Proč já?

Představte si, že jdete na preventivní prohlídku, cítíte se dobře a neočekáváte zvrat. Jenže pak lékař vezme zápisky s výsledky a začne hledat vhodná slova. I tak propadnete v pláč. Třetí stadium rakoviny dělohy vás rozdrtí na prach. Přesně takhle začal příběh Emilee Garfield. Lektorka jógy a pilates, pro kterou byl zdravý životní styl hnacím motorem, měla na výběr. Buď se rovnou vzdá a nechá se rakovinou "rozežrat" bez boje, nebo se jí postaví čelem.

Podlomená psychika

Emilee prodělala rakovinu už jako dítě, a tak trochu věděla, do čeho jde. Se ztrátou vlasů, svalové hmoty a poklesem imunity počítala, ale i když tentokrát proces léčby probíhal bez komplikací, způsoboval spoustu potíží, za které se styděla. Střevní vývod, první projevy inkontinence a zjizvené břicho patřily mezi překážky, které bylo těžké přijmout. S holou hlavou a zdeformovaným břichem byla po pár týdnech ozařování a chemoterapií propuštěna z nemocnice. Nebyla schopná vycházet ven, bavit se s lidmi a být spontánní jako dřív. Znovu překonala rakovinu, ale teď zasáhla především její psychiku. A ta potřebuje mnohem větší péči. Každá pomoc zvenčí jí připadala pokrytecká a neosobní, a tak musela zalovit ve vlastních zdrojích a vymyslet systém, který by ji vrátil zpátky do života.

Víc než jen rakovina

S prvními vlásky se vrátila do studia a začala zase pracovat jako lektorka jógy. Samotný pohyb léčil její tělo, ale ne duši. Pod záštitou neziskové organizace Cancer Core Recovery stmeluje ženy se stejnou diagnózou a zdravotníky. Jedny učí sebelásce, druhé správnému zacházení, jednání a pohybu s nimi. Rakovina není jen mezi pacientem a lékařem, ale zapojeno je mnohem více faktorů, které do sebe musí zapadnout, aby se žena cítila co nejdříve fit.

Mezi svými

Dnes už je Emilee zase ve svém živlu, cvičí, rozdává moudra a po zkušenosti z posledního roku je o něco víc pokornější. Díky pohybu se dostala do formy a v rámci podporujících akcí dodává ženám se stejným osudem sílu a odhodlání.