Základem každého slavnostně prostřeného stolu by měl být ubrus. Je na vás, zda zvolíte červenou, zelenou, bílou, nebo jakoukoli jinou barvu. Důležité je, aby byl čistý a vyžehlený. Dát průchod své fantazii můžete s prostíráním, kterým ochráníte ubrus od umazání, ale může sloužit i jako zkrášlení celé tabule. Letos je v módě skandinávský styl a různé využití dřeva, sežeňte si někde centimetr silný kruh z kmene stromu a využijte ho jako prostírání. Pokud se vám do dřeva nechce, můžete s dětmi vystříhat vločky z pevnějšího omyvatelného prostírání a položit je pod talíře. Sice v sobě budou mít díry, takže ubrus příliš neochrání, ale vypadají krásně.

Dekorace na stůl jsou další část, která sice není nutná, ale při takto významné události je žádoucí. Můžete si ozdobit stůl různými drobnostmi z lesa, ať už se jedná o šišky, jehličí, mech, nebo třeba jmelí. Pokud nechcete mít na stole přírodní motivy, můžete sáhnout po třpytivých konfetách, postavičkách sobů nebo Santa Clausů, umělých vločkách a umělém sněhu a mnoha dalších vánočních drobnostech.

Na štědrovečerní tabuli by určitě mělo být sjednocené nádobí. Je zcela na vás, zda máte talíře kulaté, hranaté, skleněné, porcelánové, měly by ale být stejné pro všechny sedící a podle tradice by mělo být prostřeno jedno místo navíc pro náhodné pocestné. Myslete také na dva typy sklenic, pokud podáváte k večeři víno, hosté by měli mít možnost zvolit si, zda chtějí červené, nebo bílé a také bude určitě hezčí, mít víno v karafě než v lahvi. Pamatujte na zvyk, že od stolu vstává pouze paní domu, přineste si proto na stůl všechno potřebné, ať hospodyňka nemusí běhat pořád sem a tam.

Je jedno, jestli vás u štědrovečerní večeře bude pět, nebo padesát, moc hezky a slavnostně působí jmenovky, díky kterým každý pozná, kde sedí a potěší i drobný dárek třeba v podobě osobního perníčku pro každého stolovníka.

Nezapomeňte také na ubrousky, ať už dáváte přednost látkovým, nebo papírovým, u takto významné příležitosti, by měly být složené do nějakého hezkého tvaru. Můžete z nich udělat stromeček, nebo je alespň postavit a také ozdobit buď kouskem jehličí, jmelí, nebo třeba zlatým dekorativním kroužkem.

Pro okamžik, kdy máte dojeden hlavní chod a přesouváte se ke stromečku a dárečkům, můžete také nachystat obložený talíř, kdy jídlo vyskládáte třeba do tvaru vánočního stromku, dárku, nebo čehokoliv jiného. Určitě tím potěšíte celou rodinu.

Přejeme vám nejen krásný pocit u tabule, ale také dobrou chuť a žádné kosti v kaprovi.