Eidam - co jste možná nevěděli

Eidam - co jste možná nevěděli

Komerční sdělení - Poznáte kvalitní eidam? Tušíte, jak se vyrábí? Setkali jste se s jeho náhražkami? Podle čeho je poznáte? A co byste měli určitě sledovat na jeho etiketě?

Eidam - co jste možná nevěděli

Kvalitní mléko je základ

Výroba eidamu vyžaduje mléko vysoké jakosti. Základním požadavkem je, aby mléko pro výrobu sýru bylo od zdravých, správně krmených a ošetřovaných krav. Po nadojení musí být odborně ošetřeno a uchováno do doby odvozu do mlékárny.

U mléka určeného k výrobě eidamu se hodnotí chuť a vůně, chemické složení a přítomnost možných mikroorganismů. Významným faktorem pro jakost eidamu je obsah bílkovin a solí rozpustných v mléce. Kromě těchto komponent závisí výroba sýrů také na mléčném tuku a cukru.

Eidam - co jste možná nevěděli

Obsah sušiny a tuku

Podle platné legislativy je nutné u sýrů uvádět obsah sušiny a tuku. Tuk se uvádí převážně jako tuk v sušině. Zajímavá je souvislost mezi obsahem tuku a vápníku. Čím je v eidamu nižší obsah tuku, tím je vyšší obsah bílkovin. 

Pozor na náhražky sýrů

V posledních letech se v obchodech objevují rostlinné alternativy k mléčným výrobkům, kdy je některá z mléčných složek nahrazena jinou. Nejčastěji se jedná o záměnu mléčného tuku tukem rostlinným, což výrobek zlevňuje. Tyto produkty se mohou vyrábět i prodávat, ale nesmějí se označovat jako mléčné výrobky a také se nemohou nazývat sýrem. Je potřeba rozlišovat poctivé mléčné výrobky od těch vyrobených z rostlinných alternativ. Proto sledujte etikety se složením výrobku. 

Eidam - co jste možná nevěděli

Země původu vs. země zpracování

Všechny výrobky živočišného původu musí být opatřeny oválnou veterinární značkou zdravotní nezávadnosti. Konkrétního výrobce sýru je možné zjistit podle údajů uvedených uvnitř značky. Písmenná zkratka označuje zemi posledního zpracování výrobku (např. CZ patří České republice), následující číslo je veterinární registrační číslo daného výrobního provozu, podle kterého je možné výrobce dohledat na webu Státní veterinární správy.

Zdroj minerálů a vitamínů

Přírodní sýry patří mezi nejcennější potraviny, a to díky obsahu plnohodnotných a lehce stravitelných bílkovin živočišného původu, obsahu minerálních látek a vitaminů. Konkrétně jsou sýry důležitým zdrojem vápníku, vitaminů A, D, E a vitaminů skupiny B. Konzumace 200 gramů 30% eidamu kryje denní potřebu bílkovin dospělého člověka.

Jak se eidam vyrábí? A jaké další prospěšné benefity přináší? Přečtěte si o eidamu více na webu akademiekvality.cz.  A přímo v obchodě vám usnadní výběr značky kvality - například KLASA či Regionální potravina.

Klasáček

Další články

čtenářů si právě čte tento článek


Akční letáky