„Byla jsem v Liberci, Jablonci, Brně, Plzni…“ německy vypočítá navštívená místa v Česku milá cizinka. Koncem loňského roku se rozhodla: stěhuju se za přítelem do Prahy!

Drobná osmadvacátnice pochází z Francie, chvíli žila v Německu a naposledy ve Velké Británii – v Londýně. Tam pracovala a před dvěma lety se seznámila s Čechem.

„Napřed jsem neměla o Česku moc informací. Když jsem se rozhodla stěhovat za přítelem, který dostal doma super pracovní nabídku, dozvěděla jsem se víc, ale strach z cizího prostředí trval,“ směje se Yoka Sola. Čekaly ji nová země, jazyk, nový život… Naštěstí v Evropě!

Česky zatím neumí

A uvítání? „Příšerná zima! Sněžilo tři měsíce nonstop! Spousty sněhu a měsíce, kdy je stále šedo, jsem neznala. Občas jsem byla smutná,“ podotýká Yoka, která zajišťuje marketing pro portál plastické chirurgie, a je nadšená z rodiny svého partnera.

„Máme trochu jazykovou bariéru, ale jsou úžasní. Jinde je ta bariéra větší problém, protože zatím neumím česky. I když se učím,“ usmívá se Yoka a popisuje rozverné jednání na úřadě, kdy vstřícné úřednici držela mobil u ucha a na druhé straně hovořil její partner. Mimochodem, ona mluví francouzsky, anglicky a německy.

„Mám milé kolegyně v práci, pár Čechů znám, ale bude trvat, než tu najdu další opravdové přátele. Každopádně jsem v kontaktu s těmi doma,“ říká mladá žena, jíž tu schází kosmopolitní prostředí. Nicméně kvůli barvě pleti ji u nás nikdo nikdy neurazil!

„Jestli zůstanu navždy? Nevím… Mám sice ráda zdejší architekturu… Nevím!“ krčí rameny a přiznává, že miluje módu. Některé značky tu prý postrádá, i když teď je to plus – šetří na bydlení. „Třeba tady není v obchodech tolik druhů jogurtů, zeleniny, ovšem to není nepřekonatelné, adaptuju se.

Každopádně čekám, že mě navštíví rodiče i sourozenci. Ti mé stěhování vzali v klidu, pro mě je kontakt s nimi důležitý. Píšeme si denně,“ říká Yoka s tím, že ji překvapili čeští muži: přijdou jí větší džentlmeni než Francouzi…

„Teprve se rozkoukávám! Otázky, jestli bych tu chtěla vychovávat děti a jestli tu postavíme dům, jsou předčasné. Můžu říct, že chci pochopit českou náturu, poznat českou historii a kuchyni, což znamená naučit se česky. Jó, svíčkovou jsem ještě nevařila!“ rozesměje se okatá cizinka.

A na závěr podotýká: „Trochu mě tu pobavilo zouvání bot na návštěvách, ale poučili mě, že je to kvůli špinavým ulicím… Vidíte, jak se učím?“

YOKA SOLA

  • Původ: Francouzka
  • Země, kde žila: Francie, Velká Británie a Německo
  • V Česku je: 6 měsíců