Hračky, knížky, mobilní telefony, ale i dražší dárky, jako jsou MP4 přehrávače, počítače a notebooky – to všechno patří mezi oblíbené dárky. Zajímavé ale je, že podle statistik dávají rodiče – a samozřejmě i větší děti – přednost finanční odměně a menšímu dárku.

U nás peníze a hračky, v zahraničí výlet

Na rozdíl od našich končin, kde děti často dostanou za vysvědčení nějakou tu korunu a věcný dárek, v zahraničí převládá jiný trend. Mezi nejoblíbenější patří rodinné výlety, například do zábavných rodinných parků – Disneylandu, Legolandu apod. Vedle toho už tradičně vedou hračky a knihy. Zcela jiný zvyk, kterým byste se našim dětem asi příliš nezavděčila, panuje v Japonsku. Tam rodiče ratolestem kupují doplňky do jejich pokojíčku, například nábytek, anebo dekorace.

Dárky za vysvědčení letem světem

Jiná země, jiný mrav, a tak v Bulharsku berou rodiče za dobré vysvědčení děti místo dárku na oběd a do kina, Slovinci potom kupují sportovní vybavení. A ve Velké Británii? Děti dostanou většinou hračku, drobnou hotovost a rodinný výlet. Hračku a peníze dostávají také holandské děti, knížku a hračku potom školáci ve Španělsku. Finanční odměna čeká kupodivu i děti z Egypta a Thajska a nechybí ani hračka. Asi nejhůře ze všech jsou na tom malí žáci z Francie. Zde je totiž za dobré vysvědčení obvyklá pouze slovní pochvala.

Tipy KAFE.cz