„Nechápu, jak si syn mohl vzít takovou ženu. Nechodí do práce, je pořád doma, a přitom neuklízí, nevaří… Syn chodí po restauracích, aby se najedl, a domů přichází pozdě večer, aby uživil rodinu. Ráda bych snaše pomohla, ale nechce o tom ani slyšet. Jakmile se ozvu, jsem ta nejhorší, je nepříjemná, odtažitá a mnohdy i sprostá. Ať dělám, co dělám, nemůžu k ní najít cestu,“ svěřuje se se svým příběhem paní Jarmila (58). Patří mezi nemalou skupinu žen, které si stěžují na neustálé problémy se svou snachou.

Když snacha nechce o tchyni slyšet…

„Dali jsme mladým všechno, přidali na dům, pomohli se splátkami, když neměli. Jenže oni o naši přítomnost stojí, jen když potřebují peníze. Jinak nás nepozvou ani na kávu a s vnučkou se můžeme vidět jen minimálně. Přitom bychom ji s manželem pohlídali, vzali na výlet, ale snacha je zásadně proti. Syna navádí, aby se s námi nestýkal. Vůbec nevím proč, nic jsme jí neudělali, ale nevíme si rady. Kdysi jsem jí nabízela pomoc s domácností, a to se téměř urazila. Nechápu to,“ vypráví podobný příběh paní Světlana (62).

Věci, které snachy štvou

Vyjít se snachou může být někdy velmi těžké. Nová žena po boku syna vás vlastně nahradila, a tak je do jisté míry pochopitelné, že nestojí o to, abyste synovi volala pětkrát denně, ráno ho budila mobilem, radila jí, jak vychovávat děti, vařit, starat se o domácnost. Právě kritika, vnucování se, snaha řídit život a neustálé rady – to jsou ty hlavní důvody, proč snachy často nechtějí své tchyně vidět. Jak si k nim najít cestičku a vztahy spravit?

1. Nekritizujte ji

I když se vám na snaše spousta věcí nelíbí, rozhodně si její přízeň nezískáte, když ji budete neustále kritizovat. Možná nemá uklizeno jako ze škatulky, svíčkovou dělá jinak než vy, nevysává denně a každý den nevaří teplá jídla, ale to neznamená, že vy jí máte radit, co je nejlepší. Je to její domácnost a pokud je s ní ona i její rodina spokojená, je to v pořádku. Buďte trochu diplomat a jestli snaše něco chcete vytknout, udělejte to nenápadně a především – nedělejte to často.

2. Neraďte jí

Jistě to myslíte dobře, ale jen málokterá snacha stojí o rady své tchyně. Spíše to bere jako nechtěné vměšování do svého soukromí. Pokud se vás sama nezeptá, zatněte raději zuby a nechejte si rady pro sebe. Je to možná kruté, když vy máte tolik zkušeností a můžete se o ně podělit, ale je to tak. Jakmile si snacha opravdu nebude vědět rady, jistě se na vás obrátí. Stačí, když jí řeknete, že kdykoli bude potřebovat radu, jste tu. Dál už je to jen na ní.

3. Nevnucujte se

Voláte jí každý druhý den, abyste zjistila, jak jí klape domácnost, a divíte se, že na vás není zrovna příjemná? Je spousta tchyní, které snachám chtějí řídit život, jejich domácnost a mít vše pod kontrolou. Jenže přílišné vnucování se snachám právě nelíbí. A tak pokud myslíte, že právě v tomto bodě může být kámen úrazu vašeho nevycházení se snachou, inspirujte se jednou zajímavou myšlenkou: Nejlepší tchyně je ta, která se ozývá pouze tehdy, když ji snacha osloví.

4. Vyříkejte si to

Pokud to mezi vámi a snachou opravdu nefunguje, zkuste udělat první vstřícný krok. Pozvěte ji na kávu nejlépe na neutrální půdě a zkuste si s ní otevřeně vyříkat, co jí na vás vadí – a zároveň co vám vadí na ní. Možná zjistíte, že jde jen o hlouposti, které lze snadno vyřešit. Domluvte se (bude-li to možné), jak dál vidíte váš vzájemný vztah – jak často se budete stýkat, kdy budete vídat vnoučata, zkrátka na všem, co vás tíží. Třeba snachu váš vstřícný krok přesvědčí, že nejste tak špatná, jak si myslela, a najde cestu ke společné komunikaci…