Již jsou to čtyři roky, co u nás máme možnost třídit elektroodpad, to znamená vše, co je nějakým způsobem poháněno elektrickou energií nebo baterií. Patří sem počítač, fén, žehlička, elektrický kartáček na zuby, lékařský tlakoměr, toastovač, holicí strojek, vysavač, počítač, myš, klávesnice, tiskárna, mobil, kalkulačka, GPS, webová kamera, CD mechanika, grafická karta apod. Každé elektrozařízení je označeno ikonkou přeškrtnuté popelnice, takže splést se rozhodně nemůžete.

Elektrospotřebiče do popelnic nepatří!

U elektrozařízení je možné opětovně využít až 90 % materiálu, a to hlavně barevné a drahé kovy, železo, plasty a sklo. Některé spotřebiče obsahují i nebezpečné složky, např. rtuť v zářivkách, olovo ve skle obrazovek, kadmium v elektrických kontaktech. Proto bychom staré elektrospotřebiče v žádném případě neměli házet do běžných popelnic, nýbrž do speciálních kontejnerů! V rámci projektů Zelená firma a Zelená obec je umístěno už více než 1 000 kontejnerů po celé České republice. Staré elektro můžete odevzdat i při nákupu nového přístroje přímo v prodejně. Další možností je odvézt vysloužilý elektrospotřebič do sběrného dvora, který najdete v každé větší obci.

Kafe.cz zjistilo:

  • Na skládkách končí 71 % odpadu z českých domácností, pouze 21 % komunálního odpadu je recyklováno (na občana 53,1 kg), proti tomu ve Švýcarsku se skládkuje pouze 2,5 % celkového množství odpadu, zbytek se recykluje a dál zpracovává.
  • Česko má v rámci Evropy prvenství v třídění plastových odpadů. A jak se dál odpad využívá? Např. z 25 PET lahví je možné vyrobit jednu fleecovou bundu, recyklovaný PET materiál se dá využít i jako výplň do spacáků a bund. Z tisícovky PET lahví vyrobíte kolem šesti kilogramů plastů.

Co s počítačem? Do boxu!

Mezi elektrozařízení patří samozřejmě i počítače. Jejich prodej v Česku loni poprvé překonal milionovou hranici a prudce se zvýšil zájem o notebooky. Petr Kubernát ze společnosti Rema System, která se zabývá zpracováním elektroodpadu, radí: „Váš starý nepotřebný počítač v žádném případě nepatří do běžného odpadu. Sběrné boxy a kontejnery na elektrodpad dnes najdete např. při nákupních centrech nebo na obecním úřadě.“

Rok od roku to jde lépe

V loňském roce každý Čech odevzdal 4,3 kg elektroodpadu, což odpovídá asi 30 % hmotnosti všech zařízení, dodaných loni na český trh. Lidé jsou lépe informováni a také mají k dispozici velký počet míst, kde mohou staré elektro odložit.

Kafe.cz zjistilo: Jak třídíte odpad?

Iveta (27 let, na mateřské dovolené):
„Doma máme kromě koše na běžný odpad ještě tři další: na plasty, papír a sklo. Kontejnery na tříděný odpad máme hned za domem, takže třídění a likvidace pro mě nepředstavuje žádný problém.“

Tomáš (39 let, technik):
„Pracuji ve firmě, která se zabývá repasací výpočetní techniky, a proto vím, že třídit je možné už i elektroodpad. V práci máme k dispozici speciální box.“

Helena (65 let, důchodkyně):
„Třídím papír a některé plasty, ostatní věci se snažím využít dál, např. kelímky od jogurtů na sazenice, sklenice zase používám na zavařeniny.“

Kafe.cz zjistilo: Co nevíte o elektroodpadu

  • Elektroodpad je nejrychleji rostoucím druhem odpadu. Roste třikrát rychleji než běžný komunální odpad. Na jedné straně obsahuje nebezpečné látky, jako je rtuť, olovo, kadmium, bromované zpomalovače hoření a další, na straně druhé velké množství recyklovatelných a využitelných materiálů, např. železo, ocel, hliník, měď a v malém množství také mnoho druhů vzácných kovů – zlato, stříbro, platinu, palladium a jiné.
  • Celosvětový průmysl výroby elektroniky spolkne 30 % roční těžby stříbra nebo 10 % roční těžby zlata.
  • Podle norské studie vyprodukuje člověk za svůj život přes jednu tunu elektroodpadu. Norové patří v Evropě a pravděpodobně i ve světě ke špičce ve sběru a třídění elektroodpadu. V přepočtu na obyvatele vysbírají více než 16 kg/rok. S porovnáním s evropským průměrem je toto číslo asi čtyřikrát vyšší!
  • Dnešními technologiemi lze získat zpět až 95 % drahých kovů.
  • Recyklací hliníku ušetříme až 95 % energie oproti získávání hliníku z rudy.