Dětská mozková obrna

Těhotenství, porod i prvních pár měsíců na světě jsou pro vývoj dítěte nesmírně důležité. V každém období se mohou projevit pohybové anomálie, které nevěstí nic dobrého. Mozková obrna není dědičná ani přenosná, ale cílí přímo na motorické centrum mozku, které začne stávkovat, vykazovat poškození a poruchy hybnosti.

Bohužel se s ní pojí i další omezení jako snížená inteligence, smyslové vady, epilepsie, výrazné deformace nohou a psychologické problémy pramenící ze společenského vyčlenění.

Čím dřív se přistoupí k léčbě, tím větší šance na cestě k normálnímu životu je. Kamenem úrazu zůstává fakt, že na každého pacienta funguje něco jiného. Jeden potřebuje léky na spastické svaly, druhý operativní zákrok, další experiment s kmenovými buňkami nebo jen rehabilitační pomůcky. Záleží na "koktejlu" přidaných poruch a vad. Nejlepším lékem je však alternativní a individuální přístup.

Proč zrovna my?

Isabella se narodila bez komplikací a svým rodičům dělala jen samou radost. Když se nechtěla překulit na bříško nebo posadit, přikládali to pověstné lenosti. Ta vzala za své, když se nadobro ujistili, že nohy nefungují tak, jak by měly a postupně se přidávají drobné epileptické záchvaty. Diagnóza mozkové obrny oba rodiče zdrtila, nebyli připravení na život s postiženým dítětem. V nemocnici byli rázem jako doma, pravidelně docházeli na aplikaci speciální dlah, čekali je zdlouhavé a finančně náročné rehabilitace. A jako "milou" pozornost vyfasovali pro svoji dcerku speciální chodítko.

Jsme v tom s tebou!

Typ obrny, kterou trpí Isabella, je bolestivý. A tak se během dne několikrát vystřídá vřelý úsměv i hysterický vztek a pláč. To přivedlo rodiče na myšlenku založení organice, díky které by šířili osvětu o nepříjemné nemoci, přivedli Isabellu na jiné myšlenky, začlenili ji mezi vrstevníky se stejnými problémy a v neposlední řadě sehnali dostatek peněz na pohodlnější život.

Společnost "Tým Isabelly Lombardo" je pro malou bojovnici jako balzám na duši, stejně tak její mladší bráška, který o ni pečuje s největší láskou a nevědomky posouvá hranice, kam by se ještě před pár měsíci sama neodvážila.