„Rozbrečela jsem se, bylo to ohromující. Ty zvuky, které jsem doteď nepoznala,“ líčila dojmy 10letá Američanka Sammie Hicksová poté, co díky speciálnímu bionickému uchu začala slyšet.

Holčičku pocházející z Texasu nedaleko Dallasu dojal i zvuk vlastního dechu. Internetem minulý týden kolovalo video, které silný okamžik zachycuje. Lékaři jí implantát voperovali zhruba před měsícem a až po zahojení ran nadešel čas aktivace zařízení.

Na záběrech Sammie sedí proti ženě, jež speciální zařízení konečně může aktivovat. Drží plyšáka, je nervózní i plná očekávání. Pak se zhluboka nadechne a z její tváře lze vyčíst, že se něco děje. Prudce trhne hlavou, patrně už slyší okolní zvuky a svůj hlas.

Začne opakovat: „Zní to divně, jo, to zní divně.“ Pak se odmlčí a začne dojetím plakat. „Je vše v pořádku?“ táže se žena naproti ní. To už k Sammii přistupuje její otec, lehce ji objímá a políbí na čelo.

Je vidět i její mladší brácha, devítiletý Job, jenž má vadu sluchu také a bionické ucho by měl získat během června. Ze sekvence vyzařují silné emoce.

Zvuky ji nejdříve strašily

Že dívka opravdu slyší, potvrzuje i živé vystoupení celé rodiny ve večerním zpravodajství stanice CNN. Reportérka se Sammie přímo táže, zda ji slyší opravdu jasně, a pak pokládá otázku: „Můžeš mi nějak vyjádřit, co jsi v ten moment cítila, co se v tobě odehrávalo?“ „Ty zvuky se mi zdály nejdřív strašidelné, protože jsem je neznala, ale bylo to úžasné,“ odpovídá trochu nesměle Sammie.

K velkému dni se vyjadřuje i maminka, které se prý téměř zastavilo srdce. „Byly to okamžiky plné emocí, protože jsme nevěřili, že dcera ještě někdy uslyší a že je něco takového možné,“ líčí Jenifer Hicksová. „Sledovala jsem její tvář a to silné dojetí. Nemůžu své dojmy ani popsat.“

Pro rodiče dívenky muselo jít skutečně o vzácný okamžik. Když byla Sammie batole, zjistili, že vinou genetické vady neslyší. Na 19 měsíců byla vybavena naslouchátky, ale stejně neslyšela. Jakmile začala více vnímat a pochopila, jakou má vadu, nepropadala beznaději ani smutku.

Podle vyprávění rodičů byla velice snaživá a naučila se alespoň odezírat ze rtů. Jde vlastně o vizuální rozpoznávání řeči. Děti mají výhodu, že komplexně vnímají projev mluvící osoby a dokážou si lépe doplnit to, co se jim podaří odezřít.

Učitel zněl jako robot

Zvrat v životě dívky a celé rodiny nastal tehdy, když se pojišťovna rozhodla uhradit poměrně nákladné voperování tzv. kochleárního implantátu. Sám přístroj stojí 27 000 dolarů (v přepočtu asi 540 000 Kč) a cena zákroku včetně následné léčby vychází na více než 120 000 dolarů (v přepočtu zhruba 2 400 000 Kč). Pro rodinu byla úhrada operace nemyslitelná.

Dlužno také dodat, že zařízení i přes velký pokrok vědy nemusí sluch v každém případě navrátit. Nenahrazuje totiž naslouchadlo, které zvuk zesiluje.

„Ve vnitřním uchu jsou miliony mikroskopických vláskových buněk, jež stimulují nervová vlákna. Implantát se snaží tyto buňky nahradit,“ vysvětlil velmi zjednodušeně lékař Paul Baker televizi ABC News v souvislosti s příběhem Sammie.

Jakmile se dívka někdy počátkem roku dozvěděla, že možná uslyší, napadlo ji popisovat svůj příběh na videích, která pak vkládala na YouTube. Živě a spontánně v nich diváky seznamuje s tím, co život bez sluchu obnáší, ale rozhodně nemá pocit, že by se nemohla radovat ze života jako slyšící lidé.

Vystupuje s ní i její bratr, oba se často škádlí a zároveň třeba ujišťují, že hluchota má své výhody: třeba když jeden ze sourozenců chce už večer spát a druhý si hlučně hraje.

Další videa ukazují Sammii už po operaci, například ve škole. Po aktivaci implantátu dívka v jedné epizodě přiznává, že učitel jí zněl asi jako robot. A překvapily ji další ruchy ve třídě. „Třeba to pozoruhodné otáčení stránek sešitu či zvláštní zvuk píšící tužky,“ líčí Sammie.

S bionickým uchem se zatím sžívá a učí se postupně vstřebávat nové a nové zvuky, vylepšuje svou řeč.

K vytvoření videodeníčku se malá Texasanka rozhodla prý kvůli tomu, aby dodala sílu a naději dalším neslyšící lidem. „A všichni ostatní by to měli chápat jako dar, který bychom neměli brát za samozřejmost,“ vyjádřila Sammie na svém blogu.

Kochleární implantát (KI) aneb bionické ucho

  • Elektronické zařízení, které umožňuje sluchové vjemy přímou elektrickou stimulací zakončení sluchového nervu v hlemýždi vnitřního ucha. Implantuje se už několik let v různých zdravotnických centrech na světě včetně České republiky. KI byl voperován více než 100 000 lidem na celém světě, u nás ho nosí více než 500 osob.
  • Příběh Sammie Hicksové je pozoruhodný tím, že se dítěti podařilo navrátit sluch po tolika letech hluchoty. Běžně se totiž u vrozeně hluchého dítěte zařízení implantuje nejpozději do věku šesti let, protože s věkem se snižují schopnosti mozku využít informace z implantátu pro rozvoj sluchu a řeči. Dospělým, kteří ohluchli v průběhu života, se implantace doporučuje co nejdříve po ztrátě sluchu. DALŠÍ ZLOMOVÉ okamžiky