Zásadní chyba

Často se vidí, jak rodiče dítě nadhazují do výšky. To se směje, a tak nikoho nenapadne, že může přijít syndrom natřásaného dítěte. O této zdravotní komplikaci nejsou často informováni ani sami lékaři. Problémy přichází náhle a nelze je předem odhalit. Při delším třesení nebo nadhazování se mohou nevratně poškodit mozkové cévy a nervy. Obvzlášť nebezpečné je takové zacházení u dětí do jednoho roku, které nemají zpevněný střed těla a neumí včas zareagovat na odpor a pohyb. Výjimkou ale nejsou ani batolata. Lze to přirovnat k rozlámaným zádům nebo bolavému krku při neobratném otočení. Bolest neočekáváte a paralyzuje vás na několik hodin.

Postižení vyvolá prudké zaklonění hlavy. To je srovnatelné s čelním nárazem při dopravní nehodě. Takový zásah na krční páteř dítěte je velice nebezpečný a může ovlivnit celý jeho život. Následkem nemusí být jen snížená hybnost, ale i postižení smyslových funkcí, pozastavení duševního vývoje a poruchy vědomí. V drtivé většině případů bohužel dítě sevřou silné křeče.

Špatná volba

Své o tom ví lékaři z kliniky dětské chirurgie, ortopedie a traumatologie. Ti řeší takových případů až třicet ročně. Rodiče by měli být ke svým dětem mnohem opatrnější. Ne každá hra, která vypadá neškodně, je pro dítě ve vývoji vhodná. Smích není zdaleka jediný ukazatel. Děti mají rády hry, při kterých jsou ve vzduchu, ale je vždy potřeba, aby jim dospělí zajistili oporu celého těla - od hlavičky po kyčle. V opačném případě dochází k velmi bolestivým zraněním, která se u aktivního dítěte léčí dost obtížně. Chce lézt a učí se chodit, omezená hybnost vyvolává záchvaty vzteku a zbytečně brzdí vývoj. O postižení a poškození mozkových cév nemluvě.