Zábava vázne, všichni mlčky hledí do monitoru na stovky fotografií a nudí se…

Jde to i jinak. V první řadě by měl být hostitel soudný a nechlubit se všemi snímky, ale jen výběrem z nich. A za druhé by vám je neměl ukazovat na monitoru.

Vytištěné fotografie založené v albu jsou dobrým klasickým řešením. Nejelegantněji ale působí úplná novinka na trhu, kterou je fotokniha. Tu může hostitel položit na stůl a nechat mezi zájemci kolovat. Každý tak bude mít možnost prohlédnout si fotografie v klidu, ve svém vlastním tempu. Ve fotoknize může případně najít i vepsané popisky a podrobný komentář.

Svoji vlastní originální fotoknihu si zvládne vytvořit každý průměrný uživatel počítače. Stačí jen stáhnout ze stránek www.happyfoto.cz program, který se jmenuje HF Designer. Po spuštění se vás program nejdříve zeptá, jakou velikost a vazbu knihy si přejete. Nejmenším formátem je A6, největším A4. V knize lze mít nejméně 16 a nejvíce 240 stran. Fotografie uložené v počítači ve formátu jpg, tif, bmp nebo png můžete do knihy vkládat jednotlivě sami, ale jednodušší je nechat vše na programu, který umí fotografie do knihy „nasypat“ automaticky. Nemusíte se bát nekvalitního výsledku, protože vás HF Designer průběžně upozorní na fotografie, které nelze z důvodu malého rozlišení použít. Vy už si pak jen „pohrajete“ s pozadím, jednotlivým fotografiím přiřadíte různé rámečky, nadpisy, popisky, nebo k nim vepíšete delší text. Až budete mít knihu v počítači hotovou, jednoduše ji odešlete přes internet a potvrdíte objednávku odpovědí na e-mail. Během dvou až tří týdnů vám bude kniha doručena poštou na dobírku.

Fotoknihy s pevnou vazbou stojí od 399 do 2 599 Kč. Jedna fotografie ve velké fotoknize vás přijde zhruba na 2,70 Kč, umístíte-li na jednu stranu průměrně čtyři snímky. Při průměru šesti snímků na stránku vychází jedna fotografie dokonce na pouhých 1,80 Kč.

Nenechávejte si svoje fotografie uložené na harddisku v počítači, na paměťových kartách ani na jiných médiích, můžete o ně přijít. Vytištěné fotografie založené ve fotoalbu také vyblednou. Fotokniha přežije!

Vytvoření knihy není nijak náročné. Jediné, co musíte udělat, je pečlivě vytřídit fotografie, které máte uložené v počítači. Se zkracujícími se dny a prodlužujícími se večery budete mít na třídění fotografií dost času.

www.happyfoto.cz