Farma na bylinky

Farma na bylinky

Naše čtenářka paní Marcela je maminkou dvou synů. Každý den jim vaří něco dobrého a zajímá ji kvalita potravin. Ví, že je důležitá i ve zdánlivých maličkostech – dobrým vhodným kořením, čerstvými bylinkami je přece možné z obyčejného jídla udělat pochoutku.

Proto jsme Marcelu vzali na farmu Bylinky v Suchohrdlech u Miroslavi na Znojemsku. Firma Bylinky s. r. o. je jedním z hlavních dodavatelů bylinek společnosti Ahold, která v České republice provozuje 335 super- a hypermarketů Albert. Voňavé bylinky se v Suchohrdlech začaly pěstovat před třemi lety a dnes firma zaměstnává okolo 30 zaměstnanců. V obřích sklenících pěstují na 13 druhů bylinek. Bazalku, mátu, rozmarýnu, pažitku, tymián, petržel… Zkrátka ty nejžádanější bylinky na našem trhu.

Jak bylinky správně pěstovat, vysvětlil Marcele ředitel společnosti Petr Huška. Partnerem firmy je sousední bioplynová stanice. Skleník a celá firma jsou vytápěny bioplynem a závlahu zajišťuje uzavřený cyklus dešťové vody. Tím je celá společnost absolutně soběstačná a nezatěžuje okolní přírodu. Teplota ve skleníku neklesne pod 20 °C, v létě je samozřejmě vyšší.

Unikátní technologie udělala velký dojem nejen na Marcelu, ale především na jejího 12letého syna Vojtěcha, který se novými znalostmi hned druhý den pochlubil ve fyzice. Víc než bylinky totiž Vojtu nadchlo, že může strávit odpoledne v jednom z nejmodernějších skleníků v Evropě.

„Bylo úžasné pozorovat, jak bylinky rostou, vidět ty malinké ve ,školce‘ i ty už ,dospělé‘ v kořenáčích, které končí na pultech Alberta,“ pochvalovala si exkurzi Marcela.

Naše bylinky jsou určeny přímo na stůl. Pokud byste si je chtěla pěstovat doma za oknem, je nutné je přesadit do většího květináče a dodat jim zeminu,“ poradil Marcele ředitel Petr Huška. Marcela prý ale pěstování raději přenechá odborníkům. Nejvíc ji proto zajímalo, jak poznat skutečně
čerstvou bylinku v obchodě. Podle Petra Hušky je to snadné: musí být šťavnatá, plná a svěží.
 

Další články

čtenářů si právě čte tento článek