„Právě my – smutné, osamělé a důvěřivé – jsme totiž na internetové seznamce snadnou kořistí.“

„Sešlo se mi jednu neděli tolik ‚bolestí‘ najednou, že jsem se rozhodla podívat na internet po nějaké seznamce, která by budila dojem diskrétnosti,“ vypráví paní Jaroslava (52), dáma vysokoškolsky vzdělaná, která sama sebe popisuje jako „kus baby“.

„Vybrala jsem si www.pojdseseznamit.cz. Našla jsem si v nabízených profilech sympatického pána, se kterým jsem sdílela zájmy i věk. Z textu na webu jsem pochopila, že za první kontakt s ním – esemesku – zaplatím 51 korun a pak už spolu budeme komunikovat za běžné sazby.“

Vdovec se psem a domkem

To se však paní Jaroslava velmi spletla. Věci se mají přesně naopak: první zpráva byla zdarma a za každou další se platilo oněch 51 Kč. „Odpověď přišla téměř obratem. Dotyčný mi napsal ‚tak hezkou SMS jsem ještě nedostal‘,“ pokračuje s trpkým úsměvem.

„Zpětně se mi začíná zdát, že některé odpovědi ani nevypadají moc ‚chlapsky‘,“ uvědomuje si. „Když probírám esemesky a čtu třeba ‚hlídám vnoučata, jsou to moje zlatíčka‘, tak ta formulace působí dost žensky.“

To je postřeh, který se při prostudování Podmínek použití SMS mobil seznamky (najdete je na stránce www.pojdseseznamit.cz) najednou jeví v jiném světle. Paní Jaroslava bohužel zůstala u frází typu „Najdete si bezpečně partnera na celý život!“ či „Máme spoustu vzrušujících kontaktů k velmi vážnému seznámení.“

Nepročetla se už ale k „pravidlům chatování“. Ta stojí za to ocitovat vcelku: „Tento chat obsahuje skutečné kontakty registrovaných uživatelů a také kontakty nebo profily, které nejsou reálné.

Kontakty, které nejsou skutečné, jsou v administraci moderátorů a slouží k animačním účelům, moderátoři mohou vést dialogy pod více identitami. Nemají žádné zvláštní označení. Partner v dialogu může tedy být moderátor(ka), který (která) se v systému může nacházet pod jinou identitou, aniž byste o tom věděli.“

Je tedy velmi možné, ba pravděpodobné, že chudák paní Jaroslava esemeskovala s nějakou animátorkou, jíž šlo jen o co největší počet placených zpráv.

V praxi to klidně mohla být důchodkyně sedící doma v teple a pod různými identitami přes počítač odepisující desítkám žen toužících po lásce a štěstí. Ta by samozřejmě přesně věděla, co chtějí slyšet a jak komunikaci s nimi co nejdéle protahovat.

(Pokusili jsme se o bližší vysvětlení požádat provozovatele této kuriózní seznamky, ale e-mail zaslaný na jím uváděnou kontaktní adresu podpora@sms-mobil-seznamka.cz se nám vrátil s tím, že adresa neexistuje.)

Všechno je O. K. Až na tu nevolnost…

Také je vám z představy takové animátorky (animátora) dost šoufl? Člověka napadají výrazy jako hyenismus a parazitismus. Zároveň si však uvědomuje, že ona „SMS mobil seznamka“ nedělá nic protizákonného (což nám potvrdila i Advokátní kancelář Jasanská, s níž spolupracujeme). To jen paní Jaroslava si nevšimla, že ono číslo za 51 Kč je pouze jakási obdoba placené erotické linky.

„Z etického hlediska toto jednoznačně odsuzuju. My používáme výhradně reálné profily klientů a žádné animátory nemáme!“ říká Jan Rychnovský, zakladatel jedné z největších a nejstarších českých internetových seznamek, Seznamky.cz. „Takové věci by snad mohlo pohlídat profesní sdružení seznamek – kdyby ovšem nějaké existovalo.“

Takže nezbývá než skončit u potisící opakované rady: lidé, bděte a čtěte! Nikoli lákavé reklamní slogany, nýbrž obchodní podmínky, které jsou drobným písmem kdesi hluboko pod nimi…

Lháře poznáte takto…

  • …v e-mailové komunikaci často používá záporné vyjadřování – neřekne „jsem šťastný“, ale „nejsem nešťastný“. …málokdy použije slůvko já, někdy o sobě dokonce píše ve třetí osobě.
  • …nerad o sobě píše podrobnosti. To proto, aby si nemusel pamatovat příliš mnoho svých lží a předešel nebezpečí, že se do nich zaplete.

Tak to alespoň vykoumali badatelé z americké Cornell University. Jejich rada pro seznamování přes internet zní: neberte nic z obrazovky příliš vážně, a jakmile to jen trochu půjde, poznejte svůj možný protějšek osobně. Často stačí vidět se pár minut a je jasno!

A ještě rada navrch: zkuste se porozhlédnout po starých láskách. Co když některá z nich tak docela nezrezavěla?