Smažené paprikové kuře s krémovým okurkovým salátem

Na 4 porce:
• 1 vykostěné mladé kuře (asi 1 kg, nakrájené na malé kousky, stažené z kůže)
• 4 čajové lžičky lahůdkové papriky Kotányi
• 1 lžíce petrželky
• mouka, vejce a strouhanka na obalování
• máslo, špek či olej na smažení
• plátky citrónu na ozdobení
• citrónová šťáva
• sůl

Na krémový okurkový salát:
• 1 okurka, oloupaná, nakrájená na plátky
• 1 malý nasekaný stroužek česneku
• 2 lžíce octa (příp. octa s estragonem)
• 2 lžíce dýňového oleje
• 1 lžíce kysané smetany
• mletý bílý pepř
• 1 špetka moučkového cukru
• 1 špetka soli

Postup:
Okurku osolte, nechte asi 10 minut odstát. Slijte přebytečnou šťávu, přidejte zbývající koření, krátce promíchejte, přidejte dýňový olej, nechte marinovat asi 10 minut a zalijte kysanou smetanou.

Kousky kuřete marinujte s paprikou a citrónovou šťávou (pokud možno přes noc). Osolte, obalte v mouce, vajíčku a strouhance a pomalu opečte na směsi másla a špeku. Nechte pečlivě okapat na papírovém ručníku, naaranžujte na talíře, ozdobte citrónovými plátky a podávejte s okurkovým salátem.

Masové proužky na paprice s bazalkovými nudlemi

Na 4 porce:
• 500 g vepřového nebo telecího nakrájeného na proužky
• 3 lžíce olivového oleje
• 1 jemně nasekaná cibulka
• 1 nasekaný stroužek česneku
• 2 čajové lžičky lahůdkové papriky Kotányi
• 1/4 l zeleninového vývaru
• 1/8 l smetany ke šlehání
• 3 šalotky nakrájené na kousky, včetně zelených částí
• 1 oloupaná červená paprika, nakrájená na kostičky
• 1 lžička bílého vína
• mletý bílý pepř
• sůl

Na bazalkové nudle:
• 300 g širokých nudlí, uvařených „al dente“
• 3 lžíce olivového oleje
• trocha drhnuté bazalky nebo bazalky Kotányi
• sůl

Postup:
Maso osolte a opepřete. Zprudka osmahněte na olivovém oleji, přidejte cibuli a česnek, krátce opečte a přidejte lahůdkovou papriku. Zalijte bílým vínem, přidejte zeleninový vývar a smetanu ke šlehání. Nechte odpařit, abyste dosáhli krémovou konzistenci. Nakonec přidejte červenou papriku a šalotku a dochuťte. Vařené nudle zalijte olivovým olejem, osolte a přidejte bazalku. Maso na paprice podávejte s bazalkovými těstovinami.

#clanek|3522662|3522657#

Líbí se vám Kafe.cz? Čtete rádi naše články? Přidejte se k nám i na Facebooku.