Houbařská sezóna je v plném proudu: Tyto SPECIALITY z HUB určitě neznáte!

Až budete mít dost smaženice z hub, zkuste některý z našich vynikajících receptů. Připravili jsme pro vás bramborové lívance s houbami, těstoviny s houbami, knedlíky s houbami, vepřové na houbách a bramborový krém s pórkem a houbami.

Bramborové lívance s houbami

Seznam surovin na 4 porce:

    mouka pšeničná hladká 370 gramů

    brambory 120 gramů (vařené, oloupané)

    mléko 3 decilitry (vlažné)

    vejce 1 kus

    droždí 20 gramů

    sůl 1 špetka

    olej (na opečení)

Na náplň:

    houby 300 gramů (čerstvé)

    smetana zakysaná 300 gramů

    špenát 250 gramů (listy)

    cibule 1 kus (menší)

    česnek 2 stroužky

    olej 2/3 decilitru

    pepř mletý

    sůl 

Postup přípravy 

Do mísy nasypeme mouku, zalijeme ji vlažným mlékem rozmíchaným s droždím, vejcem a špetkou soli a umícháme řídké těsto. Přidáme do něj jemně nastrouhané brambory a opatrně promícháme. Těsto necháme na vlažném místě vykynout, až dvojnásobí svůj objem. 

Mezitím důkladně propláchneme špenátové listy a necháme je odkapat. Houby očistíme a nakrájíme na plátky. V hluboké pánvi zahřejeme olej a zesklovatíme na něm jemně nakrájenou cibuli. Přidáme plátky česneku a promícháme. Pak přidáme houby, osolíme, podusíme asi 15 minut a odstavíme z ohně. 

Z vykynutého těsta upečeme ve vymazaném lívanečníku lívance, přeložíme je na pekáček a vložíme do trouby vyhřáté na 130 °C. 

Houby znovu postavíme na plotnu, přidáme k nim na hrubo nakrájený špenát, promícháme, necháme prohřát a podle chuti osolíme a opepříme. 

Teplé lívance rozdělíme na talíře, přidáme houby se špenátem, doplníme zakysanou smetanou a ihned podáváme.  

čtenářů si právě čte tento článek