V galerii najdete místa, kde je sice krásné strávit dovolenou, ale určitě je dobré zvážit, jestli je to vhodné místo i pro malé děti.

Nesporný přínos poznávání cizích zemí, pobytu u moře nebo v horách v případě kojenců a batolat pediatři zpochybňují. Kromě únavného cestování jim totiž v exotické cizině hrozí vážné nákazy. Z minulých let jsou bohužel známé i ojedinělé případy úmrtí. Nejčastějšími zdravotními problémy u dětí jsou (podle frekvence výskytu): akutní průjem, kožní problémy, horečnaté onemocnění, nemoc dýchacích cest, chronický průjem, infekce močových cest. Čím nižší věk, tím vyšší výskyt nemocí. Vyšší výskyt zdravotních potíží v porovnání s rodiči byl ale zaznamenán i u starších děti ve věku 12 až 18 let.

Významným rizikem je návštěva rodiny a přátel v cizině, tento druh cesty totiž nezřídka vede k podcenění zdravotní přípravy před odjezdem,“ říká doc. MUDr. Rastislav Maďar.

Stupeň rizika a pravděpodobnost nákazy nezávisí jen na navštívené zemi, ale i na dalších faktorech, jako jsou délka a účel pobytu, plánované výlety a aktivity, způsob ubytování a stravování se, míra kontaktu s místní populací, roční období a samozřejmě i zdravotní stav cestovatele a jeho věk.

I když může být cestování pro dítě bez zdravotních problémů velmi pozitivní zkušeností, musí mít svá pravidla. V úvahu je třeba vzít průběh těhotenství i porodu, přesný věk dítěte, aplikované vakcíny, stav imunity, případně užívané léky, předchozí nemoci a další faktory,“ připomíná doc. MUDr. Rastislav Maďar.

KDYŽ CESTUJETE S MALÝMI DĚTMI

* S dětmi mladšími než půl roku nelétejte letadlem.

* Na cesty se vydávejte s děti očkovanými všemi hrazenými vakcínami, využijte i nepovinné pneumokokové vakcíny a co největší počet vakcín hrazených rodiči.

* Destinace v exotické cizině vybírejte po konzultaci s odborníky na cestovní medicínu tak, aby malé dítě nebylo vystavené rizikům nákazy.

* Pro cesty s dětmi volte země a oblasti, kde je úroveň akutní pediatrické zdravotní péče alespoň přibližně porovnatelná s Českou republikou.

* Před cestou i během ní dávejte dětem užívat probiotika, aplikujte dětem i v evropských destinacích účinný repelent.

Autor: Eva Hirschová