Thajské červené curry
Tento oblíbený asijský pokrm můžete připravit na desítky způsobů. Kuřecí maso můžete zaměnit za jiné a i zeleninu můžete obměnit, například za pórek, hrášek, lilek, cuketu nebo před koncem přidat cherry rajčátka.
Ingredience:
• 1 lžíce červené curry pasty
• 2-3 lžíce rostlinného oleje
• 400 g kokosového mléka
• 2-3 lžíce rybí omáčky
• 600 g kuřecích prsou
• ¼ čerstvého ananasu
• 1 červená paprika
• 1 malá plechovka výhonků z bambusu
• 100 g žampionů
• 1-2 chilli papričky
• 2-3 lžíce třtinového cukru
• 2-3 lístky limetových listů
• 1-2 stébla citronové trávy
• 1 menší zázvor galangal nebo klasický zázvor o velikosti palce
• 1 lilek
• 1 limetka
• 1 svazek koriandru
• 6-10 lístků thajské bazalky
Postup:
1. Zeleninu, ananas a kuřecí prsa nakrájejte na větší kousky. Zázvor oloupejte a společně s paprikou pokrájejte na šikmé plátky. Žampiony nakrájejte na čtvrtiny.
2. Citronovou trávu nechte vcelku a pořádně ji naklepejte, případně do ní udělejte nožem několik zářezů, aby se uvolnily její vonné esence.
3. Ve woku osmahněte na oleji curry pastu. Když pasta zvláční a začne vonět, přidejte kuřecí maso a osmahněte.
4. Vše zalijte kokosovým mlékem. Přidejte citronovou trávu, zázvor nebo galangal, limetkové listy, všechnu zeleninu, žampiony, bambusové výhonky a ananas.
5. Povařte, promíchejte a dochuťte limetkou, rybí omáčkou, chilli a cukrem.
Do hotového curry vmíchejte čerstvé bylinky (nekrájené) a podávejte s rýží.
Rada šéfkuchaře:
Červená curry pasta patří mezi ty nejpálivější, proto buďte s přidáváním chilli papriček opatrní, aby nevznikla pouze pálivá hmota. V thajském curry by měly být zastoupeny všechny chutě. Proto se pokrm dochucuje rybí omáčkou, která umí veškeré chutě propojit díky své chuti umami.
Zajímavost:
Rybí omáčka je nejdůležitější ochucovadlo východní Asie. Kromě thajské kuchyně ji hojně využívá vietnamská, laoská a kambodžská. Základní surovinou jsou ančovičky, sůl a voda, které se vrství do dřevěných sudů, kde vše zraje až 18 měsíců. Voda se během fermentace obměňuje.
Zázvor nebo galangal?
Galangal je příbuzná odrůda zázvoru, který není tak aromatický. Nejvíce se využívá do polévek a omáček. Zázvor je silnější a má široké využití nejen v asijské kuchyni.
Chefparade: Nové kurzy jsou tady!
Chefparade má pro vás hned šest nových kurzů, které jsou naprostými novinkami. Podívejte se, který z nich se vám nejvíce líbí.
Provensálská kuchyně
Znalec a milovník francouzské kuchyně Michal Suchánek pro vás připravil nový kurz, ve kterém vás naučí připravovat ty nejlahodnější pokrmy, pocházející z oblasti Provence.
Řecká a kyperská kuchyně
Řecká kuchyně patří po právu k těm nejlepším na světě. Je založena na čerstvých surovinách, zelenině, bylinkách a jednoduchosti. Celá řada místních fantastických pokrmů se stala populárními i v zahraničí a teď se je můžete naučit připravovat i v Chefparade!
Šéfkuchař Gabriel Brincko pro vás sestavil menu z těch nejlepších jídel řecké a kyperské kuchyně. Přijďte si užít skvělý večer a třeba se začít těšit na teplé letní večery!
Jehněčí speciality
Jarní kuchyně - to je především čerstvá zelenina, bylinky a maso z mladých kusů zvířat. S příchodem jara je proto pro vás nachystán kurz zaměřený na přípravu skvělých pokrmů z jehněčího masa. Od lehkého salátku přes výbornou terinu až po mistrovská díla.
Tento kurz pro vás sestavil Honza Hajný, který vás vše naučí připravovat tak, abyste toto menu hravě zvládli i vy doma!
Kuře v hlavní roli
Oblíbený lektor Honza Rambousek připravil nový kurz, na kterém vás naučí, jak naporcovat a využít celé kuře a připravit z něj hned několik skvělých jídel! Ze stehen si připravíte roládu s pancettou a šalvějí, z prsních filetů pak šťavnaté Supreme - kuřecí prso s kůží, kostí a kouskem křidélka, doplněné hedvábnou bramborovou kaší. Ze zbylého skeletu se naučíte uvařit ten nejlepší vývar. Jako bonus si pak uděláte skvělé jídlo na party - chilli "lízátka" z křídel s medovým dipem. Sladkou tečkou kurzu bude vanilkový dezert s mátovou šifonádou.
Nová thajská kuchyně
Šefkuchařka Olga Pavlíková pro vás připravila nový kurz s těmi nejlepšími pokrmy thajské kuchyně. Na kurzu dostanete třeba i tipy, kde nakoupit všechny potřebné ingredience, abyste si následně mohli vyzkoušet všechny recepty i u vás doma. Pro vaření vám půjčíme zástěry a po kurzu také dostanete všechny recepty do e-mailu.
Kurz pro začátečníky
Na základě řady poptávek pro vás v Chefparade připravili kurz vaření určený úplným začátečníkům v kuchyni. Měli jste dosud obavy se do vaření pustit a chtěli byste to změnit? Oblíbený kuchař Lukáš Jeništa naučí vařit úplně každého!
Ukáže vám, jak správně krájet a ochucovat, či vám předvede, jak správně naporcovat a vykostit kuře. Naučíte se jednotlivá jídla kombinovat a dozvíte se o technologii jejich přípravy. Na kurzu se zároveň naučíte uvařit několik oblíbených jídel, se kterými pak bez obav můžete oslnit své blízké.
Připraveny jsou pro vás i další velmi zajímavé recepty.
Vanilkové cupcakes s jahodovou náplní a jemným krémem
Ingredience na 12 cupcakes:
• 3 lžičky vanilkového extraktu
• 150 g změklého másla
• 150 g moučkového cukru
• 75 g hladké mouky
• 75 g polohrubé mouky
• 2 lžičky kypřicího prášku
• 3 vejce
• špetka soli
• 12 papírových košíčků
Náplň:
• 200 g očištěných jahod
• 1 sáček želatiny
• 1/2 citronu
• lžíce medu
• 50 ml vody
Krém:
• 200 g změklého másla
• 200 g krémového sýra Philadelphia
• 50 g moučkového cukru
• 1 vanilkový lusk
• Pokud chcete: růžová gelová potravinová barva
• Zdobicí sáček a špička
Postup:
1. Předehřejte troubu na 180 °C. V míse smíchejte obě mouky, kypřicí prášek a špetku soli.
2. Do druhé mísy dejte máslo, cukr a vanilkový extrakt.
3. Máslo s cukrem a vanilkou šlehejte elektrickým šlehačem, až dokud nevznikne nadýchaná pěna.
4. Do máslové pěny zašlehejte vejce a poté postupně za stálého šlehání přidávejte směs mouky.
5. Až bude těsto hladké, přestaňte šlehat a pomocí dvou lžic nebo zmrzlinové lžíce jím plňte papírové košíčky přichystané ve formě.
6. Až budete mít všechny košíčky naplněné (asi do 2/3 výšky košíčku), vložte je do trouby a pečte asi 14 minut nebo do zlatova.
7. Upečené cupcakes nechte ve formě, dokud lehce nezchladnou, a poté je vyndejte. Hotový cupcake by měl na povrchu po zmáčknutí lehce pružit.
8. Jahody nakrájejte do rendlíku, vymačkejte k nim šťávu z citronu, přidejte med a vodu.
9. Jahody nechte rozvařit a zatím namočte želatinu do trošky vody. Až se jahody rozvaří a želatina nabobtná, odstavte jahody a želatinu do nich vmíchejte.
10. Pomocí škrabky na brambory vykrojte ze středu každého cupcaku kousek těsta a vzniklý otvor naplňte jahodovým rozvarem.
11. Připravte si krém. Máslo vyšlehejte s cukrem a obsahem vanilkového lusku do pěny.
12. Stěrkou opatrně vmíchejte Philadelphii, která by měla být stejné teploty jako máslo. Polovinu krému odeberte do jiné nádoby a obarvěte gelovou barvou.
13. Do zdobicího sáčku vložte lžící bílou část krému podél jedné strany a růžovou část krému podél druhé strany.
14. Sáček nahoře několikrát zatočte a ozdobte krémem cupcakes. Poté je dozdobte čerstvým ovocem a uložte do lednice, aby krém ztuhl.
TIP: My jsme do těsta místo vanilkového extraktu použili vanilkovou pastu (obsah vanilkových lusků v sirupu ze třtinového cukru). POZOR! Nepleťte si pravý vanilkový extrakt s náhražkou v podobě vanilkové esence.
Naučte se vytvořit úžasné cupcakes na kurzu - Pečení a zdobení cupcakes.
Kachní prsa na pomeranči
Ingredience:
• 3 velká kachní prsa
• 1/2 svazku rozmarýnu
• 3 pomeranče
• 50 ml brandy
• sůl, pepř
Postup:
1. Prsa očistěte, kůži pravidelně zešikma nařízněte a vmasírujte lístky rozmarýnu, sůl a pepř.
2. 1/2 pomeranče nakrájejte na měsíčky a zbavte jej kůry, druhou polovinu nakrájejte na plátky a ty ještě nakrájejte na čtvrtiny.
3. Prsa opečte kůží napřed: 2 min. ze strany kůže, 45 vteřin ze strany druhé. Poté prsa vyjměte a vložte do alobalem vyloženého pekáčku. Předehřejte troubu na 190 °C.
4. Na výpeku opečte nakrájený pomeranč, přelijte ho brandy a zapalte. Nechte flambovat, dokud alkohol nevyhoří.
5. Pomeranč i se vzniklou šťávou přidejte do pekáče k prsům, vše vložte do trouby a pečte 8 minut.
6. Hotové maso nechte 3 minuty odpočinout a rozkrájené na tenké plátky servírujte s pomerančem a čerstvě rozpečenými bagetkami.
Tip: Jedno francouzské kachní prso, díky své velikosti, vydá za 2 porce. Běžná váha je totiž 350 – 400 g.
Rada šéfkuchaře: Kachní prsa se pečou do růžova a stejně jako u běžných steaků je nutné nechat maso před porcováním 3 minuty odležet. Šťáva by jinak při krájení vytékala ven.
Na kurzu francouzské kuchyně se naučíte připravovat excelentní kachní prsa na pomerančích!
Krevety se zázvorovou glazurou
Ingredience:
300 g krevet
30 g zázvoru
100 ml bílého vína
asi 50 ml vývaru
2 lžíce másla
1 limetka
citronová tráva
bageta
sůl, pepř
olej
Postup:
1. Krevety vyloupejte z krunýře. Pokud je chcete očistit úplně, odtrhněte i nožičky, hlavu a ocas.
2. Oloupanou krevetu jemně nařízněte podél hřbetu a vyjměte střívko.
3. Zázvor oloupejte a nakrájejte na tenké nudličky, citronovou trávu pokrájejte na větší kusy.
4. Rozehřejte pánev s trochou oleje a vložte do ní osolené a opepřené krevety, zázvor a citronovou trávu.
5. Zastříkněte obsah pánve vínem, trochou vývaru a krátce povařte.
6. Přidejte limetkovou šťávu, dochuťte solí a nakonec vmíchejte máslo na zjemnění.
Rada šéfkuchaře: Použijte ideálně krevety o velikosti minimálně 21/30 (= počet kusů na kilo).
Tip: Servírujte s opečenou bagetou.
Tento a další recepty vás naučí připravovat ZDE.
Nachos zapečené s fazolemi a čedarem
Ingredience na 5 porcí:
200 g nachos
2 plechovky fazolí
100 g čedaru
4 rajčata
1 jarní cibulka
1 větší cibule
sůl a pepř dle chuti
Postup:
1. Cibuli nakrájejte najemno a opečte na rozpáleném oleji dozlatova.
2. Přidejte fazole a důkladně je rozmačkejte, poté osolte a opepřete.
3. Nasekejte jarní cibulku na tenké plátky a rajčata zbavená středu na malé kostky. Sýr nastrouhejte nahrubo.
4. Do zapékací misky vyskládejte nachos a na něj poklaďte fazovolé pyré. Nahoru poklaďte nastrouhaný sýr a nechte krátce zapéct v troubě.
5. Zapečené nachos posypejte jarní cibulkou a rajčaty.
Tip: Domácí nachos si vyrobíte tak, že tortilly rozkrájíte na trojúhelníčky, které opečete na oleji a vysušíte ubrouskem.
Věděli jste? Sýr čedar sice původně pochází z Anglie, ovšem díky své chuti a konzistenci se výborně hodí k mexické kuchyni, kde je hojně využíván.
Další speciality mexické kuchyně se můžete naučit ZDE.
Zuppa di pomodoro
- jemná rajčatová polévka
Ingredience na 5 porcí:
2 bílé cibule
4 stroužky česneku
2 lžíce cukru
3 plechovky loupaných rajčat
200 ml zeleninového vývaru
100 g mrkve
100 g řapíkatého celeru
½ svazku čerstvé bazalky
200 g zakysané smetany
20 ml olivového oleje
sůl, pepř dle chuti
Postup:
1. Cibuli, česnek, mrkev a řapíkatý celer očistěte a nakrájejte na malé kostičky.
2. V hrnci, na rozpáleném oleji, orestujte zeleninu dozlatova.
3. Přidejte cukr, rajčata, sůl, pepř a důkladně promíchejte, několik minut povařte a poté přilijte vývar.
4. Nechte vařit asi 20 minut do změknutí. Polévku propasírujte přes cedník nebo rozmixujte ponorným mixérem.
5. Nakonec přidejte natrhané lístky bazalky a zakysanou smetanu. Dochuťte solí a pepřem.
Tip: V letních měsících můžete použít rajčata čerstvá (masitá) a vývarem polévku doplnit ve větším množství pro zachování správného poměru tekutiny.
Další varianta: Nebývá to zvykem, ale polévku si můžete doplnit strouhaným parmazánem.
Italské speciality jsme si oblíbili, naučte se je připravovat jako profesionálové!
Recept je malá ukázka z nově připravované kuchařské knihy školy vaření Chefparade.