíme krém. Změklé máslo utřeme v míse na hladký krém a postupně do něj přidáme nastrouhanou kůru a šťávu z citronu.

2. V další míse smícháme cukr, kukuřičnou mouku, pudinkový prášek a mleté mandle. Směs přimícháme do máslového krému a dobře promícháme. Postupně vmícháme vejce a nakonec rum a creme fraiche. Mísu s krémem zakryjeme fólií a krém necháme v chladničce hodinu odležet.

3. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a pokapeme je polovinou citronové šťávy. Do hrnce nalijeme asi tři čtvrtě litru vody, přidáme cukr, dřeň vyškrábanou nožem z rozkrojeného vanilkového lusku a zbytek citronové šťávy a přivedeme do varu. Vložíme jablka (měla by být zcela ponořená), hrnec odstavíme z ohně a jablka necháme ve vodě vychladnout.

4. Listové těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát a vykrojíme z něj kruh větší, než je forma. Těsto přeneseme do formy a přebytečné okraje odřízneme. Na dno rozetřeme dvě třetiny krému, na který položíme plátky toastového chleba a zalijeme je zbytkem krému. Navrch rozložíme odkapané plátky jablek a potřeme je rozpuštěným máslem. Okraje těsta potřeme rozšlehaným žloutkem, koláč vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 30 - 40 minut dozlatova (podle velikosti koláče).

5. Meruňkový džem rozehřejeme s trochou vody a přecedíme přes cedník. Potřeme jím povrch hotového koláče, ozdobíme ho trochou nastrouhané kůry a necháme zcela vychladnout.

Štrúdl Máňa

Co budete potřebovat: 1,5 hrnku hladké mouky, 1 hrnek vody, máslo, 2 žloutky, 0,5 balení kypřicího prášku do pečiva, sůl, 2 lžíce hladké mouky na pomoučení, 1 vejce; na náplň: 3 lžíce mleté skořice, 6 jablek, 0,5 piškotové drobenky, 0,5 hrnku rozinek, 0,5 hrnku drcených vlašských ořechů, 4 lžíce rumu, 3 lžíce medu, 3 lžíce vanilkového cukru

Postup:

1. Prosetou mouku smícháme s práškem do pečiva a solí. Přidáme na kousky nakrájené máslo, promícháme, přidáme žloutky a přilijeme vodu. Vypracujeme vláčné těsto, zabalíme ho do mikrotenové fólie a necháme v chladničce 30 minut odpočinout.

2. Rozinky zalijeme rumem. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na plátky. Těsto rozdělíme na 3 díly a každý rozválíme na pomoučeném válu na obdélníkový plát. Povrch posypeme drcenými piškoty, nakrájenými jablky, drcenými ořechy, skořicí, cukrem a slitými rozinkami a vše pokapeme medem.

3. Každý obdélník těsta i s náplní zavineme, okraje pevně stiskneme a záviny přeneseme na plech vyložený papírem na pečení. Potřeme je rozšlehaným vejcem, vložíme do trouby vyhřáté na 175 °C a pečeme asi 30 minut dozlatova.

Jablečné muffiny

Co budete potřebovat: 2 hrnky nadrobno nakrájených jablek i se slupkou, 1 hrnek hladké mouky, 1 hrnek polohrubé mouky, 0,5 hrnku moučkového cukru, 200 ml oleje, 0,5 hrnku rozinek, 0,5 hrnku sekaných vlašských ořechů, 1/3 hrnku mléka, 2 vejce, 1 balíček vanilkového cukru, 1 balíček skořicového cukru, 1 lžička jedlé sody, 1 lžička mleté skořice, sůl

Postup:

1. V misce šleháme olej a moučkový cukr po dobu 2 minut. Do hmoty zašleháme všechna vejce.

2. V další míse smícháme obě mouky, vanilkový a skořicový cukr, jedlou sodu, sůl, skořici a dobře promícháme. Směs přidáme do misky s vyšlehaným cukrem, olejem a vajíčky. Mícháme, dokud se vše nespojí. Přidáme nasekaná jablka, ořechy (nebo semínka), rozinky a promícháme. Pokud je těsto příliš husté, přidáme mléko podle potřeby.

3. Těsto plníme pomocí dvou lžiček do vymaštěných formiček a pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 180 °C 15 - 20 minut.

Mohlo by vás také zajímat: Cheesecake 4x jinak